Sostenibilitat

Rubí aposta per l’autoconsum d’energia solar per contribuir a la millora del medi ambient

Segons dades de l’Institut Català d’Energia, a la ciutat hi ha 171 instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum domèstic

Rubí aposta per l’autoconsum d’energia solar per contribuir a la millora del medi ambient

Ayuntamiento de Rubí

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Vallès Occidental és la comarca amb més instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic de Catalunya, segons dades de l’Institut Català d’Energia. En concret, Rubí ocupa la novena posició en el rànquing de ciutats amb més instal·lacions de tot el país, amb 171 instal·lacions fotovoltaiques, segons les últimes dades del setembre del 2021.

Fa anys que l’ajuntament d’aquesta ciutat vallesana desenvolupa accions per millorar l’eficiència energètica als diferents sectors de la ciutat. En aquesta línia, el gener passat es va presentar el Pla Director Rubí Brilla 2030, un full de ruta per arribar a la reducció del 55% de les emissions a la ciutat abans del 2030 respecte al 2005.

Entre les accions d’aquest pla es troba un servei d’acompanyament i assessorament gratuït a aquelles persones que volen fer el pas per autoconsumir energia però que no tenen prou coneixements tècnics per desgranar quines ofertes són les més competents i adequades a la seva realitat.

Assessorament amb dades reals de consum

El servei està dissenyat per resoldre qüestions com el nombre de plaques que es necessiten, quina inversió s’ha de fer, quant temps es tardarà a amortitzar l’obra o quines subvencions hi ha disponibles.

Aquestes informacions s’obtenen gràcies a un informe que es genera a partir de les dades reals de consum de la persona interessada. El fet que estigui basat en consums reals certifica que s’ajusta perfectament a les necessitats de la persona que ho sol·licita, cosa que ajudarà a trobar una bona oferta quan se sol·liciti pressupost a les empreses especialitzades.

Paral·lelament, també s’ha posat en marxa un cercador d’empreses de serveis energètics a la web municipal.

Avantatges fiscals

A més de l’estalvi energètic que generen les instal·lacions solars a Rubí, les persones que aposten per l’autoconsum tenen diferents bonificacions fiscals i subvencions.

Així, les vivendes que autoconsumeixen l’energia tenen la bonificació del 95% en l’ICIO i tenen l’IBI bonificat al 50% durant cinc anys o fins, com a màxim, la meitat del cost de la instal·lació, cosa que farà que l’amortització econòmica de l’obra s’escurci molt.

Notícies relacionades

A més, ara també poden disposar de les subvencions de l’Institut Català d’Energia. Aquestes subvencions sufraguen aproximadament entre un 20 i un 30% de l’obra.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO