On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Últims concerts al Castell de Montjuïc

Sala Barcelona proposa pop, rock, garage, electrònica i dj

Últims concerts al Castell de Montjuïc

CARLES RODRÍGUEZ

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El Castell de Montjuïc s’està convertint en uns dels equipaments culturals favorits dels barcelonins a l’estiu. Després de la celebració del ja tradicional cicle de projeccions de Cinema a la Fresca, li ha agafat el relleu el Sala Barcelona, amb concerts que tenen lloc al Pati d’Armes de dijous a diumenge a les 21 hores, amb un aforament reduït a 400 persones i un preu que oscil·la entre els 10 i els 18 euros. Cada actuació va precedida per la sessió d’un DJ, que amenitza l’espera. Aquesta iniciativa pretén contribuir a difondre la música en directe en un moment en què la majoria de les sales continuen vivint una situació crítica. Aquest cicle ja entra en la recta final, de manera que és l’última oportunitat per disfrutar-lo.

Nit femenina i pop activista

Aquesta nit serà íntegrament femenina i s’iniciarà amb Chica B als plats, a qui seguiran les Ginebra, un grup de quatre noies amb ganes de menjar-se el món que han creat un univers pop propi amb caires d’indie nacional i acompanyat sempre de lletres autobiogràfiques explicades amb molt humor i amb rotllet. El seu últim treball és el seu elapé Ya dormiré cuando me muera, ple d’èxits instantanis. Un disc ple de diversió, de ball i de color que ve per donar llum i bones vibracions a dojo i que ha sigut destacat com un dels millors discos nacionals de l’any, segons la crítica musical. Completant el programa podrem descobrir el pop avantguardista d’Elsa de Alfonso, la crooner més devastadora de la Barcelona queer que acaba de presentar Crucero, el primer ‘single’ del seu nou llançament. Aquesta artista proposa un viatge meravellós i arriscat entre melodies atemporals, energies sintètiques i fantasia postromàntica.

Demà diumenge, després de la sessió de Nacho Ruiz, tenim programa triple que engegarà amb Monterrosa, el resultat de les inquietuds compartides de Rocío Saiz i Enrique F. Aparicio. Artistes i activistes units pel pop de sintetitzadors, les caixes de ritmes, lletres prosaiques i una necessitat d’utilitzar la cançó pop com a vehicle d’expressió artística i política. La seva intenció és parlar d’una generació, del poder de la diferència i de la identitat i el poder d’allò lúdic. El duo pretén convertir la pista de ball en un paradís i una trinxera. Els seguirà Conttra, el projecte artístic del barceloní Albert Peiró. El seu últim treball, Bobo Club, és tot un manifest d’actitud i comportament en vista de la vida. Deu cançons amb vocació d’incendiar les pistes i omplir estadis, per evolucionar cap a terrenys més ballables, sofisticats i amb un puntet glam. Una combinació exquisida de camins inexplorats cap a l’electrònica, arranjaments brillants i lletres efectives que en directe agafen la seva màxima esplendor. I, com a final de festa, Paula Peso, una cantant ascendent que combina el rhythm and blues i el funk amb el soul. Té una veu poderosa que embolcalla l’escenari en una atmosfera tan càlida com potent. Presenta el seu primer disc, Teach You Right, en què incorpora la música urbana amb un groove molt personal a partir de les seves lletres.

Garage i electrònica

La setmana que ve s’iniciarà amb Sweetamarindo i l’actuació estel·lar de Mujeres (dijous 26), un grup underground format curiosament per tres homes: el guitarrista i cantant Yago Alcover, el baix Pol Rodellar i el bateria Arnau Sanz. El seu és el rock de garage en el seu sentit més lúdic i festiu i alguna cosa de pop que han abocat al seu disc editat l’any passat, Siento muerte, que defineixen com «deu cops d’afecte». Fa una dècada que es passegen pels escenaris i ja tenen uns trenta anys. Els seus concerts s’han convertit en excuses per a l’exaltació de la joventut –no tant física com mental– i el mer fet de ser vius. La seva última aventura és la gravació de Rock y Amistad, un EP amb quatre col·laboracions especials de Carolina Durante, Cariño, Nueva Vulcano i Los Punsetes.

El DJ de divendres 27 serà Coco The Coconut, a qui seguirà Anatomía Humana Desmontable, la proposta musical de Laura Höldein, en què veu i sintetitzadors es modulen per crear cançons amb so desestructurat i fosc, el que alguns anomenen cold wave espacial. I, com a cap de cartell, Fasenuova, el duo format pels asturians Ernesto Avelino i Roberto Lobo. Van començar a conèixer-se en el llenguatge de les caixes de ritme i els sintetitzadors, que domaven a base de crits i udols. La seva intensa connexió mental i sensorial els ha impulsat a desenvolupar una de les trajectòries sonores més ferotgement personals i inimitables que ha donat l’electrònica d’aquest país. La seva inspiració prové del cine, de la literatura i la música sense límits ni coartades.

Final amb Kokoshca i Seward

El dissabte 28 s’iniciarà amb Katmandú per seguir després amb dues importants actuacions. La primera és la de Twin, nom artístic d’Ana López, que després de diversos discos amb Her Little Donkey, debuta en solitari amb un EP en què l’electrònica i els contrastos són els grans protagonistes. Està format per quatre cançons que es mouen entre allò delicat i salvatge, allò suau i intens, entre el clarobscur i els colors, entre l’ombra i la llum. Recorre al minimalisme però també a la producció del duo electrònic b1n0 per aconseguir una perfecta amalgama de sons i veu. Tancarà la nit Kokoshca, el quartet format per Iñaki López, Amaia Tirapu, Álex López i Iñigo Andión. El seu disc homònim és una col·lecció de cançons perfecta que treu ritme per tots els seus porus amb melodies i lletres exuberants que s’han convertit en himnes. Són més pop i accessibles que mai però tan desafiadors com sempre. Un dels grups més sorprenents i personals del rock ibèric, que consolida el seu desbordant caràcter propi i també és capaç d’apuntar en les direccions més inesperades.

Notícies relacionades

L’última nit del cicle arribarà el diumenge 29 amb el pròleg a càrrec de Lucient seguit de Ylia, pseudònim darrere del qual s’amaga la productora, DJ i pianista Susana Hernández, també compositora i locutora de ràdio. Ha acompanyat artistes a les seves gires com Niño de Elche, a càrrec dels sintetitzadors, teclats i electrònica i actuat al costat de Raúl Fernandez Refree al Sónar. Com a DJ, els seus sets i directes són àgils i segurs, i es mou entre diferents gèneres, de vegades més abstractes i pausats, d’altres més directes i ballables. Per tancar la nit i el cicle han escollit Seward, un col·lectiu d’acció sonora, cançó lliure i performance en perpetu moviment cap endavant que acaba de complir 11 anys de vida el 2021. Una banda que utilitza percussions tradicionals, bateries experimentals, un banjo amb efectes, dues veus amb moltes personalitats, instruments de vent, guitarres elèctriques, contrabaixos, artefactes sonors o gravacions de camp. Ara estan preparant el seu cinquè treball discogràfic, Hoveller, que es va presentar en directe al Teatre Grec. Nits de música inoblidables en el millor ambient i a l’aire lliure, al Castell.

‘Sala Barcelona 2021’

¿On?  Castell de Montjuïc (carretera de Montjuïc, 66).

¿Quan?  de dijous a diumenge, a les 21 hores. Fins al 29 d’agost.

Preu:  de 10 a 18 euros.

Més informació:  Sala Barcelona