On Catalunya

Decret recent

Vessament químic o barco a la deriva: els casos en què el surf es vetarà a Barcelona

Barcelona permet fer surf amb mala mar sota la responsabilitat del practicant

La Guàrdia Urbana dona indicacions als agents per tolerar la modalitat esportiva quan s’activi l’alerta per mal estat del mar

Vessament químic o barco a la deriva: els casos en què el surf es vetarà a Barcelona

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’ha esfumat la paradoxa que Barcelona és una ciutat marítima que, a la mínima que l’onatge apareix, veta el surf quan oneja la bandera vermella. Les queixes dels surfistes al respecte han propiciat que l’ajuntament hagi promulgat un decret recent pel qual autoritza la pràctica del surf, el surf de vela i el surf de rem «en general» en cas que s’activi el pla d’emergència municipal en fase de prealerta i alerta per mala mar. En aquests casos, la responsabilitat de cavalcar les onades en ple temporal queda en exclusiva en mans dels esportistes.

La falta de regulació va propiciar una topada fa una mica més d’un any entre uns agents de la Guàrdia Urbana i uns instructors de surf, amenaçats de ser multats per fer exercici amb unes onades de fins a 2,5 metres d’altura, assequibles per al nivell que acreditaven. El consistori procura que un contrasentit com aquest –que va quedar gravat i es va fer viral– no es repeteixi. En tot cas, el cos ha dictat una nota informativa interna per clarificar en quins casos els agents sí que estan habilitats per posar fi al surf a la costa de Barcelona.

El document, a què EL PERIÓDICO ha tingut accés, assenyala que els policies «poden prohibir aquesta pràctica d’ofici», si bé només «excepcionalment» i en cas que percebin «un risc greu i concret per a la seguretat de les persones». La circular recalca que «únicament» es pot vetar la modalitat en cas que el perill identificat «no estigui vinculat a l’estat del mar o per qüestions meteorològiques».

La disposició concreta tres «exemples de risc no relacionats amb situacions meteorològiques o de mal estat de la mar» en què els agents estan capacitats per impedir que se surfegi. Esmenta la «pèrdua de càrrega d’una embarcació», la «presència de productes químics o inflamables a l’aigua» i una «embarcació a la deriva o en perill d’incendi».

Hipòtesi a l’atzar

Fonts de la Guàrdia Urbana puntualitzen que les tres hipòtesis que el full enumera no són les úniques en què el cos és competent per desallotjar els surfistes del mar. Indiquen que són supòsits escollits a l’atzar que no n’exclouen d’altres, si bé afegeixen que donen bon compte dels casos en què l’amenaça seria patent i, per tant, estaria justificat que els policies actuessin.

«Es deixa clar que són circumstàncies en què algú pot estar davant un problema per a la seva seguretat o que estigui en risc la seva vida o la seva integritat física per qüestions objectives. És el mateix raonament pel qual l’accés a un carrer es talla si bolca un camió de matèries perilloses», comparen en el cos. Al seu torn, ressalten que la restricció al surf seria «temporal» en tot cas.

Les mateixes fonts afirmen que el criteri de deixar fer els surfistes en fase d’alerta regirà de manera ordinària, menys en condicions molt adverses que puguin suscitar dubtes raonables sobre si la integritat dels esportistes corre seriós perill. «Seran ocasions molt excepcionals i no s’hi intervindrà d’ofici. En aquest cas, es consultarà els especialistes, com els Bombers o Protecció Civil, per saber si les dimensions de les onades estan dins d’uns paràmetres de seguretat», asseguren en la Guàrdia Urbana.

De tota manera, la policia afirma que «s’intervindrà si hi ha un risc molt evident per a la vida de les persones». D’altra banda, la nota recorda que el surf sí que queda proscrit per complet quan l’alerta per temporal escali a fase d’emergència, en la qual no es permet en cap cas endinsar-se al mar. L’última vegada que es va declarar a Barcelona va ser durant la borrasca ‘Gloria’, el gener del 2020.

La veu dels surfistes

Abans que es despatxés la circular, el decret que reglamenta el surf a la ciutat no especificava els casos extraordinaris en què la policia estava autoritzada a ordenar que l’esport dins del mar cessés. La Federació Catalana de Surf va presentar al·legacions perquè la pauta es detallés més. A part, l’intrigava sota quines nocions discernirien els policies quan han d’obligar els surfistes a tornar a la vora perquè la maror està desencadenada.

El president de la federació, Carles Pérez, creu que ara sí que hi ha prou precisions per no caure en una confusió. «La Guàrdia Urbana ens va explicar que no valoraria si les onades són massa grans o si n’hi ha massa, sinó que ens podria treure de l’aigua en cas d’un vessament, un incendi o un episodi de contaminació marítima. Ho acceptem», respon.

Notícies relacionades

Barcelona va activar el pla d’emergència en fase d’alerta per mar embravida a mitjans de gener. Segons Pérez, no es va reproduir llavors la discussió entre policies i surfistes vista temps enrere.

UGT va ser un dels sindicats que, dins de la Urbana, es va mostrar escèptic perquè es carregués els policies la papereta incòmoda de resoldre quan convé exigir als esportistes que abandonin l’aigua. «Amb les indicacions, ja no ens deixen en la circumstància de decidir si intervenim o no. Si hi ha una ordre, simplement la complim i informem al respecte, sense que quedi al nostre arbitri, més quan és una qüestió sobre la qual no tenim prou coneixement», addueix el secretari d’organització d’UGT-SPL, José Casas.