Cas Mercuri

L’Ajuntament de Sabadell evita pronunciar-se sobre l’ingrés a presó de Bustos

La reunió de la junta de portaveus que havia forçat l’oposició va acabar, després d’un aspre debat, sense una decisió consensuada sobre la postura que mantindrà el consistori davant el tribunal

L’Ajuntament de Sabadell evita pronunciar-se sobre l’ingrés a presó de Bustos
2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Sabadell, governat pel PSC i Podem, evitarà pronunciar-se com a acusació particular sobre l’ingrés a presó de l’exalcalde socialista Manuel Bustos, després de la seva segona condemna ferma pel cas Mercuri, al finalitzar sense acord la junta de portaveus instada per l’oposició.

Segons van informar a EFE fonts municipals, la reunió de la junta de portaveus que havia forçat l’oposició –ERC, Crida per Sabadell, Junts i Cs– va acabar, després d’un aspre debat, sense una decisió consensuada sobre la postura que mantindrà el consistori davant el tribunal que ha de decidir si Bustos ingressa a la presó.

En la reunió de la junta, que ha durat prop d’una hora, el PSC i Podem –que governen en coalició– així com Cs, han apostat perquè el consistori no es pronunciï sobre l’execució de la condemna a Bustos, a l’espera que sigui el tribunal el que ho decideixi.

Falta d’acord

Per la seva banda, els representants d’ERC, la Crida i Junts han demanat que, com a acusació particular en la causa, el consistori insti el tribunal a ordenar l’ingrés a presó de l’exalcalde socialista.

Davant la falta d’acord, finalment els grups han decidit que es traslladarà el posicionament de cada una de les formacions del consistori a l’Audiència de Barcelona, que en els pròxims dies ha de decidir si ordena l’ingrés a presó de Bustos per complir la condemna a tres anys de presó per ordenar a la Policia Local que retirés multes dels seus familiars, una vegada ha esdevingut ferma.

Es tracta de la segona condemna ferma a Bustos derivada de la investigació del cas Mercuri, sobre presumptes irregularitats a l’Ajuntament de Sabadell, després de la que li va imposar el 2015 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), juntament amb l’exnúmero dos del PSC, Daniel Fernández, per utilitzar la seva influència sobre una alcaldessa socialista perquè donés feina a una ex alt càrrec del tripartit.

S’inicien els tràmits per a l’execució de la sentència

El TSJC va acordar suspendre l’ingrés a presó de Bustos per aquesta primera condemna, d’un any i nou mesos de presó, tot i que les seves perspectives d’eludir la presó en aquesta ocasió es compliquen a causa d’aquesta segona sentència ferma.

La sala ha iniciat els tràmits per a l’execució de la sentència i decidirà si envia a presó Bustos una vegada rebi els informes de la fiscalia i la resta de parts personades en la causa, entre les quals, l’acusació popular exercida per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que sí que demanarà que entri a la presó.

En declaracions a EFE, el primer tinent d’alcalde del PSC a l’Ajuntament de Sabadell, Pol Gibert, ha recordat que el ple del consistori va aprovar el 2014 una moció que establia que les decisions de l’acusació particular en el procés del cas Mercuri fossin consensuades en la junta de portaveus.

Segons Gibert, l’últim govern municipal, format per ERC i la Crida, no va obrir aquest debat en cap moment i «va decidir unilateralment» sobre la posició del consistori en els processos penals contra l’exalcalde.

Notícies relacionades

L’objectiu de la junta de portaveus de divendres passat era, segons Gibert, «informar, debatre i acordar si hi havia consens per tirar endavant un posicionament conjunt, però no n’hi va haver».

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO