CAN BALASC

Sant Cugat presenta al·legacions contra l'autorització ambiental d'un abocador de Rubí

El consistori adverteix que hi poden haver episodis de contaminació per emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i de partícules

ajuntament extporta parella 1024

ajuntament extporta parella 1024

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha presentat al·legacions a la resolució provisional de la Generalitat de Catalunya que atorga l’autorització ambiental a l’empresa Arrins SL per fer ús de l’abocador de Can Balascsituat a Rubí però a prop del seu terme municipal. El consistori assenyala que es tracta d’un permís per gairebé 14 anys per utilitzar un dipòsit de 6,4 hectàrees on s’abocaran 1.085.000 m3, activitats de reciclatge i rebutjos de construcció i demolició.

El govern de Sant Cugat ha presentat al·legacions al considerar que existeix un risc de contaminació odorífera, assegura que l’autorització ambiental no s’ha tramitat correctament i demana que es limitin els residus inerts.

En les al·legacions, l’Ajuntament de Sant Cugat avisa que hi poden haver episodis de contaminació per emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i de partícules, així com per l’acumulació de sorolls, ja que l’abocador es troba a menys de 2,5 km de la zona residencial de Mas Gener.

Sense estudi d’impacte ambiental

Respecte al procediment d’autorització ambiental, el consistori assegura que no s’ha presentat cap estudi d’impacte ambientali, per tant, creu que no s’han tingut en compte les lleis d’avaluació ambiental ni de canvi climàtic. Quant a la limitació de residus, l’ajuntament apunta que ara hi ha restes considerades «no perilloses», però demana assegurar que no se n’hi puguin incloure d’altres.

En paral·lel, des de Sant Cugat també sol·liciten a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat que ordeni la retroacció de les actuacions del projecte de l’abocador al moment de la presentació de la sol·licitud d’autorització ambiental per a Arrins SL.

També demanen que es requereixi a l’empresa la incorporació a la sol·licitud d’autorització ambiental de l’estudi d’impacte, que s’homogeneïtzi la documentació corresponent a la tramitació urbanística i ambiental per evitar contradiccions entre els dos documents i que es refaci l’estudi d’olors. Alhora, reclamen que es tramiti el procediment d’avaluació d’impacte ambiental i s’efectuï la declaració d’impacte ambiental d’acord amb la Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic, a part de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental.

Només residus inerts

Així, també volen que l’empresa garanteixi que no hi haurà impacte per immissió d’olor de cap zona residencial dels termes municipals de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat del Vallès.

Notícies relacionades

Així mateix, sol·licita a l’Agència de Residus de Catalunya que validi les equivalències amb el Llistat Europeu de Residus i amb els codis CER i que només permeti els residus inerts, químicament estables i insolubles en medi aquós.

Més notícies de Rubí en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA