Intel·ligència artificial per als impostos

L’Agència Tributària aposta en el seu nou pla estratègic per la IA, tant per informar el contribuent com per prevenir el frau fiscal. Però sempre «amb intervenció humana», garanteix. «Totes les decisions –insisteix– seran adoptades per persones».

Intel·ligència artificial per als impostos

Agustí Sala

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Igual com fa amb el big data i altres avenços tecnològics per facilitar el pagament dels impostos i combatre el frau, l’Agència Tributària també recorrerà a la intel·ligència artificial (IA), però sempre amb "intervenció humana". Per exemple, "les actuacions administratives automatitzades que dicti l’Agència Tributària no descansaran, en cap cas, de manera exclusiva en el resultat obtingut d’un sistema d'IA. En aquestes situacions, es garanteix sempre la intervenció humana que haurà de supervisar, validar o fins i tot vetar les opcions que hagin pogut ser proposades pel sistema. En definitiva, totes les decisions seran adoptades per persones".

Aquesta és una de les iniciatives que s’inclou en el pla estratègic de l’Agència Tributària per al període 2024-2027, en el qual l’organisme no renuncia a l’ús d’aquest avenç "com a tecnologia transformadora essencial per a l’evolució i millora de l’eficàcia i eficiència en la consecució d’objectius, especialment en matèria d’informació i assistència al contribuent i en l’àmbit de la prevenció, però també en la lluita contra el frau fiscal i duaner […]". En tot cas, prioritza la participació de personal de l’Agència en aquest tipus de processos.

Hisenda situa l’ús de la IA en en el marc de l’Estratègia Nacional d’Intel·ligència Artificial, presentada pel Govern el 2020 amb una dotació inicial d’uns 600 milions d’euros de fons europeus Next Generation. Entre els seus objectius estratègics, Hisenda recull "la incorporació de la IA com a factor de millora de la productivitat i l’eficàcia en l’Administració pública, així com en el funcionament dels serveis públics i les interfícies de relació amb les empreses i els ciutadans".

I recorda que els estats membres i el Parlament Europeu han arribat a un acord per regular els usos de la intel·ligència artificial mitjançant un reglament que té, entre altres objectius, d’una banda, promoure la inversió i la innovació en intel·ligència artificial i, d’altra banda, garantir que els sistemes d’intel·ligència artificial utilitzats a la Unió Europea (UE) "siguin segurs i respectin els drets fonamentals i els valors europeus".

L’objectiu és alinear l’ús d’intel·ligència artificial amb "la visió, missió, principis i objectius de l’Agència Tributària i desenvolupar-ho conforme al marc normatiu vigent", segons s’estableix en el pla estratègic per als pròxims quatre anys. En aquest sentit destaca l’ús "prioritzant la millora del servei als ciutadans i l’eficàcia i eficiència administrativa". Un altre es fonamenta en l’ús d’aquestes eines "orientant-les al compliment dels principis d’equitat, objectivitat i homogeneïtat que han de presidir les actuacions de l’Agència Tributària, així com investigar i desenvolupar l’ús de la IA en l’àmbit administratiu per contribuir al compliment dels principis de racionalització, economia i eficàcia exigibles a tota administració pública".

El pla estratègic insisteix que tot això s’aplicarà partint dels principis de responsabilitat, així com amb un enfocament human centric, cosa que és una "garantia d’ús segur i ètic de la intel·ligència artificial, assegurant la protecció dels drets dels ciutadans, el respecte al marc normatiu i l’aplicació dels principis ètics i dels valors de l’Agència Tributària. L’altre pilar és la seguretat i el govern de la intel·ligència artificial.

Equips multidisciplinaris

Notícies relacionades

Seguint aquests principis rectors, els projectes d'IA del fisc "seran desenvolupats per equips multidisciplinaris integrats per experts funcionals, tècnics informàtics i científics de dades". I s’integraran en les infraestructures tecnològiques de l’Agència Tributària i la seva implantació serà coherent amb el model intern de desenvolupament d’aplicacions informàtiques, amb supervisió del Departament d’Informàtica Tributària, utilitzant metodologies específiques per cobrir tot el seu cicle de vida i assegurar-ne la qualitat i governança.

També s’assegurarà l’ocupació exclusiva de dades de qualitat en els sistemes d'IA que utilitzi l’Agència Tributària, així com la permanent i completa supervisió per éssers humans del desenvolupament i ús dels sistemes d'IA.