El Govern farà més flexible alguna mesura antisequera

L’Executiu estudia relaxar les restriccions a agricultura i piscines, així com suavitzar les multes als municipis que consumeixin més aigua.

El Govern farà més flexible alguna mesura antisequera
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Pla Especial de Sequera (PES), aprovat el 2020 pel Parlament, és el document que marca el camí que cal seguir a l’hora de donar respostes a l’actual crisi hídrica que pateix Catalunya. Aquesta guia ha servit per determinar els canvis d’escenari (alerta, excepcionalitat, emergència) i per decidir quins sectors afectaven les restriccions. No obstant, després de tres anys de sequera persistent, el pla ha mostrat algunes fissures que han obligat el Govern de Pere Aragonès a modificar-lo de manera no substancial.

Dies abans que el sistema Ter-Llobregat i els seus sis milions d’habitants entressin en emergència, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va anunciar la flexibilització de les normes que havien d’impedir regar jardins públics amb aigua potable i limitar l’ompliment de piscines de tot tipus. Llavors, es va decidir que es podria continuar regant si aconseguia aigua freàtica o regenerada i es va optar per permetre l’ompliment de les piscines utilitzades per practicar esport.

Ara, tres setmanes després de decretar la fase d’emergència, la situació més restrictiva possible, el Govern prepara nous canvis en aquest Pla Especial de Sequera. La idea dels dirigents del Departament d’Acció Climàtica és tirar endavant "modificacions quirúrgiques" que no requereixin la llum verda de la resta de partits. No obstant, es tracta de tres qüestions importants, que poden suposar variacions en el dia a dia de moltes persones. L’Executiu català ultima suavitzar les multes als municipis que consumeixen més aigua de la permesa, la rebaixa de la restricció d’aigua per al sector agrícola i la flexibilització de la norma que impedeix omplir piscines per a l’oci.

Reunions amb els afectats

Sobre les multes, el conseller David Mascort ha assegurat que s’està treballant amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per tenir en compte quins pobles i ciutats han fet els deures i quins no, a l’hora de sancionar.

Eduard Rivas, president de l’FMC, detalla, en conversa amb EL PERIÓDICO, els dos suggeriments que han posat sobre la taula de la Generalitat: "Vam demanar que no es multés fins que les subvencions als municipis no arribessin, cosa que no ha passat. I la segona opció que vam plantejar va ser establir un criteri clar perquè el municipi en qüestió pugui demostrar, de manera objectiva, que està fent esforços per reduir el consum".

Aquesta setmana, les dues entitats es reuniran amb el Govern i escoltaran la seva proposta, que anirà centrada a buscar una fórmula perquè els municipis puguin demostrar de manera objectiva que estan treballant per a l’estalvi. El PSC ha plantejat que els diners de les multes vagin destinats directament a arreglar fuites i a realitzar millores a la xarxa de proveïment municipal. Fonts consultades donen per fet que no té sentit que un ajuntament rebi una multa setmanal per no complir la dotació màxima mentre la sequera es mantingui en el temps.

Piscines municipals i turístiques

Un altre tema pendent és resoldre com queden les limitacions sobre l’ompliment de piscines ara que venen els mesos més calorosos. Amb la restricció aprovada, ara com ara, els hotels i càmpings no poden omplir les seves piscines. Tampoc es poden omplir les piscines municipals que no estiguin pensades per a l’esport. El Govern està estudiant com aplicar una modificació que serveixi per permetre el funcionament de les piscines que actuïn com a refugis climàtics.

L’estiu passat, es van considerar refugis climàtics les piscines municipals, les comunitàries i les d’hotels i establiments turístics. A la conselleria, de moment, no concreten si se seguirà aquesta mateixa línia a l’hora de crear un cens de refugis climàtics. I a l’espera de la decisió final, els hotelers de Lloret han proposat instal·lar una dessalinitzadora pagada amb recursos privats per omplir les piscines amb aquesta aigua.

En el dia d’avui, això no està permès. Però Patrícia Plaja, portaveu del Govern, assegura que celebren aquest tipus d’iniciatives i que ho estudiaran. Si finalment les piscines d’hotels s’acaben considerant refugis climàtics, els propietaris d’aquests establiments no necessitarien que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) donés el vistiplau a aquesta petita dessalinitzadora.

Notícies relacionades

Reg agrícola

Aquests canvis, segons fonts d’Acció Climàtica, no implicarien redactar de nou el pla de sequera. Mentre duri aquest episodi, la intenció del Govern és cenyir-se al que ja està aprovat i tirar endavant modificacions no essencials, que hauran de ser validades per la Comissió Interdepartamental de la Sequera i pel Consell Executiu.