TENSIÓ A RUBÍ

L'alcaldessa de Rubí critica les «formes» de la Generalitat i demana que se suspengui la ubicació del nou centre per a menes

Els conflictes van començar quan els veïns de Can Rosés van escoltar rumors que l'Hotel Terranova serviria com a emplaçament per a un nou centre d'acollida de menors estrangers

L’Ajuntament de Rubí.

L’Ajuntament de Rubí. / PERIODICO

4
Es llegeix en minuts
Aitana Glasser / Àlex Rebollo

Veïns del barri de Can Rosés de Rubí es van manifestar dilluns 13 d’abril per protestar per la futura obertura d’un centre d’acolliment per a Menors Estrangers No acompanyats (MENA) a la ciutat. La manifestació va ser convocada per la plataforma STOP Centre Menors Rubí i va tenir lloc davantl’Hotel Terranova, ara tancat, on es preveu acollir els 80 menors que des de l’estiu passat resideixen al’Hotel City Park de Sant Just Desvern.

Els conflictes van començar divendres passat, 10 de maig, quan els veïns de Can Rosés van escoltar rumors que l’Hotel Terranova serviria com a emplaçament per a un nou centre d’acollida de menors estrangers. L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, va organitzar una reunió per comentar els fets amb els veïns, a qui va informar que no havia sabut res del projecte fins aquella mateixa setmana.

La primera edil també va criticar les “formes” de la Generalitat en la comunicació del nou centre. D’altra banda, la Direcció General de l’Atenció a la Infància i Adolescència (DEGAIA), encarregada del nou centre, va mantenir que va comunicar la instal·lació del centre d’acolliment fa un mes i mig, cosa que l’alcaldessa nega.

Centenars de persones han acudit a una nova manifestació programada avui a les 20 h per la plataforma contrària al centre, en què els veïns han tornat a concentrar-se per reiterar la seva oposició a la construcció. A la protesta, també hi han acudit veïns de Rubí que es mostren favorables a l’acollida dels menors. 

Posicions enfrontades

Des de la plataforma afirmen que no es tracta d’una reivindicació racista, sinó que creuen que aquests sistemes d’acollida “no funcionen” i prefereixen pisos tutelats amb una atenció més individualitzada. “Cada centre d’aquests que ha obert, ha hagut de tancar per augment de robatoris, violència i agressions sexuals al poble on s’instal·len”, asseguren des de STOP Centre Menors Rubí.

A la protesta de dilluns passat se li va oposar una contramanifestació a favor de l’acollida dels menors organitzada pel grup Rubí Acull. “Quan ens vam assabentar de la manifestació de rebuig del centre, vam decidir presentar-nos per mostrar que no tothom està en contra del centre”, explica Lidia Fernàndez, membre de l’entitat Rubí Acull.

“Creiem que tothom té dret a viure a la nostra ciutat. Cal pensar solucions i buscar la millor manera d’acollir aquests menors”,comenta Lidia Fernández. “Hem allargar la mà a l’alcaldessa per desobstruir la situació però no hem obtingut resposta”, afirma Fenández.

Des de Rubí Acull expliquen que en la manifestació van presenciar actituds “xenòfobes” per part dels manifestants. “Vam presenciar constants actituds de rebuig cap als nens, dels quals recalcaven constantment la seva procedència subsahariana”, relata la integrant de la plataforma.

Oposició del consistori

D’altra banda, l’alcaldessa de Rubí critica les “formes” i la gestió del tema per part de la Generalitat de Catalunya, que, diu, va contactar el 2 de maig amb ella –un mes i mig abans de la data d’obertura prevista– per comunicar-li la seva intenció d’obrir un centre per a menes a l’antic hotel. 

“Abans d’aquesta data no teníem ni idea de la intenció de la Generalitat”,reitera la primera edil, que afegeix que, en aquesta mateixa conversa, el consistori va demanar al Govern “que parés màquines i repensés” el projecte, ja que “col·locar 70 persones juntes en un hotel no ens semblava la millor manera d’integrar-les”. A més, afegeix, ni l’edifici ni el barri escollits són “el lloc idoni”.

L’alcaldessa al·lega que la Generalitat va informar el consistori d’una decisió que ja estava presa i amb les obres ja començades: “no estem d’acord en les formes”, assenyala Martínez, que defensa que “les coses no es fan així” i demana a la Generalitat “parlar políticament i tècnicament” del projecte, “perquè com a ajuntament puguem plantejar la nostra opinió”.

“És una mala idea i no facilitarà la convivència”

La primera edil eludeix parlar d’un component racista en la reacció de part del veïnat i assegura que “més enllà de la tipologia de grups i de persones” que s’han manifestat en contra, aquesta oposició denota que la decisió de la Generalitat “és una mala idea i no facilitarà la convivència en l’àmbit de ciutat”.  

“Vull pensar que el que hi ha és por d’un recurs desconegut, i que fent les coses d’una altra manera i amb prou temps per poder treballar, els veïns i veïnes podrien haver dit la seva d’una altra forma i no manifestant-se”,afegeix Martínez, que col·loca l’ajuntament “del costat dels veïns i veïnes que estan protestant per un recurs que pensen que no facilitarà la convivència al barri”. 

Notícies relacionades

Sobre la possibilitat que Rubí aculli o no menes en un futur en cas que el projecte es modifiqui, l’alcaldessa no concreta i defensa que dependrà de les circumstàncies i de “com es treballi en aquell moment”. “Ara no ho sé”, afegeix. “El que sí que he demanat i demanarem en aquest cas és que es parin les màquines, perquè les coses no es fan així, i si no ho podem assumir com a ciutat, no ho farem.”

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA