Els Estats Units i la Xina, dos pilars estratègics

La firma catalana va adquirir una filial en el gegant asiàtic el 2010 amb l’objectiu d’accedir al gran mercat xinès. L’operació perseguia cobrir la gran demanda d’albúmina de sèrum humà, un plasma utilitzat per tractar malalties hepàtiques. 

Els Estats Units i la Xina,  dos pilars estratègics

A. S.

4
Es llegeix en minuts
A. S.

Grifols, una de les poques empreses que figuraven en un informe del Departament d’Estat dels EUA filtrat per Wikileaks el 2010 com a estratègiques, compta amb una filial a la Xina des del 2010, on va obtenir la llicència comercial com a Grifols Pharmaceutical Technology (Xangai) Co. Ltd. el 2016. Amb seu a Xangai i una oficina a Pequín, la companyia cobreix el mercat de la Xina continental. El 2019, Grifols va aconseguir el 26% de Shanghai RAAS per uns 1.680 milions d’euros, amb la qual cosa es va convertir en el seu segon principal accionista. L’operació perseguia satisfer la creixent demanda d’albúmina de sèrum humà, un plasma utilitzat per tractar malalties hepàtiques tenint en compte les limitacions de subministrament per l’estricta regulació que hi ha al país asiàtic per a les donacions. Grifols aportava la seva tecnologia i know how perquè Shanghai RAAS pogués desenvolupar els productes. I la firma xinesa es convertia en l’única distribuïdora de productes d’hemoderivats i solucions de diagnosi transfusional al país.

Com a part de la transacció, Grifols li cedia a Shanghai RAAS un 45% dels seus drets econòmics i un 40% dels drets de vot de la seva filial nord-americana Grifols Diagnostic Solutions, valorada en 4.300 milions de dòlars, de manera que la participació seria d’uns 1.900 milions. I és que la multinacional catalana d’hemoderivats, que va desembarcar als EUA el 2003 i va donar el gran salt el 2010 amb la compra de Talecris Biotherapeutics Holding, capta al continent nord-americà la major part del plasma que utilitza després per als seus tractaments i fins i tot cotitza allà a través d’ADr –una mena d’instrument financer–. Més de la meitat dels seus ingressos procedeixen del país, als quals se suma el Canadà, amb entorn del 60% de la seva inversió en fàbriques i centres industrials. A Espanya, el percentatge voreja el 10% del total.

Amb seu a Los Angeles, la companyia als EUA disposa de plantes productives a Clayton (Carolina del Nord), Los Angeles i Emeryville (Califòrnia), i de centres operatius a Denver (Colorado), San Diego i Vista (Califòrnia), San Marcos i Austin (Texas), Memphis (Tennessee) i Boca Ratón (Florida). A més té la xarxa de centres més gran de donació a escala mundial amb presència a 40estats. La filial té més de 18.000empleats als EUA. La importància dels EUA per al grup rau en el fet que només els medicaments plasmàtics amb sang captada en aquest país es poden exportar. En el cas de la Xina, on no es pot fer servir la matèria primera per vendre fora, l’interès de Grifols es basa en el mercat gegant intern que suposa aquest país.

Grifols, que produeix i comercialitza medicaments biològics derivats del plasma, entre els quals figuren la immunoglobulina intravenosa, el factor VIII, l’albúmina, l’alfa-1-antitripsina (A1-AT) i altres immunoglobulines hiperimmunes, a més dels EUA, té plantes a Parets del Vallès, Múrcia, Düdingen (Suïssa), Melbourne (Austràlia) i al Brasil.

Després del calvari viscut amb la pandèmia, que va paralitzar la consecució de sang per al negoci i el va penalitzar en la borsa, la companyia es va veure forçada a desprendre’s de part del negoci xinès per reduir la pesada càrrega del deute de més de 9.500 milions d’euros que acumula el grup després d’una etapa de fort creixement. El mes passat va tancar l’acord per vendre el 20% de Shanghai RAAS per uns 1.400 milions. Es manté en l’accionariat amb un 6,58% i amb un lloc en el consell d’administració, de manera que es manté en un mercat gegant per a la companyia.

Thomas Glanzmann, president executiu i conseller delegat de Grifols, va recordar en l’última junta d’accionistes que el seu objectiu en el negoci xinès és "mantenir-se com un accionista significatiu" i això suposava tenir almenys un 5%. Finalment es queda amb el 6,58%. Les dues companyies, a més, exploraran oportunitats per combinar l’excel·lència de Grifols en plasma i diagnòstic –és líder en el sector–, amb la destacada cartera de solucions per a la salut de Haier. Grifols i Haier preveuen cooperar estretament per contribuir al creixement i desenvolupament del sistema sanitari xinès.

Notícies relacionades

"La Xina continua sent essencial en la nostra estratègia de creixement. Estem molt satisfets de la nostra aliança amb Haier, un líder global en innovació que comparteix el nostre compromís amb la innovació, la qualitat i la seguretat", apuntava en una nota de premsa Raimon Grifols, director general corporatiu de Grifols. "Esperem que amb l’acord assolit puguem donar suport encara més a les necessitats del sistema sanitari xinès, oferint medicaments i solucions diagnòstiques innovadores per als pacients", concloïa.

Els actuals acords de col·laboració estratègica comercial entre Grifols i SRAAS continuen vigents, tot i que modificaran l’acord de distribució exclusiu per subministrar més quantitats del sèrum humà Albumin en el mercat xinès, per prorrogar la seva actual durada per un període inicial de 10anys (fins al 2034), tenint SRAAS l’opció de prorrogar aquest termini per un període addicional de 10 anys, amb volums mínims de subministrament garantits per al període 2024-2028. Grifols i el comprador es comprometen a no transferir cap part de les seves accions en SRAAS durant un període de tres anys després del tancament de la transacció.

Temes:

Grifols