Gent Gran

Nou acord per construir una residència pública a Sabadell

Les obres del geriàtric s’iniciaran el 2023 i comportaran una inversió de 9,8 milions d’euros que assumirà la Generalitat

Nou acord per construir una residència pública a Sabadell

Ayuntamiento de Sabadell

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sabadell (Vallès Occidental) tindrà finalment la seva primera residència pública per a persones grans, després de 16 anys d’intents fallits. L’equipament, que estarà ubicat al Parc Central en un solar cedit per l’Ajuntament, comportarà una inversió de 9,8 milions d’euros que assumirà la Generalitat gràcies als fons europeus Next Generation.

Així ho han anunciat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, durant la presentació del projecte que ha tingut lloc avui al solar del carrer Diego Almagro 34-36, a la zona on s’ubicarà la futura residència.

Segons han explicat, el centre disposarà de 90 places residencials i 20 de centre de dia. Es preveu iniciar el procés de licitació aquest mateix semestre i que les obres s’iniciïn l’any vinent i finalitzin el 2025.

«Revertir un greuge històric»

«Avui és un dia històric per a la nostra ciutat. Iniciem un camí per fer realitat la primera residència pública, un projecte llargament esperat i reivindicat i que permetrà revertir un greuge que Sabadell pateix des de fa molt temps», ha remarcat Farrés.

Per la seva part, Cervera també ha insistit en aquest greuge històric i ha explicat que Sabadell «és la cinquena ciutat més gran del país i l’única localitat catalana de més de 100.000 habitants que no té una residència pública de la Generalitat fins ara».

L’única ciutat de 200.000 habitants sense geriàtric

Com ha remarcat la consellera, la cocapital vallesana és l’única ciutat de més de 200.000 habitants sense geriàtric públic, una reivindicació veïnal històrica.

El febrer del 2019, l’Ajuntament –en aquell moment governat per Crida per Sabadell i ERC– i la Generalitat van acordar un projecte cofinançat per construir un geriàtric amb 102 places públiques, 98 de les quals serien concertades. No obstant, el juliol del mateix any, després de les eleccions municipals, el nou govern municipal de Sabadell –encapçalat pel PSC– va anunciar el seu rebuig al principi d’acord argumentant que no era competència municipal assumir el pagament i la construcció del centre.

De fet, des d’un inici tant la Plataforma per la Residència Pública de Sabadell com la Federació d’Associacions Veïnals (FAV) de Sabadell es van mostrar contraris que l’ajuntament assumís el pagament. 

Un espai de 5.000 m²

El nou equipament tindrà una superfície de 5.000 m² distribuïts en una planta baixa i 3 pisos com a màxim, que acolliran la residència i un centre de dia independent.

L’espai de residència es dividirà en unitats de convivència d’entre 18 i 20 persones que disposaran d’espais independents –un mínim del 70% dels dormitoris seran individuals– per preservar la privacitat i intimitat dels residents, així com per afavorir la reducció de patògens.

La residència tindrà també espais d’atenció especialitzada com sales d’estimulació dels sentits, espais de fisioteràpia i altres sales polivalents que es puguin segmentar per donar diferents usos segons les necessitats.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’equipament inclourà un centre de dia públic que oferirà atenció diürna a persones grans que necessiten supervisió i assistència en les activitats de la vida diària.

Més notícies de Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Sabadell