Grifols s’enfonsa a la borsa pels dubtes sobre els seus comptes

Gotham City Research, la companyia que fa 10 anys va destapar l’escàndol de Gowex, assenyala la farmacèutica catalana i afirma que les seves accions valen zero

La CNMV descarta suspendre la cotització de l’empresa de moment

Grifols s’enfonsa a la borsa pels dubtes sobre els seus comptes

CELIA LÓPEZ

4
Es llegeix en minuts
CELIA LÓPEZ

Gotham City Research, un fons baixista que analitza els comptes de les companyies a la recerca d’irregularitats, ha posat en dubte les xifres de la farmacèutica Grifols. L’informe que va publicar la firma ahir va provocar la caiguda dels títols de Grifols fins a un 50% en l’obertura de l’Ibex 35. Al tancament de la sessió, les accions de la farmacèutica s’havien deixat un 25,91% fins als 10,55 euros per acció.

El document presentat pel fons és demolidor per a la societat catalana, a la qual acusa de manipular els seus comptes i ocultar part del seu deute, acusacions rebutjades pel grup en una nota enviada a la CNMV. El grup va negar "categòricament" qualsevol acusació de pràctiques comptables o d’informació "errònia" dels seus estats financers consolidats i es va escudar en el fet que els seus comptes "estan totalment ratificats" pel seu auditor KPMG.

El regulador va afirmar ahir a aquest diari que està analitzant l’informe de Gotham City Research sobre Grifols, estudiant el que diu la farmacèutica i "obtenint dades". El president de la CNMV va assenyalar que no suspendrà la cotització de l’empresa de moment. Per la seva banda, Carlos Cuerpo, el ministre d’Economia, va assenyalar que "cal guardar" prudència i esperar les indicacions de la CNMV. Des de la Generalitat també van reclamar prudència.

El fons Gotham City Research és la mateixa firma d’inversió que fa 10 anys va tombar Gowex i va destapar l’escàndol financer pel qual l’empresari Jenaro García va acabar enfrontant-se a la Justícia per frau. La companyia de García oferia serveis de wifi i va arribar a estar valorada en 2.000 milions d’euros, però després de la denúncia de Gotham que els ingressos de les empreses estaven inflats i que moltes de les seves dades comunicades al mercat eren falses, Gowex va acabar reconeixement que els resultats que havia publicat no representaven una imatge fidel dels seus comptes. Va acabar en liquidació.

Ara el fons apunta que Grifols, que està traslladant als inversors un palanquejament de sis vegades el seu ebitda (el beneficis abans d’impostos i amortitzacions), i que estaria valorada en uns 9.540 milions d’euros, en realitat té un deute que se situaria entre 10 i 13 vegades el seu ebitda, no les sis vegades que va comunicar. El document de Gotham City Research indica que tant Grifols com Scranton, hòlding de la família propietària, els Grífols, que té el 8,4% de l’empresa, estan enganyant els inversors sobre els seus estats financers. "Si l’estimació sobre l’endeutament de Grifols és correcta, la companyia afronta uns costos de finançament notablement majors del que ha traslladat al mercat. Creiem que no s’hauria d’invertir en aquestes accions i el seu valor real és pròxim a zero", assenyala de forma contundent l’informe.

El fons baixista considera que Grifols ha ocultat el seu endeutament consolidant en els seus comptes la compra de dues companyies, BLP Plasma i Haema, en els seus estats financers. "Aquestes dues companyies són molt importants per a Grifols, ja que representen aproximadament el 40% dels guanys de participacions no controlats", assegura l’informe.

A més, Grifols va concedir a Scranton un préstec de 95 milions de dòlars el 2018, una transacció vinculada a la compra de BPL Plasma i Haema. "No obstant, aquest préstec no apareix als documents de Grifols i només figura en els de Scranton", explica el document. La companyia ho nega i afirma que totes les seves operacions des del 2018 "han sigut registrades en els seus llibres i en els seus comptes públics, i presentades tant al regulador espanyol com en el model 20-F presentat davant la SEC (el regulador dels EUA)".

El govern corporatiu, en dubte

Notícies relacionades

L’estudi de Gotham també ofereix dubtes sobre el govern corporatiu de la farmacèutica i la independència de l’actual conseller delegat, Thomas Glanzmann, per la seva extensa trajectòria dins del grup i la seva vinculació amb la família propietària de l’empresa. La família Grífols va confiar la gestió de l’empresa a Glanzmann el mes de maig passat i els dos cosins Grífols, Víctor i Raimon, van deixar a les seves mans les decisions estratègiques de la companyia, tot i que van assumir càrrecs molt rellevants dins de l’organigrama del grup. Amb aquest moviment, la gestió de l’empresa va quedar en mans d’una persona externa, un pas que ja va fer la família Grífols amb el nomenament en la presidència de Steven F. Mayer, el setembre del 2022. El fons també assenyala com a negativa la renúncia de Víctor Grífols Roura al seu càrrec com a membre del consell d’administració el passat mes de desembre del 2023.

La companyia s’ha centrat en els últims mesos que el seu negoci orgànic augmenti els seus ingressos, concentrant-se en el preu del plasma i en la planta que ha començat a construir al Canadà. Després de dos trimestres tancant amb un acumulat de números vermells per l’impacte del pla de reestructuració que va presentar, xifrat en 140 milions d’euros i amb la previsió de 2.300 acomiadaments, la gran majoria als EUA, el grup va guanyar tres milions d’euros entre gener i setembre gràcies a un nou augment dels ingressos, de l’11,7%. Només en el tercer trimestre, el guany va ser de 60 milions.

Temes:

Grifols Govern