Patrimoni

Sabadell protegeix gran part de l'antiga Artèxtil però es veu obligat a acceptar la construcció de pisos

L'Ajuntament no ha pogut revertir el conveni que l'anterior executiu va firmar el 2008 i que permet que s'hi aixequin diversos blocs

Sabadell protegeix gran part de l’antiga Artèxtil.

Sabadell protegeix gran part de l’antiga Artèxtil.

2
Es llegeix en minuts
ACN / SABADELL

L'Ajuntament de Sabadell anuncia que la part de l'antiga fàbrica Artèxtil que forma part del Pla Especial de Patrimoni es preservarà però adverteix que a l'altra part, propietat de Solvia, s'hi construiran blocs de pisos. Ho assegura el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, qui adverteix que el govern local ha sigut incapaç d'anul·lar el conveni que l'anterior executiu va firmar el 2008.

"És inviable revertir el conveni”, afirma el tinent d'alcalde, que recorda que es va fer en plena bombolla immobiliària “a benefici de la part privada”. En aquest sentit diu que anul·lar-lo suposaria una indemnització milionària que l'Ajuntament no pot assumir.

“La responsabilitat del govern és contemplar una mort anunciada de la peça no protegida en l'àmbit patrimonial. El conveni ens lliga”, lamenta. L'anunci arriba després que en les darreres setmanes s'hagi intensificat l'activitat ciutadana per salvar aquest espai i s'hagi obert una campanya de recollida de signatures a la plataforma Change.org.

Maties Serracant lamenta la situació actual però adverteix que és “heretada i no compartida”. En aquesta línia explica que l'acord que la propietat d'Artèxtil va firmar amb el govern que hi havia a l'Ajuntament el 2008 permet que s'aixequin pisos a la part de la fàbrica que no està inclosa dins del Pla Especial de Patrimoni.

Pel que fa a la resta, que sí que està protegida, Serracant apunta que les oficines es mantindran i seguiran sent propietat de l'empresa, Immobiliària Europea Manet, de la família García-Planas i que l'Ajuntament es quedarà un equipament adjacent que també es mantindrà, i unes altres pastilles que es destinaran a zona verda i una plaça, on està previst que es mantingui la històrica xemeneia.

CULTURA I HISTÒRIA DE LA CIUTAT

En aquesta mateixa línia, el tinent d'alcalde explica que el govern local tractarà de negociar amb la propietat privada per intentar definir un projecte “conjunt i de ciutat” per tota la part protegida de la fàbrica.

“És important i d'interès general per a la ciutat i, alhora, per a la cultura i la història de Sabadell que aquest edifici i la nau es dotin d'un projecte per al seu conjunt amb l'objectiu que es preservin a llarg termini espais representatius de la memòria de la classe treballadora i del patrimoni cultural, artístic, paisatgístic i arquitectònic de la ciutat”, indica.

Alhora descartat la instal·lació d'un col·legi o institut, com s'havia dit inicialment, i ha obert la porta a aprofitar la proximitat amb l'Hospital Parc Taulí i el campus de la UAB de Sabadell per ubicar-hi un projecte “estratègic”.

Notícies relacionades

Pel que fa a les vivendes, el responsable municipal detalla que a la part que toca amb la Gran Via s'aixecarà un edifici d'onze plantes més baixos, mentre que a la que limita amb el carrer Covadonga l'altura s'ha reduït considerablement i només tindrà tres pisos.

 Més notícies de Sabadell

Temes:

Patrimoni