Crisi social

Fins a 2.600 famílies van dependre de les ajudes alimentàries del Rebost Solidari de Sabadell a l’estiu del 2020

  • Al voltant d’un 40% dels veïns usuaris que requereixen aquest servei per menjar són menors de 18 anys

  • El ple de maig de Sabadell ha aprovat una subvenció directa de 404.000 euros al Rebost

Fins a 2.600 famílies van dependre de les ajudes alimentàries del Rebost Solidari de Sabadell a l’estiu del 2020
2
Es llegeix en minuts

La mitjana de famílies derivades de serveis socials de Sabadell (Vallès Occidental) que fan ús del Rebost Solidari és, actualment, d’entre 2.200 i 2.300 famílies, amb una mitjana de 7.144 persones ateses al llarg de l’any 2020. Així, segons les dades publicades per l’Ajuntament de Sabadell, un 40,5% de les persones usuàries són menors de 18 anys. Les xifres van ser encara pitjors a l’estiu del 2020, en ple desconfinament després de la primera onada de la Covid-19, quan fins a 2.600 famílies van dependre de les ajudes alimentàries del Rebost, segons va explicar el regidor d’acció social i vivenda, Eloi Cortés, en el ple del consistori del mes de maig.

«La pandèmia de la Covid-19 va provocar que la tendència a la baixa de famílies usuàries dels últims anys, que era òbviament una bona notícia, es trenqués i vam passar de les 1.900 famílies aproximadament abans de la pandèmia a un màxim d’unes 2.600 famílies a l’estiu del 2020», va expressar Cortés.

El Rebost Solidari de Sabadell és una associació sense ànim de lucre que reparteix aliments a les famílies de la ciutat que no disposen de garantia alimentària i que està formada per 25 entitats tradicionalment vinculades a l’obra social. L’entitat va ser creada el 2009 i el 2014 va ser declarada Entitat d’Utilitat Pública.

Com en els anys anteriors, el Ple municipal va aprovar el passat 4 de maig l’atorgament d’una subvenció directa de 404.000 euros al Rebost Solidari, així com el conveni que regula la coordinació entre aquesta entitat i l’Ajuntament de Sabadell. La finalitat d’aquesta col·laboració és la distribució d’aliments a persones en situació de pobresa o exclusió social, derivades pels serveis socials municipals, a través de les entitats que integren el Rebost.

La proposta va prosperar amb els vots a favor del govern local (PSC i Podem), dels grups de Junts per Sabadell, Ciutadans i la Crida per Sabadell, i amb l’abstenció d’Esquerra Republicana.

Repensar el model

«És un problema de ciutat que va passant de mandat en mandat i que fins i tot repunta. Cal anar avançant per resoldre les causes perquè les famílies surtin d’aquesta vulnerabilitat», va expressar el regidor de Junts Francesc Xavier Baró. Tot i que amb matisos sobre quan s’ha de fer, els diferents grups de l’oposició van insistir en la necessitat de transformar el model d’atenció del Rebost Solidari per ajudar que cada vegada siguin menys els veïns de la ciutat dependents de les ajudes alimentàries.

Des de la Crida, Nani Valero va insistir a recordar la necessitat de repensar col·lectivament el model de garantia alimentària, perquè «l’actual crisi ha fet més que evidents unes desigualtats que ja existien i que aquesta insuficiència alimentària, que va molt lligada a l’atur, a la precarietat laboral, als preus inaccessibles de la vivenda... s’ha aguditzat greument durant la pandèmia».

Notícies relacionades

En la mateixa línia es va manifestar la regidora d’ERC Èlia Soriano, qui va justificar l’abstenció del seu grup perquè, segons la seva opinió, davant l’augment de famílies, es requeria un augment també de la dotació per a l’entitat. Per la seva banda, Eloi Cortés li va respondre que, més enllà dels 404.000 euros aprovats, comptant les prestacions d’urgència social i comptant el contracte d’emergència amb Creu Roja, si destinarien 200.000 euros més el Rebost, cosa que suposa més de 600.000 euros totals.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO