On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

La Filmoteca programa les millors pel·lícules del 2020

El cicle inclou títols com ‘Richard Jewell’, ‘El año del descubrimiento’ o ‘Josep’

La Filmoteca programa les millors pel·lícules del 2020
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El 2020 va ser un any molt estrany també per al cine, amb les estrenes més taquilleres retingudes i restriccions per a les sales, cosa que ha provocat que les cerimònies de premis siguin igualment les més rares de la història. La Filmoteca de Catalunya té el bon costum d’organitzar un cicle que reuneix el millor de l’any anteriora partir d’una selecció realitzada pels crítics catalans. Se sol iniciar al gener o febrer però, en aquesta ocasió, s’ha anat ajornant i, finalment, es podrà veure durant el maig i el juny i el seu contingut serà bastant eclèctic a causa de les circumstàncies especials que hem viscut. Llum, càmeres... ¡acció!

Films a descobrir i premiats

Per començar avui (i el divendres 7) podem descobrir una cinta poc coneguda. Es tracta de la portuguesa Vitalina Varela, firmada pel prestigiós Pedro Costa, que s’ocupa del tema de la immigració des de la mirada d’una dona, amb el seu habitual estil fantasmagòric entre llums i ombres. Explica l’autèntica història d’una capverdiana que viatja a Lisboa, ciutat on es va instal·lar el seu marit, que acaba de morir. Va obtenir múltiples premis internacionals, però hem d’advertir que és molt lenta. Molt més fàcil de digerir és l’última de Clint Eastwood, Richard Jewell (el dimecres 5 i el diumenge 9), un drama basat en fets reals molt semblant a Sully, ja que totes dues parlen d’herois anònims que, més tard, serien qüestionats i convertits en malvats. Els fets es remunten al 1996, durant la celebració dels Jocs Olímpics a Atlanta. Un guàrdia de seguretat salva la vida de molta gent al descobrir una bomba. En un primer moment es converteix en un ídol i adquireix celebritat, però l’FBI sospita que ell va ser el terrorista. Una vegada més, la lluita d’un home per defensar la seva dignitat davant el poder de l’Estat.

El dimarts 11 ens ofereixen un altre títol del qual pocs han sentit parlar, el díptic Il diari di Angela, un doble documental italià en què el realitzador Yervant Gianikian rendeix homenatge a la seva parella sentimental i artística, la directora Angela Ricci, per mitjà dels diaris que ella va escriure, que suposen tota una crònica del segle XX. El seguirà la guanyadora de l’últim festival de Sant Sebastià, la georgiana Beginning (el diumenge 16, el dijous 20 i el dimarts 1 de juny), una impactant opera prima ambientada en una comunitat de Testimonis de Jehovà que és violentament atacada per uns extremistes. La història se centra en el punt de vista de la dona del líder del poble, que viu la situació en contínua contradicció. Va provocar divisió d’opinions entre els qui la qualificaven d’obra mestra i els qui l’acusaven de pretenciosa i avorrida.

Preestrena, un documental i animació

Aquest cicle inclou una preestrena, la taiwanesa Rizi (Days), el diumenge 16. És un drama sobre dos homes solitaris que entaulen amistat i s’ajuden a Taipei, un jove i un més gran que viu com un rodamon mentre és tractat d’una greu malaltia. Una altra d’aquestes pel·lícules amb un ritme molt pausat no apta per a tota mena d’espectadors. Els més cinèfils disfrutaran amb No creas que voy a gritar (el dimarts 18 i el dimecres 26), sobre un home que, en una França convulsa, decideix aïllar-se en un poble alsacià de muntanya, on combatrà la soledat i la seva depressió repassant les pel·lícules que van marcar la seva vida des de Clint Eastwood a John Carpenter passant per Josef von Sternberg.

Notícies relacionades

El año del descubrimiento (el dissabte 22) és el documental revelació de l’any, guanyador de dos Goya i un Feroz. Està ambientat l’any 1992, en què se celebren els Jocs Olímpics de Barcelona, l’Expo de Sevilla i el cinquè centenari del descobriment d’Amèrica, i el país es presenta com una nació moderna, desenvolupada i dinàmica. Però, paral·lelament, a Cartagena hi ha nombroses protestes violentes derivades de la crisi econòmica. El film reviu aquesta història gairebé oblidada en un bar de la ciutat, on els veïns rememoren somnis, comparteixen relats i planegen futurs projectes, i estableix un diàleg entre el present i el passat. S’ha d’advertir que dura tres hores i quart, que no és poc. La catalanofrancesa Josep (el diumenge 23, el dissabte 29 i el dimecres 2 de juny) és un film guanyador del premi a la millor pel·lícula europea d’animació. Utilitza aquesta tècnica per explicar la història de Josep Bartolí, un dibuixant que, com tants altres republicans, va fugir de la dictadura franquista i va ser confinat en un camp de concentració francès, on va entaular amistat amb un altre home malgrat la distància i el filferro espinós que els separava.

Continuarà...

Tancarà el mes l’alemanya Estaba en casa, pero... (el dijous 27 i el divendres 28), guanyadora del premi a la millor direcció a Berlín i Mar del Plata. La realitzadora Angela Schanelec narra l’estranya història d’un nen de 13 anys que desapareix de casa sense deixar rastre durant una setmana, després de conèixer la mort del seu pare. A la seva tornada es comportarà d’una manera inesperada per a desesperació de la mare i els mestres, que intentaran entendre el que li passa per ajudar-lo. Aquesta selecció continuarà el mes de juny amb altres films interessants, com Under the skin. Bacurau, Mank o Las niñas, que repassarem pròximament.

‘Els millors films de l’any’

¿On?  Filmoteca de Catalunya (plaça de Salvador Seguí, 1-9).

¿Quan?  En diferents dates fins al 30 de juny.

Preu:  de 3 a 4 euros.

Més informació:  Filmoteca de Catalunya.