Nou subsidi en l’aire

La reforma de la prestació d’atur per als que han esgotat la contributiva havia d’entrar en vigor el pròxim 1 de juny. Ara hi hauria marge per negociar amb el partit de Belarra una ampliació de la cotització social dels més grans de 52 anys que perceben aquesta ajuda.

Nou subsidi en l’aire

ROSA MARÍA SÁNCHEZ

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

Aliments bàsics, llum, gas i transport públic conservaran, i fins i tot ampliaran, les rebaixes fiscals i les ajudes previstes pel Consell de Ministres per al 2024. L’Executiu es va comprometre a baixar del 5% al 0% l’IVA de l’oli i a assumir la totalitat del cost sobre els descomptes i les bonificacions del preu del transport públic. El Govern central també s’ha compromès a la publicació immediata de les balances fiscals.

Reforma tombada.

El Congrés va tombar el decret que regula la reforma del subsidi d’atur per a les persones aturades que han esgotat les prestacions contributives. L’efecte no es notarà de manera immediata, ja que el nou subsidi havia d’entrar en vigor l’1 de juny. En aquests mesos hi podria haver marge per negociar amb Podem una ampliació de la cotització social de les persones més grans de 52 anys que perceben aquesta prestació.

IVA dels aliments.

Amb l’aprovació del decret de mesures antiinflació es prorroga la rebaixa de l’IVA d’aliments bàsics fins a finals de juny. Durant aquest semestre continuaran tributant al 0% el pa, els ous i la llet. També la farina, el formatge, la fruita, la verdura, les hortalisses, els llegums, les patates i els cereals. A més el tipus de l’IVA a què tributa l’oli, que s’havia reduït del 21% al 5%, es retallarà encara més, fins al 0%, com a conseqüència de l’acord parlamentari amb Junts.

Pujada de les pensions.

La convalidació del reial decret llei 8/2023 pel Congrés dels Diputats encarrila la pujada del 3,8% de totes les pensions contributives amb efectes des de l’1 de gener, que es deriva de la revalorització automàtica en funció de l’IPC prevista en la reforma de la llei de Seguretat Social, al seu article 58. La no-aprovació del decret al Congrés no hauria posat en risc aquesta pujada del 3,8% però el Govern hauria quedat obligat a presentar un nou decret amb aquesta mesura.

Una altra qüestió és la pujada de les pensions no contributives, ja que aquesta no està fixada de manera automàtica per llei. El Govern ha incorporat al decret una pujada del 14% de la pensió de viudetat i del 6,9% per a la de vellesa i invalidesa amb efectes des de l’1 de gener del 2024.

Energia, sense canvis.

Continuen endavant els plans del Govern per elevar l’IVA sobre l’electricitat des del 5% que regia el 2023 al 10% durant tot el 2024 (tot i que seguirà per sota del 21% que regia el 2021, abans de la crisi d’inflació); l’impost especial de l’electricitat (IEE) passarà del 0,5% actual al 2,5% durant el primer trimestre de l’any i al 3,8% durant el segon; i l’impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica (IVPEE) tindrà un tipus del 3,5% fins al març, de manera que passarà a tenir-ne un del 5,25% fins al juny. En el cas dels subministraments de gas natural, l’IVA passa del 5% al 10% durant els primers tres mesos del 2024 i a partir d’aquí "recuperarà els nivells normals (21%)".

Desnonaments i hipoteques.

Notícies relacionades

Es prorroga fins a finals del 2024 la suspensió dels desnonaments i llançaments per a llars vulnerables sense alternativa habitacional. A més, també tira endavant a decisió del Govern per a l’eliminació de les comissions per la retirada d’efectiu en finestreta per a persones grans i amb discapacitat, així com l’eliminació de les comissions o compensacions bancàries per amortització anticipada de crèdits a tipus variable.

n

Temes:

Govern IPC