Sumar, Podem i Vox es queden fora del Parlament gallec

Díaz fracassa en el primer examen electoral després del divorci amb Podem, mentre Democràcia Ourensana aconsegueix un escó

Sumar, Podem i Vox es queden fora del Parlament gallec
2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Fracàs rotund de Yolanda Díaz a Galícia, on Sumar va obtenir menys del 2% del vot i es va quedar fora del Parlament. La vicepresidenta segona va fer d’aquests comicis una aposta personal i va mobilitzar tots els seus ministres del Govern per fer-los desfilar en campanya, però no va arribar a l’objectiu. Tampoc ho va aconseguir Podem, que fins i tot va quedar per darrere del PACMA. En canvi, Democràcia Ourensana sí que ha aconseguit finalment un escó.

Aquest era el primer examen de Sumar i Podem després del seu divorci parlamentari, i també la primera cita en què s’enfrontaven a les urnes, en el preàmbul de la batalla nacional de les eleccions europees del juny que ve. Van perdre els dos, igual com Vox, que també es va quedar fora del Parlament gallec.

El balanç per Sumar i Podem és catastròfic, molt pitjor del que cap podia esperar. Ni sumant les paperetes de les dues forces s’acosten de lluny als resultats que va obtenir fa quatre anys, quan tampoc van obtenir el seu seient. Si llavors l’espai a l’esquerra del PSOE es va acostar a les 52.000 paperetes, en aquesta ocasió han aconseguit entre els dos 31.000. En definitiva, han perdut quatre de cada 10 votants.

Esmena a una estratègia

La clatellada és especialment dura per a la vicepresidenta, derrotada a la seva pròpia terra, Galícia, lloc a què ha dedicat gran part de la seva carrera política. És, a més, una esmena a l’estratègia del partit, que fins ara ha depès en exclusiva de les decisions de la mateixa Díaz, que ha posat i tret candidats i que va elegir com a cap de llista una persona de la seva extrema confiança. Era Marta Lois, un perfil desconegut a qui quatre mesos abans havia situat com a portaveu parlamentària amb un balanç dubtós. La dirigent va deixar el seu escó al Congrés per fer el salt a Galícia, on tampoc ha obtingut un lloc, i s’ha convertit en temps rècord en una de les figures més efímeres del panorama polític.

Notícies relacionades

El partit que lidera Ione Belarra no tenia grans expectatives en aquesta cita electoral després de rebutjar la coalició amb Sumar. Però, una vegada més, els resultats van esclafar els seus pitjors pronòstics i els morats només van obtenir 3.800 paperetes (el 0,26% del vot), per darrere fins i tot dels animalistes de PACMA, que els van superar àmpliament.

Per a l’extrema dreta de Vox tampoc va ser una nit agradable. Els ultres es van quedar molt lluny d’aconseguir un escó, lluny del 5% a totes les províncies, el mínim per intentar optar a un escó.

Temes:

Sumar Vox