On Catalunya
Agafa pa i suca
Melmelada de béicon, per Òscar Broc

barcelona/PVC02294.jpeg
Ho confesso: les hamburgueses em fan parar boig. No seré jo qui posi en dubte la moda de les ‘smash burgers’; si saps triar el restaurant i t’assegures que les cuinen (i aixafen) bé, aquest format tan en voga em sembla imbatible. Perquè la ‘smash’ tendeix a la simplicitat. A Fast Eddie’s, per exemple, només trobaràs pa de brioix, una deliciosa hamburguesa aixafada en planxa, formatge, cogombrets i salses. A Two Patties van més enllà i només tenen una burger a la carta, una ‘smash’ que voreja el radical: aixafen el disc de carn fins a convertir-lo en un llençol finíssim, hi afegeixen formatge, una mica de ceba, salses i avall. Et duren tres minuts.
Si alguna cosa m’ha quedat clara en aquest terreny és que la simplicitat és una aliada. Es produeix un incòmode bombolleig al meu interior quan repasso les cartes de moltes hamburgueseries i detecto composicions barroques que acumulen ingredients a tort i a dret. Burgers hipertrofiades que es desmunten cada vegada que intentes encaixar-les a la mandíbula. Peces de 180 grams amb trossos de foie que enfonsarien el ‘Titanic’, rul·los de formatge de cabra que semblen pneumàtics de Fórmula 1, descàrregues de provolone que negarien diversos pobles, ¡tones de pastrami!
Llaminadura dolçassa
I entre tots aquests invents, hi ha una aberració que cada vegada detecto a més restaurants: la melmelada de béicon. Si vols destrossar una bona ‘burger’, no ho dubtis, unta-la amb aquest ungüent diabòlic. El teu entrepà es convertirà en una espècie de llaminadura dolçassa, et costarà assaborir la carn i t’hauràs de treure la potinga enganxosa dels dits amb una radial. La melmelada de béicon és una línia vermella que no penso tornar a traspassar. A mi, el béicon que me’l posin en talls, fumat i salat. Si l’objectiu és obturar artèries, res com recórrer al format original. Que jo sàpiga, una hamburguesa no és una torrada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mor als 19 anys la filla de Mariano Ortega
- Una fàbrica de Badalona, acusada de "risc inacceptable" de càncer
- Sondeig de la Generalitat Enquesta CEO: El PSC es manté al capdavant i la caiguda de Junts impulsa a Aliança Catalana
- Les obres de la Sagrera obliguen a destapar un altre cop la vil·la romana enterrada
- Infarma 2025 Els nous fàrmacs per a l’obesitat són efectius per a la insuficiència cardíaca i els trastorns de salut mental
- La 'transfobia' crece un 14% en Catalunya según los datos de l'Observatori contra la LGTBI-fobia
- Scully quadro a quadro
- Sondeig de la Generalitat Enquesta CEO: El PSC es manté al capdavant i la caiguda de Junts impulsa a Aliança Catalana
- Sondeig de la Generalitat Enquesta CEO: El suport a la independència de Catalunya baixa del 40%, el pitjor registre des del 2011
- La història d'amor de l'exbisbe de Solsona, Xavier Novell, i Sílvia Caballol es convertirà en una sèrie de televisió