‘La Nueve’

Rubí posa la sanció més alta de la seva història: 630.000 euros per als responsables d’un abocador il·legal

  • A part de les sancions, també es requereix a les persones i empreses responsables restaurar la realitat física alterada

  • No obstant, la resolució sancionadora no és definitiva, ja que encara és susceptible de dos recursos

Rubí posa la sanció més alta de la seva història: 630.000 euros per als responsables d’un abocador il·legal

Ayuntamiento de Rubí

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Rubí (Vallès Occidental) ha dictat una resolució sancionadora per valor de 630.000 euros en total, la sanció més gran que ha imposat mai el consistori, contra els responsables d’un abocador il·legal ubicat a la finca del paratge de Can Carreres, als afores de la ciutat, coneguda com ‘La Nueve’ o ‘La Nou’.

En concret, les sancions van contra les empreses T.C. Inmuebles y Servicios, SL, Diseños y Viviendas Rubí, SL, Bigues Natura Transports, SL y Movimientos Tres Torres, S.L i contra dues persones físiques per una «infracció de caràcter greu» que va ser «comesa de manera continuada» entre el 28 de maig del 2019 i el 22 d’abril del 2021 en aquesta finca. L’Ajuntament, arran de les múltiples inspeccions realitzades en els últims anys, considera provat que en aquest període «es van abocar contínuament residus a la parcel·la». Una finca que, segons s’extreu del mateix expedient sancionador, es troba en un terra «qualificat com a no urbanitzable dins del sector protegit de valor agrícola, forestal i recursos naturals».

D’aquesta manera, en el cas de les dues primeres firmes i de les dues persones físiques, el consistori els ha imposat una multa de 150.000 euros a cada una, mentre que a les altres dues companyies, la quantia ascendeix a 15.000 euros en cada cas. No obstant, la resolució sancionadora no és definitiva, ja que encara és susceptible de dos recursos: recurs de reposició davant el mateix Ajuntament o recurs contenciós administratiu davant els òrgans jurisdiccionals.

Restauració de la finca

Paral·lelament a les sancions, des del consistori vallesà es requereix a Diseños y Viviendas Rubí, SL perquè, dins del termini màxim de tres mesos comptats des de la notificació de la resolució, presenti una anàlisi o avaluació del risc (AQR) d’acord amb un informe emès per l’Agència Catalana de Residus el febrer d’aquest any.

A més, es requereix a tots els sancionats perquè, en el termini màxim de tres mesos, «executin la restauració de la realitat física alterada i presentin a l’Ajuntament de Rubí la documentació exigida», remarca l’ajuntament. Així, la resolució adverteix que, en cas de no donar compliment a qualsevol de les actuacions i condicions establertes, «es podran imposar multes coercitives o acordar l’execució subsidiària», segons sigui més adequat.

En aquest aspecte, l’expedient sancionador considera que el volum de residus abocats a ‘La Nou’ entre el maig del 2019 i l’abril del 2021 ha sigut «molt considerable». Per exemple, diu el text, el 28 de maig es van observar 270 m3 de residus, el 2 de juny de 2020 3.500 m3 3i el 22 d’abril de 2021 1.400 m3de residus.

Des de la plataforma Rubí Sense Abocadors fan «una valoració positiva, però a mitges» de les sancions imposades. «Continuarem controlant els moviments ara que han de fer l’extracció», assenyalen. Des de l’entitat temen que es declarin insolvents o que presenti recursos i que el tema s’allargui durant anys: «Nosaltres advoquem perquè es denunciï un delicte ambiental, que té penes de presó. Al final, a aquesta gent que mou tants diners, una sanció econòmica els fa poc mal», remarca Montse Rousse, portaveu de la plataforma i veïna de la urbanització de Castellnou, ubicada a prop de la finca.

Aixecament del tancament

Finalment, la resolució estableix l’aixecament de les mesures de tancament de l’espai que funciona des de principis de setembre del 2021, ordenant així a la Policia Local que retiri tots els elements de precinte que hi hagi implantats «de manera que es faci possible l’ordre de retirada de residus i restauració de la realitat física alterada per part dels responsables».

En les al·legacions dels responsables al primer anunci de les sancions, aquests van defensar que els residus apilats no s’havien pogut retirar perquè l’Ajuntament ho havia impedit, precisament, amb el tancament de l’espai.

No obstant, a l’expedient sancionador es defensa que aquest atenuant no es pot aplicar en aquest cas perquè l’impediment posat per l’Ajuntament es va deure «a la necessitat d’evitar nous abocaments davant el flagrant, reiterat i intencionat incompliment de la mesura cautelar imposada», que consistia en el cessament immediat dels abocaments.

Incompliments constants

Va ser el 6 de setembre del 2021 quan l’Ajuntament de Rubí va decretar amb caràcter provisional el tancament total de la finca ‘La Nou’ després de «detectar que es continuaven fent activitats d’abocament de residus no autoritzades». D’aquesta manera, la Policia Local de Rubí va portar a terme el tancament mitjançant la col·locació de precinte i tanques de formigó en els accessos a la parcel·la.

Pocs mesos abans del tancament, el 8 de juny del 2021, l’Ajuntament va iniciar via decret un procediment sancionador ordinari contra diverses persones físiques i jurídiques que actuaven de manera unitària per «la presumpta comissió continuada d’infraccions greus a la finca ‘La Nueve’». Davant aquests incompliments, l’Ajuntament va ordenar de manera provisional el cessament immediat de les activitats d’abocament i de retirada de residus que s’estaven portant a terme en aquesta finca i la presentació, en el termini màxim de dos mesos, d’un estudi que acredités el grau d’afectació del terra de la parcel·la.

Notícies relacionades

No obstant, durant els mesos de juliol i agost, diverses inspeccions oculars realitzades per l’inspector de la Unitat de Control i Programació de l’Ajuntament i la Policia Local «van permetre confirmar que la mesura provisional acordada per l’Ajuntament a l’inici del procediment sancionador havia sigut infringida obertament, amb reiteració i plena intencionalitat, ja que s’ha continuat produint trànsit de camions a la finca, que han descarregat residus»; uns fets que el consistori va valorar llavors com «el més absolut menyspreu a la protecció del medi ambient» i després del qual va procedir al precinte de la finca.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO