CNMV

La CNMV indaga si es va utilitzar el vehicle inversor de l’empresa

L’objectiu és esbrinar si Scranton té l’únic fi d’alleugerir de deute la farmacèutica i maquillar-ne la comptabilitat

La CNMV indaga si es va utilitzar el vehicle inversor de l’empresa

ROSA MARÍA SÁNCHEZ JUAN CARLOS LOZANO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) investiga si Scranton, el vehicle inversor de la família Grífols i d’executius de la companyia, es va utilitzar per maquillar els comptes de la farmacèutica, segons ha confirmat EL PERIÓDICO en fonts del mercat. El fons inversor Gotham City Research ha acusat la companyia familiar catalana de maquillar els comptes mitjançant aquest procediment: Grifols va comprar dues empreses (Haema i Biotest) el 2018 per un total de 538 milions de dòlars i posteriorment les va vendre a Scranton, el family office dels Grifols i d’alguns executius de l’empresa, pel mateix preu. Malgrat aquesta venda, Grifols ha seguit incloent Haema i Biotest com a firmes consolidades, cosa que li ha permès, suposadament, presentar uns resultats millors en beneficis i deute.

Caiguda del 26%

En concret, el fons apunta que Grifols, que està traslladant als inversors un palanquejament de sis vegades el seu ebitda (beneficis abans d’impostos, provisions, interessos i amortitzacions), i que estaria valorada en uns 9.540 milions d’euros, en realitat té un deute que se situaria entre 10 i 13 vegades el seu ebitda, és a dir, aproximadament el doble de pes respecte als resultats operatius.

La denúncia de Gotham va generar ahir un autèntic terratrèmol al mercat espanyol per la mida de Grifols, un dels membres destacats de l’Ibex. En la jornada d’ahir, les accions de la farmacèutica, que dilluns valia 10.000 milions en borsa, van arribar a caure un 50% i van tancar la jornada amb una caiguda pròxima al 26%.

Segons admet Grifols en un document enviat a la CNMV, "el tractament comptable" ha sigut auditat per KPMG i informat al regulador espanyol, "i va ser objecte de requeriment d’informació per aquest, que va ser respost per la companyia amb data 14 de gener del 2019". A la CNMV s’admet que el 2018 van veure que Grifols consolidava per primera vegada aquestes societats (Haema i Biotest), fet pel qual van demanar explicacions.

Aquests mitjans afegeixen també que no es va demanar canviar res perquè la CNMV no aprova els comptes de ningú. Efectivament, altres fonts del mercat afirmen que la investigació de la CNMV no se centra en el perímetre de la consolidació, sinó en qui està al darrere del vehicle familiar dels Grífols.

¿Una societat paral·lela?

L’objectiu és esbrinar si aquest vehicle familiar és només una societat paral·lela amb l’única finalitat d’alleugerir de deute Grifols i maquillar-ne d’aquesta manera la comptabilitat. I la dificultat per recopilar aquesta informació rau que Scranton no està domiciliada a Espanya, sinó als Països Baixos, i que no és una societat cotitzada (per la qual cosa existeix menys informació pública de fàcil accés).

Notícies relacionades

Scranton Enterprises, titular directe d’un 8,4% del capital de Grifols, compte entre els seus accionistes amb Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu, membres de la família fundadora de l’empresa farmacèutica i actualment vicepresident i director d’operacions, respectivament, del grup. Tots dos havien substituït Víctor Grífols Roura, que va exercir de president fins a l’any 2017 i que ara és president honorífic no conseller.

Scranton és accionista majoritari del Club Joventut Badalona i dels cellers Juve & Camps. En l’accionariat de Scranton també figura Tomás Dagá Gelabert, l’home de confiança dels Grífols a l’empresa. Scranton es presenta com "un hòlding diversificat amb interessos en atenció mèdica, béns arrels i empreses de ràpid creixement".