Cas Mercuri

La periodista Sara González analitza en un llibre la suposada trama de corrupció a Sabadell

Publica 'Cas Mercuri, la gal·làxia Bustos' i assegura que era un alcalde amb "una capacitat innata per seduir la gent, fos de la ideologia que fos"

foto 3141454

foto 3141454

4
Es llegeix en minuts
ACN / SABADELL

Quatre anys després de l'esclat de la suposada trama de corrupció urbanística que va sacsejar Sabadell i que va treure a la llum l'ecosistema creat al voltant de l'alcalde socialista Manel Bustos, la periodista Sara González publica el sisè llibre de la col·lecció ‘Periodistes’, titulat ‘Caso Mercurio, la gal·làxia Bustos’, de la mà del Grup de Periodistes Ramon Barnils i Edicions Saldonar.

A partir dels testimonis de persones afectades pel cas, el volum construeix el relat testimonial que va més enllà dels fets. González explica que busca oferir els diversos “punts de vista” que hi ha darrere dels damnificats i imputats en el cas.

I comença pel propi Bustos, que la periodista defineix com un “alcalde ambivalent”, amb una capacitat “innata per seduir la gent, fos de la ideologia que fos”.

En total, el llibre recull onze implicats a la trama i descriu, per primera vegada des del relat testimonial dels protagonistes, les ànsies de poder, el presumpte enriquiment de polítics i empresaris, els límits entre la coneguda com a política ‘de proximitat’ i el ‘populisme’ en la que va ser una de les alcaldies socialistes més importants de Catalunya.

Segons explica González, les converses amb Manel Bustos s'han construït “des de la discrepància”, però amb un clima “de respecte i cordialitat”. “Bustos considera que hi ha una conjura política des de dos vessants, apunta a CiU per la necessitat de penjar una etiqueta i als grups de l'oposició de Sabadell, que assegura que l'odien i no van poder pair perdre”, revel·la l'autora.

González fuig dels judicis de valor perquè “no és el meu treball jutjar” i es limita a donar veu als testimonis, amb l'objectiu que els lectors treguin les seves pròpies conclusions. “Pot ser que els dolents no siguin tan dolents i els bons no siguin tan bons i que cada lector generi simpaties per uns o altres”, especifica.

BUSTOS, UN ALCALDE “HIPÈRBOLE”

Després d'aconseguir conversar amb Manel Bustos, González considera que el ‘cas Mercuri’ ha retratat un alcalde “hiperbòlic” amb una manera de governar “no sofisticada” i amb pràctiques que “tothom entén”.

La periodista es troba amb un exalcalde “abatut” i que encara té la convicció que el que ha passat és “injust” i que s'acabarà arxivant.

Recorda que el cas ha afectat els dos germans Bustos, la dona de l'exalcalde, i el tiet, Melquíades Garrido, expresident del gremi de constructors de la comarca. “Ho tenia tot i ho va perdre tot, però percebo que no s'ha retirat del tot”, apunta, assegurant que fa “més vida a Sabadell del que un pot pensar i menys de la que ell voldria”.

Els testimonis, no obstant, van més enllà i el volum també dóna veu a l'ex primer secretari del PSC, Pere Navarro, el presumpte comissionista del PP, Jordi Soriano, o la regidora ecosocialista Carme García, qui va impulsar la denúncia contra l'exalcalde.

També hi apareixen implicats de fora de l'àmbit polític com és el cas de l'empresari Nicolás Giner, la funcionària Carme Ribalta, el sindicalista Enric Quílez, o els portaveus de Sabadell Lliure de Corrupció, Mariona Bracons i Raül García, entre d'altres.

En les converses amb els implicats, la periodista no només busca detalls dels fets investigats, sinó la trajectòria vital prèvia als esdeveniments centrals del cas, com es va gestar la investigació per part dels que van ajudar a destapar l'escàndol o com va viure cada personatge l'esclat d'aquest en l'àmbit personal, familiar, professional o polític.  

UNA CIUTAT “EN XOC”

Després de l'esclat del ‘cas Mercuri’, es deia que Sabadell havia quedat en “estat de xoc”. El dia de la presentació del llibre de Sara González a la ciutat va quedar clar que el cas havia marcat “un abans i un després”.

“La investigació posa de manifest que Bustos tenia una capacitat innata per seduir la gent, fos de la ideologia que fos”, precisa González. La situació va calar “en tots els partits polítics” que, després del cas, es van veure obligats a “fer neteja dins de les seves pròpies seus", ja que hi havia contactes de l'exalcalde amb diverses formacions.

L'ombra del cas, no obstant, és allargada perquè només una de les més de trenta peces ja té sentència, la referent a Montcada i Reixac, que va acabar amb la condemna dels dos germans Bustos, l'exalcaldessa de la localitat i l'exsecretari d'Organització socialista, Daniel Fernández, per arreglar un concurs públic de designació d'alts càrrecs.

Altres peces ja han estat arxivades, i la majoria segueixen al jutjat d'Instrucció avançant més a poc a poc del que la majoria voldrien.

La investigació del ‘Cas Mercuri, la gal·làxia Bustos’ sorgeix a partir d'una conversa entre l'autora, el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Ferran Casas, i el reconegut periodista d'investigació sabadellenc Xavier Vinader, qui va morir fa poc menys d'un any.

Notícies relacionades

És per aquest motiu que el llibre es converteix en un homenatge a la seva figura, que tant Casas com González posen en valor ja des del pròleg. “Acabat el llibre, m'agradaria que Xavier Vinader pensés que s'ha fet un periodisme honest, seguint la incansable premissa que tenia per garantir la denúncia social”, precisa González.

Més notícies de Sabadell