Eficiència energètica

Rubí posa en marxa un concurs pioner a Espanya per a l'autoconsum solar compartit en la indústria

13 empreses dels Polígons d'Activitat Econòmica de Can Jardí, Rubí Sud, Cova Solera i Ca n'Alzamora aposten pel consum elèctric compartit com a mesura per millorar la seva competitivitat i, alhora, fer front a l'emergència climàtica

image-2

image-2 / ramon vilalta

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El dilluns 3 de febrer es faran públiques les bases del primer concurs privat per a l’autoconsum compartit per a empreses de la ciutat de Rubí, impulsat per l’ajuntament a través de la iniciativa Rubí Brilla. 

La convocatòria s’emmarca dins de la prova pilot de gestió circular del polígon de Can Jardí que porta per nom Rubí Indústria Circular (RIC) i és el primer projecte d’autoconsum solar compartit en l’àmbit industrial d’Espanya. 

El concurs s’obre a totes les empreses instal·ladores, enginyeries, consultores o ESEs interessades en la instal·lació de sistemes d’autoconsum solar individuals o bé compartits per a les diferents empreses de Rubí participants del projecte.

Eficiència energètica

El RIC es fonamenta en la idea que la gestió compartida dels diferents recursos dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) permetrà optimitzar costos, reduir les emissions de CO₂, crear ocupació i nous perfils professionals i millorar la competitivitat de totes les empreses que hi participen. Així, la proposta ha posat en marxa un equip gestor del polígon format per especialistes en matèria d’energia, aigua, residus i mobilitat.

En aquest marc, el 10 de juliol es va aprovar la realització de les bases tècniques per part del gestor energètic per realitzar un concurs privat amb l’objectiu d’implementar instal·lacions d’autoconsum solar que donin servei a 13 empreses de Rubí situades als PAE de Can Jardí, Can Jardí, Rubí Sud, Cova Solera i Ca n’Alzamora. Les companyies que s’han afegit al projecte són: Jovi, KAO Chimigraf, Imerys Perlita, Innovació i Control de l’Energia, Carlos Árboles, Kennametal, Pamole, FLO, Alumec, Cevagraf, Tecno Inoxfred Industrial, Keya i Maqcenter.

Segons l’Ajuntament de Rubí, l’autoconsum compartit és, gràcies al nou marc normatiu instaurat l’any passat, la principal eina per canviar l’actual model energètic que es basa en un sistema centralitzat, fòssil i finit. 

L’agregació de diferents empreses amb voluntat de dur a terme el projecte, a més de possibilitar sinergies entre elles, ha de permetre una reducció de costos gràcies a l’economia d’escala i possibilitar mecanismes per compartir l’energia. La legislació vigent (RD 244/2019) permet l’autoconsum de repartiment estàtic que obre la porta a les comunitats energètiques i dona solucions a aquelles empreses que disposen de molt d’espai en coberta i poc consum.

El calendari

Les bases provisionals es faran públiques dilluns 3 de febrer i s’obrirà un període per a a al·legacions i modificacions. El 10 de febrer es publicaran les bases definitives i s’obrirà el període de recepció de propostes que s’allargarà fins al 29 de febrer. 

Notícies relacionades

El 16 de març es donarà a conèixer el resultat del procés de recepció de candidatures i les tres propostes que han resultat finalistes. Les tres empreses elegides defensaran les seves candidatures el 27 de març i es preveu que la resolució del procés es faci pública el 17 d’abril.

Més notícies de Rubí

Temes:

Rubí