Treball acredita irregularitats a les obres del Camp Nou

La Generalitat testifica en una vintena de les empreses subcontractades a les Corts les irregularitats revelades per EL PERIÓDICO. Inspecció exigeix a les companyies que paguin els diners adequats als treballadors de l’estadi.

Treball acredita irregularitats a les obres del Camp Nou

JORDI RIBALAYGUE

5
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Inspecció de Treball de la Generalitat ha finalitzat gran part de les seves actuacions a les obres del Camp Nou i ha trobat irregularitats o fraus en una vintena de les gairebé 45 empreses subcontractades que fins ara operaven en la construcció del nou estadi del Barça. La policia laboral ha pogut detectar incompliments en al voltant de la meitat de les companyies implicades en les obres, i acredita així els abusos que va destapar EL PERIÓDICO el novembre passat. En concret, les subcontractistes no paguen el que correspon als seus treballadors i tampoc a la Seguretat Social, per la qual cosa la inspecció els reclama que abonin els diners pendents als empleats.

Salaris per sota de conveni i hores no declarades són les principals faltes que l’equip de subinspectors dependents del Departament de Treball de la Generalitat han pogut certificar entre firmes subcontractades per Limak, la constructora turca a la qual el Futbol Club Barcelona ha encarregat la reforma del Camp Nou. Són les mateixes faltes que van denunciar a través d’aquest mitjà desenes de treballadors entrevistats en una investigació elaborada durant cinc mesos. Aquestes informacions van obligar el Govern i el Parlament a posar la lupa sobre els treballs que s’estaven portant a terme a l’avinguda d’Arístides Maillol de Barcelona.

Aquestes últimes setmanes, l’autoritat laboral ha començat a notificar a les companyies en les quals ha detectat fraus o irregularitats les conclusions de les seves actuacions. Els estan remetent els requeriments perquè corregeixin les faltes trobades, paguin cotitzacions pendents i abonin als seus empleats part dels salaris que els haurien d’haver pagat. Cada empresa haurà de fer-se càrrec de les seves pròpies irregularitats i no està estipulada una xifra final; si bé sumats tots els imports, l’import, segons coincideixen diferents fonts consultades, podria ser de fins a centenars de milers d’euros.

Més de 10 hores diàries

Jornades laborals de més de 10 hores diàries –fins a més de 50 hores setmanals– per salaris que amb prou feines superaven els 1.000 euros mensuals. Aquestes van ser les principals presumptes irregularitats que EL PERIÓDICO va poder detectar entre les empreses subcontractades de les obres del Camp Nou. Aquestes companyies no aplicaven el conveni corresponent als seus empleats i les nòmines estaven mal confeccionades, sempre en detriment del treballador i amb imports clarament per sota del que marca el conveni col·lectiu de la construcció de la província de Barcelona. Segons les nòmines a les quals va poder accedir aquest mitjà, el perjudici salarial arribava als 600 euros bruts al mes.

Es tracta d’un estalvi il·lícit per a les empreses contractants, tant pel que fa a sous que no percebien els treballadors com quant a cotitzacions que no abonaven a la Seguretat Social. També han trobat desquadraments entre les nòmines i l’ingrés que realment rebien els empleats al seu compte bancari. Durant les últimes setmanes la Inspecció de Treball ha estat requerint a les companyies que ho corregeixin i paguin el que deuen a uns i d’altres. I és que aquest greuge representa una minva salarial avui per als treballadors, menys recursos per a l’erari públic i menys futures prestacions per possibles invalideses o pensions per als obrers.

"Limak es manté en constant comunicació amb l’autoritat laboral i per respecte a la Inspecció Laboral esperarà els resultats finals", s’ha limitat a declarar la societat turca a preguntes d’aquest mitjà.

"Com que és públic, la Inspecció ha portat a terme diverses actuacions inspectores a les obres del Camp Nou. Les actuacions conseqüència d’aquestes inspeccions estan encara en una fase no definitiva i, per tant, s’emmarquen en la confidencialitat excepte la informació preceptiva que es dona a les parts per continuar les actuacions", afirmen fonts del Departament de Treball.

No és la primera vegada que la policia laboral detecta irregularitats al Camp Nou, si bé aquesta és de llarg la sèrie d’actuacions més gran. Ja el setembre de l’any passat, en una inspecció rutinària, els agents de l’autoritat laboral van poder ratificar que un empleat d’una altra empresa, Pak Reforma y Obra SL, estava suplantant la identitat d’una altra persona. I que el treballador que realment anava a l’obra no tenia permisos.

La suplantació d’identitat és una pràctica que es produeix en ocasions en el sector de la construcció. Treballadors amb experiència a diverses obres van explicar a aquest mitjà que en aquests casos és habitual que una persona sense papers i forçada per la necessitat llogui els permisos a una altra a canvi d’un percentatge del seu salari. Inicialment, a preguntes d’aquest mitjà, Limak va negar que la Inspecció hi hagués detectat cap irregularitat. Després la contractista sí que va reconèixer que l’autoritat laboral va agafar in fraganti aquesta subcontractista i va afirmar que la va expulsar de l’obra.

Notícies relacionades

Ara l’autoritat laboral ja ha notificat la majoria de requeriments i cada empresa haurà de decidir si abona el que deu o decideix oposar-s’hi i judicialitzar el seu cas, cosa que condicionarà com de ràpid o no es podrà tancar aquesta primera etapa d’actuacions. En qüestions relatives a la Seguretat Social, el Barça no és responsable, però l’empresa encarregada de la licitació i que subcontracta la seva activitat, Limak, sí que ho és. En cas que alguna de les subcontractes no pagués, en última instància haurien de ser els turcs els encarregats de fer-ho.

L’equip de subinspectors encarregats de supervisar les obres del Camp Nou van obtenir gran part de les proves que sustenten els seus requeriments en la macrooperació que van portar a terme el 22 de novembre del 2023 (dos dies després de les informacions publicades per EL PERIÓDICO). Ara estan ja en la recta final dels procediments administratius per poder dotar de prou informació la directora general de la Inspecció de Treball de la Generalitat, Maria Luz Bataller, a qui els grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya li van demanar que comparegués.