LLOGUER SOCIAL

Rubí adquirirà vivendes per destinar-les al lloguer social

L'Ajuntament s'acollirà a una ajuda per adquirir immobles procedents de processos d'execució hipotecària amb finalitats socials

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rubí s’acollirà a una línia d’ajuts econòmics de la Generalitat per adquirir vivendes de grans propietaris procedents de processos d’execució hipotecària per destinar-les al lloguer social.

Així ho ha anunciat la regidora de Serveis a les Persones, Marta García, que ja ha sol·licitat formalment la subscripció del consistori a aquests ajuts, gestionats per la Secretària d’Habitatge de la Generalitat, a les quals es poden acollir aquells municipis on hi hagi una gran demanda de vivendes.

Amb aquest acord, el Govern ofereix a ajuntaments, promotors públics i entitats socials la possibilitat d’accedir a una línia de préstecs, bonificats per l’Institut Català de Finances  i la quantitat dels quals s’acosta als 80.000 euros per vivenda, per adquirir immobles amb finalitats socials i en règim de propietat temporal.

Els immobles adquirits mitjançant aquesta pràctica s’han de convertir obligatòriament en pisos de protecció oficial destinats al lloguer social. L’Ajuntament preveu, a més, destinar part d’aquestes vivendes a resoldre situacions puntuals d’emergència.

L’Ajuntament de Rubí es planteja exercir aquest dret, conegut com a dret de tempteig i retracte i destinat a municipis amb problemes d’accés a la vivenda, però adquirint només immobles que compleixin una sèrie de requisits.

Entre els quals, que provinguin de persones jurídiques i no de particulars, que la vivenda tingui una superfície útil mínima d’entre 65 m² i 70 m², que no estigui ocupada i que no requereixi rehabilitació.

Ampliar l’oferta de lloguer social

Marta García assegura que aquesta línia de préstecs bonificats “permetrà aconseguir més vivendes i complementar la dotació econòmica ja prevista per adquirir en aquests anys cinc immobles destinats al lloguer social”.  

L’objectiu del consistori, diu García, és “explotar totes les vies possibles per continuar ampliant el parc de vivendes socials de Rubí”i es complementarà al seu torn amb treballs en altres línies per aconseguir mobilitzar els pisos buits pertanyents a les entitats bancàries a través de cessions temporals i voluntàries.

Actualment, el Parc Social de Vivenda de lloguer de Rubí és de 1.902 pisos, segons dades de l’Observatori de l’Habitatge, 149 dels quals són vivendes municipals, 178 de lloguer però pertanyents a altres administracions (IMPSOL, INCASOL o AHC) i 85 són vivendes de lloguer social propietat d’entitats financeres.

Notícies relacionades

A més, 85 més formen part de la borsa de mediació social gestionada per PROURSA, que també ha tramitat 10 contractes més del mercat privat. De les més de mil vivendes, 525 reben ajuts al lloguer del Ministeri de Foment i 195 de la Generalitat.

Més notícies de Rubí en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA