CARDIOLOGIA

¿Què són i com evitar els greixos trans, que augmenten el risc de mort un 34%?

Segons l’OMS, el consum de greixos trans és responsable de més de 500.000 morts prematures a l’any arreu del món per cardiopaties coronàries.

¿Què són i com evitar els greixos trans, que augmenten el risc de mort un 34%?
3
Es llegeix en minuts
Rebeca Gil

Fa pocs dies l’Organització Mundial de la Salut publicava l’‘Informe de l’OMS sobre l’eliminació mundial de greixos trans 2022 - Compte enrere per al 2023’, on alerta que cinc mil milions de persones arreu del món continuen sense tenir protecció davant els nocius greixos trans. 

Com explica el director general de l’OMS, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, «els greixos trans no tenen cap benefici conegut, però sí enormes riscos per a la salut amb ingents costos per als sistemes de salut». 

En la mateixa línia, la Fundació Espanyola del Cor (FEC) recorda que l’alimentació és un important factor de risc per al desenvolupament de malalties cardiovasculars i explica, en concret, per què els greixos trans són perjudicials per al cor.

L’evidència sobre els efectes perjudicials dels àcids grassos trans a escala cardiovascular és àmplia, com recull l’OMS: l’alt consum d’aquest tipus de greix augmenta considerablement –un 34%– el risc de mort per qualsevol causa i un 28% les morts per cardiopaties coronàries

Segons aquest organisme, la ingesta de greixos trans és responsable de més de 500.000 morts prematures a l’any arreu del món per cardiopaties coronàries.

Per això proposen als responsables de les administracions sanitàries dues accions a fi de limitar l’oferta i, per tant, el consum de greixos trans. 

  • Establir un límit a la indústria de només introduir 2 grams d’aquest tipus de greixos per cada 100 grams de greixos totals em tots els aliments.

  • Prohibir la producció d’olis parcialment hidrogenats (una important font de greixos trans) i del seu ús com a ingredient en tots els aliments.

¿Com afecta el consum de greixos trans al cor? 

Des de la Fundació Espanyola del Cor expliquen que la incidència dels greixos trans té dues formes d’afectar la salut coronària.

D’una banda, la ingesta d’àcids grassos trans incrementa la concentració del colesterol LDL, també conegut com a ‘colesterol dolent’, per ser el més perjudicial, i disminueixen la concentració del colesterol HDL o ‘colesterol bo’, que és més beneficiós. 

A més, el consum d’aquest tipus de greixos s’associa a un augment del nivell de triglicèrids i d’inflamació, i aquesta última té un paper important en el desenvolupament de la diabetis i l'arteriosclerosi, que, al seu torn, incrementen el risc cardiovascular. 

Greixos trans: què són i on es troben

Els àcids grassos trans poden venir de dues fonts: una natural i una altra artificial o industrial. La font natural prové dels animals remugants com la vaca, l’ovella o la cabra. 

Així, aproximadament un 5% del consum total d’àcids grassos trans que consumim prové del consum de greix de remugants, a través de productes com:

  • Mantega.

  • Crema.

  • Nata.

  • Llet sencera.

  • Carn greixosa.

D’altra banda, la font industrial d’àcids grassos trans es produeix a l’hidrogenar parcialment olis vegetals. Mitjançant un procés d’hidrogenació aconsegueixen millorar el sabor, la textura i la durabilitat dels aliments cuinats o elaborats amb aquestes greixos. 

Si bé alguns aliments poden tenir greixos trans de manera natural i no són provocat sempre per processos tecnològics, aquest tipus de greix es troba principalment en productes processats. 

‘PACTES pel teu cor’: Alimentació 

Amb l’objectiu de millorar la salut cardiovascular i prevenir patologies cardíaques, la Societat Espanyola de Cardiologia i la Fundació Espanyola del Cor té en marxa la campanya ‘PACTES pel teu cor’. 

Es tracta de donar a conèixer a la població quins són els principals factors de risc cardiovascular, entre els quals l’alimentació. Cada una de les lletres de la paraula ‘pactos’ fa referència a un o més d’aquests factors: P (pressió arterial), A (alimentació), C (colesterol i contaminació), T (tabaquisme), O (obesitat), S (sedentarisme i salut emocional). 

Notícies relacionades

A través d’aquesta campanya, la SEC i la FEC conviden la població a fer un pacte pel seu cor, i comprometre’s amb la cura de la salut cardiovascular a través del control dels factors de risc cardiovascular.

«Respecte a l’alimentació, davant el consum de greixos trans hem d’apostar decididament per la dieta mediterrània, que és la que més beneficis ha demostrat a escala cardiovascular, reduint en un 30% el risc de malaltia cardiovascular. Hem d’introduir en la nostra dieta diària verdures, llegums, fruites, productes lactis, cereals i oli d’oliva», explica el doctor Andrés Íñiguez, president de la FEC.