Problema estès

ERC denuncia que l’abocador de Can Canyadell de Rubí opera sense llicència ambiental

  • Asseguren que l’ajuntament no ha fet les renovacions dels permisos des de l’any 2011 i demanen que es clausuri

ERC denuncia que l’abocador de Can Canyadell de Rubí opera sense llicència ambiental

ACN / Albert Segura

4
Es llegeix en minuts
ACN

ERC Rubí (Vallès Occidental) denuncia que l’abocador de Can Canyadell està operant de manera clandestina des de l’any 2011, ja que «l’ajuntament no ha fet les renovacions necessàries de les llicències ambientals».

Juntament amb els representants de la Plataforma Rubí sense Abocadors, la formació assegura que el govern municipal (PSC i En Comú Podem) no els ha sabut trobar la documentació que avali que l’empresa que explota l’espai disposa dels permisos corresponents, per la qual cosa ha demanat mesures cautelars i procedir a clausurar l’abocador. De la mateixa manera, ha sol·licitat a l’ACA que obri una inspecció, ja que, segons denuncien, s’ha alterat el curs d’un torrent.

L’Ajuntament de Rubí va concedir la llicència ambiental el 2003 a l’empresa Puigfel per explotar l’espai, amb capacitat per a 1.650.000 metres cúbics, on hi havia hagut antigament un antic abocador municipal. En les clàusules contractuals, s’establia que l’empresa s’havia d’encarregar de retirar els residus que hi havia prèviament i gestionar-los d’una manera correcta, per adequar posteriorment el perímetre per a l’explotació com a abocador.

Les condicions establien que es portarien a terme controls cada quatre anys i que la llicència d’explotació es revisaria cada vuit, que s’havia de centrar únicament a restaurar l’antic abocador amb un 80% de terres i un 20% de runa. Això limitava el tipus de materials que podia rebre a material de runa, de la construcció o de l’extracció de terres, i en deixava al marge d’altres com l’amiant, residus líquids o de jardineria, de dragatge, fermentables o procedents de neteges prèvies a la demolició d’instal·lacions industrials.

El 2016, l’empresa va demanar a l’ajuntament ampliar la capacitat de disposició fins als 3.606.180 metres cúbics, per la qual cosa es va sol·licitar un informe a l’Agència de Residus de Catalunya, que va validar la petició en considerar que era un canvi no substancial. La Plataforma Rubí sense Abocadors, no obstant, va denunciar l’abocament de residus impropis aquell mateix any, com ara fustes, plàstics, ceràmica o metalls.

Diverses queixes

D’altra banda, la presència de l’abocador ha generat moltes queixes veïnals, sobretot pel pas de camions per una zona de trama urbana i fins i tot pel camí antic d’Ullastrell, on hi ha restriccions de trànsit al ser l’únic accés a les urbanitzacions del nord-oest del municipi des de Rubí. La gota que va fer vessar el got va ser l’atropellament d’una noia per part d’un camió que es dirigia a l’abocador el gener passat quan ella sortia de l’institut J. V. Foix a l’hora del pati i la qual va patir ferides lleus.

«A partir de la preocupació veïnal vam començar a investigar, vam demanar informació a l’ajuntament sobre l’abocador i la sorpresa va ser que la llicència ambiental estava caducada des de l’any 2011», explica Joan Puntí, president de la secció local d’ERC a Rubí. Malgrat demanar alguna evidència que s’havien fet efectives les dues renovacions corresponents als anys 2011 i 2019, el republicà assegura que «no apareixen enlloc».

«Vam arribar a la conclusió que l’abocador de Can Canyadell està en situació de llimbs legals, amb la llicència caducada, i que ja el 2011 hauria d’haver cessat la seva activitat», afegeix. A més, quan l’empresa va fer la petició per augmentar els metres cúbics útils, tampoc no es va fer efectiu a través de l’informe necessari de la sotsdirecció general de mines, destaquen. Per això, juntament amb la Plataforma Rubí sense Abocadors, van analitzar totes les dades de què disposaven. «Vam trobar que els talussos que s’havien aixecat mesuraven més de 20 metres d’alçària, quan haurien de mesurar un màxim de 7 metres», explica la portaveu del col·lectiu, Montse Rousse.

L’alçària d’aquests talussos fa que sovint es registrin despreniments a l’interior de l’abocador, fet que ha provocat que s’hagi alterat el curs del torrent de Can Pi de la Serra, una cosa que se sumaria a la situació registrada com una infracció més. «Hem demanat a l’ACA que obri una inspecció per determinar si s’ha alterat el curs del torrent i com afecta», afegeix el portaveu d’ERC a la ciutat, Xavi Corbera.

La formació ha entrat una instància a l’ajuntament en la qual demana les mesures cautelars per aturar l’activitat a l’abocador i obrir de manera immediata un expedient per procedir a clausurar-lo, després de realitzar la consulta al regidor de Medi Ambient i que aquest els remetés al de Llicències, sense que hagin obtingut més dades. L’ACN s’ha posat en contacte amb l’executiu local, que encara no s’ha pronunciat al respecte.

Rubí i els abocadors

El moviment veïnal contra els abocadors a Rubí es remunta a 30 anys enrere, quan va despertar un sentiment advers a aquest tipus d’infraestructures a la ciutat. Al costat del de Can Canyadell, el municipi també acull els de Can Carreres i Can Balasch.

Després de més de 15 anys operant, l’Agència de Residus de Catalunya va obrir un expedient d’inspecció a Can Carreres, que va derivar en una sentència condemnatòria que obligava l’empresa gestora a retirar unes 25.000 tones de residus. En el cas de Can Balasch, es va procedir a emetre una sentència desfavorable a l’ajuntament i es atorgar a l’empresa que l’explota l’autorització ambiental per a l’activitat de dipòsit controlat de residus no perillosos.

Notícies relacionades

Més enllà d’aquests grans abocadors, la ciutat també lídia amb altres abocadors més petits i que des de fa anys operen sense cap llicència. Recentment, el consistori va imposar la sanció més gran de la seva història als responsables d’una d’aquestes antigues extractives ara reconvertides en abocadors.

Llegeix totes les notícies de Rubí a EL PERIÓDICO Rubí