La culpa de la teva obesitat

La culpa de la teva obesitat

Shutterstock

1
Es llegeix en minuts
Sílvia Cóppulo
Sílvia Cóppulo

Periodista i psicòloga.

ver +

¿Et sents inferior perquè estàs gras? ¿Et discriminen per la teva aparença física? ¿És culpa teva? Si creus que baixar dràsticament de pes depèn únicament de tu, que has de ser fort i tenir una voluntat de ferro per suportar la gana i el sacrifici desmesurat que provoquen les dietes hipocalòriques i l’exercici físic intens, el més probable és que passis de la pressió a la desesperació, amb tant malestar que, en un moment donat, ho enviaràs tot a rodar i trauràs el ventre de pena per alleujar l’ansietat. Després, la insatisfacció i la culpa augmentada et resultaran insuportables. L’autoestima, desapareguda. Vaja, que et sentiràs malament, molt malament. ¿Com aturar aquest cercle autodestructiu?

Cal tenir en compte que l’obesitat és una malaltia que obre la porta a diversos tipus de càncer, malalties cardíaques i del fetge, diabetis i accidents cerebrovasculars. A més, escurça l’esperança de vida: els grans obesos viuen fins a 16 anys menys. I gairebé una de cada tres persones és obesa.

Notícies relacionades

Intervenen en l’obesitat l’herència, l’alimentació, l’activitat física i la gestió de l’estrès i de les emocions. Molt tristos, podem donar-nos al menjar d’una manera desmesurada per calmar la pena. Per no parlar d’altres malalties prèvies. L’actriu Itziar Castro, desapareguda fa poques setmanes, patia un lipedema, que li provocava ser obesa. Es va guanyar el lloc que es mereixia com a artista, lluitant amb persistència i optimisme contra l’estigma. Perquè és la pressió estètica i social per tenir un cos breu la que enverina voluntats.

Avui, a EL PERIÓDICO posem èmfasi en la disponibilitat d’alguns medicaments altament eficaços per perdre pes. ¿El Wegovy es comercialitzarà a Espanya? ¿Estarà disponible a les farmàcies l’Ozempic? Serien bones notícies, malgrat que, més enllà dels medicaments que puntualment generen una pèrdua de pes, proposo espolsar-se de sobre les culpes, conjugar el verb ajudar, mimar-se i, amb ajuda professional, portar a terme un abordatge integral del nostre estil de vida enfocat com medicina.