CONTEX

Caça major

Gotham és ben coneguda per haver revelat el 2014 el frau de Gowex. Ara la firma d’inversió s’ha atrevit amb una empresa de l’Ibex 35

Vídeo: AGENCIA ATLAS Imagen: EFE

3
Es llegeix en minuts
Fernando Zunzunegui
Fernando Zunzunegui

Advocat i professor

ver +

Grifols és una empresa del sector sanitari que cotitza en l’Ibex 35. Les seves accions s’han desplomat en borsa després de fer-se públic un informe de Gotham City Research en el qual conclou que manipula el seu deute per reduir artificialment el palanquejament, amb consolidacions enganyoses d’estats financers, i que el seu valor tendeix a zero. La companyia considera aquestes informacions falses i apel·la que els seus comptes estan auditats per KPMG.

Gotham és ben coneguda en el mercat espanyol al revelar el 2014 el frau de Gowex, empresa que cotitzava en el mercat alternatiu borsari (MAB). Ara Gotham s’ha atrevit amb una empresa de l’Ibex 35, caça major. La CNMV va tardar llavors dos dies a suspendre la negociació de Gowex, termini que va permetre a alguns incauts voler aprofitar la ganga de la baixada per tenir un guany a curt termini.

Amb aquesta lliçó ben apresa, la CNMV ha de suspendre la cotització de Grifols fins que s’aclareixi la situació i ho ha de fer per preservar la integritat del mercat i garantir la protecció dels inversors. Som davant un cas de greu asimetria i insuficiència informativa. Mentre no se suspengui la negociació cal ser prudents. Les decisions dels inversors no tenen en aquest moment coneixement de causa. L’informe publicat per Gotham recull fets que afecten la comptabilitat de Grifols que han de ser aclarits per l’empresa i pel seu auditor. El desmentiment de l’emissor no analitza aquests fets.

Si s’arriba a suspendre la cotització, caldrà esperar que s’aixequi la suspensió per conèixer el valor de mercat de les accions. Suspensió que es pot manteni durant mesos, com vam viure amb Banesto o Pescanova. Això no vol dir que l’inversor quedi presoner dels títols. Les accions amb negociació suspesa poden ser objecte de compravenda fora de mercat, però amb la dificultat de trobar contrapartida i sense comptar amb la referència d’un preu oficial.

Ara convé esperar i valorar una reclamació. Els accionistes poden reclamar el mal ocasionat, tant a qui hagi divulgat informacions inexactes com, en el seu cas, a qui hagi manipulat la comptabilitat o incomplert els seus deures de diligència. Si les dades subministrades per l’informe de Gotham són certes, els accionistes poden reclamar el mal ocasionat als administradors, a l’auditor o fins i tot al mateix supervisor, en la mesura que en quedi acreditada la seva responsabilitat. El mal cal acreditar-lo, per exemple, per la caiguda immediata de la cotització després de la publicació de l’informe o per la diferència de preu entre el que cotitzava l’acció abans de publicar-se l’informe i el preu en què torni a cotitzar després de l’aixecament de la suspensió de la cotització.

Notícies relacionades

En el cas Gowex, el Tribunal Suprem, en sentència de 19 d’abril de l2023, va considerar responsable EY com a assessor registrat. L’auditor és el responsable que els comptes de Grifols reflecteixin la seva imatge fidel i respon pels danys i perjudicis que es derivin de l’incompliment de les seves obligacions. Respon solidàriament tant l’auditor que hagi firmat l’informe com la societat d’auditoria. L’acció per exigir la responsabilitat prescriu als quatre anys des de la data de l’informe d’auditoria. Per garantir l’exercici d’aquesta responsabilitat, els auditors han de comptar amb una fiança o assegurança de responsabilitat civil proporcional al seu volum de negoci.

El termini per reclamar la responsabilitat patrimonial de la CNMV prescriu a l’any de la producció del mal. Mai a Espanya s’ha aconseguit declarar responsable la CNMV per incomplir les seves obligacions. L’exercici d’aquesta responsabilitat seria un incentiu per millorar l’actuació del supervisor. Però els tribunals no volen obrir aquesta porta.