14 de novembre: Dia Mundial de la Diabetis

Una revisió ocular pot detectar la diabetis abans que el pacient en noti símptomes

En les primeres fases de la diabetis el pacient pot no notar molèsties, però alguns signes de la malaltia es poden manifestar als ulls

Un diagnòstic precoç pot evitar complicacions posteriors

Una revisió ocular pot detectar la diabetis abans que el pacient en noti símptomes
2
Es llegeix en minuts

Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, experts d’IMO Grup Miranza, clínica referent internacional en oftalmologia, adverteixen sobre la importància de portar a terme visites regulars amb l’oftalmòleg. Poden ser clau per diagnosticar precoçment malalties dels ulls, entre les quals, la diabetis, abans fins i tot que el pacient pugui notar els símptomes de la patologia.

Segons el Dr. Xavier Subirás, oftalmòleg expert en les complicacions oculars de la diabetis, «podríem dir que les primeres fases d’aquesta malaltia són, en molts casos, silencioses, perquè el pacient no nota símptomes evidents. Ara bé, en una exploració oftalmològica rutinària podem detectar un dels primers signes de diabetis: el sagnat a la retina en forma de punt i taca, un tipus d’hemorràgia a l’interior de l’ull, petita i irregular que no causa mala visió, però que és fàcilment perceptible per l’oftalmòleg. Gràcies a això, podem diagnosticar precoçment la diabetis i, alhora, abordar i controlar l’evolució amb millor pronòstic sistèmic i visual».

Aquestes sagnies es deuen al fet que la diabetis causa un mal progressiu i acumulatiu als vasos sanguinis de l’organisme i la retina, especialment. Precisament, es tracta d’un teixit neuronal molt vascularitzat, el paper del qual és clau en la transmissió visual ull-cervell. 

En aquest sentit, les principals complicacions de la diabetis als ulls són la retinopatia proliferativa i l’edema macular diabètic, que implica, entre altres coses, una degeneració progressiva de les cèl·lules fotoreceptores que ens permeten veure-hi. Aquestes malalties poden provocar, al seu torn, altres patologies oculars relacionades, com per exemple, un tipus de glaucoma agressiu o un despreniment de retina. 

Símptomes visuals 

Quan la diabetis ja es manifesta a nivell ocular, poden començar a sorgir alteracions visuals que han d’alertar el pacient diabètic: la pèrdua gradual de visió, especialment si és brusca, veure-hi borrós i els contorns dels objectes torts, són algunes de les més comunes i poden presentar-se alhora o de manera aïllada. 

Notícies relacionades

Així mateix, el Dr. Subirás afegeix: «Hi ha un símptoma que és la visió vermella, i es deu a hemorràgies a l’interior de l’ull. També la visió de mosques volants grans, un símptoma comú en la població general, que a més es pot produir per aquests sagnats. En aquest cas, corresponen a coàguls de sang, les ombres dels quals es projecten a la retina. En ocasions, els pacients noten aquestes sensacions per separat o passen de l’una a l’altra en qüestió d’hores o dies, però això no significa que la persona estigui fora de risc o que experimenti una millora». Davant qualsevol d’aquests símptomes, és imprescindible consultar amb un especialista en retina.

Identificar canvis

Un altre aspecte a tenir molt en compte, junt amb la identificació dels símptomes, és la importància de l’autocura del pacient. «Crec que els sanitaris juguem un paper clau en l’educació del pacient diabètic. I els metges hem de saber explicar quins senyals ens han d’alarmar. Un clar exemple d’això és la taxa d’hemoglobina glicosilada en sang (valor acumulatiu) i no el nivell de glucosa, que és un indicador puntual. Actualment, sabem que, per sobre del 6,5 - 7%, indica que el pacient té moltes possibilitats de desenvolupar retinopatia diabètica i que amb tan sols dos o tres mesos de mal acumulatiu amb aquests valors causa lesions a la retina», prossegueix l’oftalmòleg.

Teràpies personalitzades

Temes:

+Salut Diabetis