DANY MEDIAMBIENTAL QUE NO CESSA

Fa més de 20 anys que un abocador de Rubí funciona il·legalment

La finca ‘la veintidós’ opera com a destinació irregular de residus sense autorització després de rebre sancions i advertències, segons assenyala la mateixa Generalitat

La Plataforma Rubí sense Abocadors denuncia que, a més d’aquesta antiga extractiva, una altra, ‘la nou’, també actua al marge de la legalitat

la-nou

la-nou

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

La Plataforma Rubí sense Abocadors denuncia que fa més de 20 anys que l’antiga extractiva coneguda com ‘la veintidós’a Rubí (Vallès Occidental). Així ho confirmen les últimes inspeccions realitzades pel Servei d’Informació, Inspecció i Control Ambiental d’Activitats (SIICAA) de la Generalitat el setembre del 2018, on es va constatar que, malgrat totes les denúncies i advertències administratives, la finca ha seguit amb l’activitat irregular.

El 2017, un informe de la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial ja va afirmar que la finca havia sigut utilitzada com a «abocador il·legal» durant els últims 20 anys i instava l’empresa titular, Excavaciones y Áridos Rubí, a restaurar la zona. Des de l’Administració catalana expliquen que, en aquesta última inspecció, es va comprovar que «no s’han efectuat els treballs de restauració i es continuen abocant residus no admissibles en l’entorn».

Des de la Conselleria de Medi Ambient afegeixen que la inspecció també va constatar que l’activitat extractiva continuava portant-se a terme a la finca, malgrat la caducitat de la llicència d’activitats per part de Mines el 2017.

La plataforma denuncia que aquesta situació no és única i afirma que una altra finca pertanyent al mateix grup, ‘la nou’, també actua com a «abocador il·legal». Des de la Generalitat afirmen que l’espai no té permís per ser utilitzat com a abocador, tot i que afegeixen que no tenen constància de cap expedient obert.

Expedient sancionador el 1996

Tot i que els últims anys el tema ha recuperat presència, el conflicte amb ‘la veintidós’ es manté des dels anys noranta. El 1996, el Departament de Medi Ambient ja va imposar un expedient sancionador a l’empresa Excavaciones y Áridos Rubí SL a l’assegurar-se que l’empresa «efectuava farcits amb abocaments de residus de la construcció, runa i terres de procedència exterior».

Tot i que el grup va recórrer-hi en contra, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va mantenir la imposició d’una sanció de 500.000 pessetes.  Des de la Plataforma Rubí sense Abocadors afirmen que, malgrat les reiterades denúncies, «l’activitat mai s’ha paralitzat, situació que confirma la mateixa Generalitat de Catalunya a aquest diari.

«Quan les competències estan repartides entre la Generalitat i l’ajuntament, aquest fet fa que, quan hi ha problemes, ningú respongui», explica Montse Rousse, portaveu de la plataforma i veïna de la urbanització de Castellnou, on es troben les dues antigues extractives.

Sense llicència

Entre 2009 i 2016, diferents inspeccions a càrrec de la Generalitat van constatar que l’extractiva ‘la veintidós’ havia estat «realitzant tasques extractives en zones no autoritzades» –de les quals va ordenar la seva paralització– i que es van produir «incompliments referents a la seguretat i mediambientals. Un any després, va ser quan Mines, després d’haver comprovat que el 2016 es mantenia l’activitat «com a abocador il·legal», va revocar la llicència d’activitats extractives el 2017. 

Tan sols uns mesos abans, l’Ajuntament de Rubí havia publicat un comunicat en què explicava haver denunciat «l’abocament de residus no autoritzats» a les autoritats competents després d’haver portat a terme «més d’una desena d’inspeccions» entre 2016 i 2017, en què es va comprovar que s’estaven tirant «tota mena de residus, a excepció dels classificats com a perillosos».

També el juliol del 2018, després d’una moció presentada per Alternativa d’Unitat Popular (AUP) al ple de la ciutat, es va aprovar que l’ajuntament demandés les empreses que «estan operant de manera il·legal i fraudulenta al terme municipal de Rubí, concretament a les extractives ‘la nou’ i ‘la veintidós’».

La moció va sorgir després que el grup municipal afirmés haver observat que algunes empreses encarregades de les obres públiques havien «subcontractat la recollida de runa i restes d’obra a un conjunt d’empreses locals» vinculades a les dues finques.

Possibles noves sancions

Després de l’última inspecció el 2018, el novembre d’aquell mateix any, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic va acordar iniciar «un expedient d’execució subsidiària de la restauració de l’activitat extractiva» per un import de 9.105,33 euros i, en cas de ser necessari, «iniciar la via de constrenyiment sobre el patrimoni del titular», expliquen des de Medi Ambient.

Notícies relacionades

Des de la conselleria també exposen que encara falta rebre diversos informes (ACA, Medi Natural i Mines) «per redactar la proposta de resolució d’execució subsidiària».

Més notícies de Rubí en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA