On Catalunya
Agafa pa i suca
Melmelada de béicon, per Òscar Broc
barcelona/PVC02294.jpeg
Ho confesso: les hamburgueses em fan parar boig. No seré jo qui posi en dubte la moda de les ‘smash burgers’; si saps triar el restaurant i t’assegures que les cuinen (i aixafen) bé, aquest format tan en voga em sembla imbatible. Perquè la ‘smash’ tendeix a la simplicitat. A Fast Eddie’s, per exemple, només trobaràs pa de brioix, una deliciosa hamburguesa aixafada en planxa, formatge, cogombrets i salses. A Two Patties van més enllà i només tenen una burger a la carta, una ‘smash’ que voreja el radical: aixafen el disc de carn fins a convertir-lo en un llençol finíssim, hi afegeixen formatge, una mica de ceba, salses i avall. Et duren tres minuts.
Si alguna cosa m’ha quedat clara en aquest terreny és que la simplicitat és una aliada. Es produeix un incòmode bombolleig al meu interior quan repasso les cartes de moltes hamburgueseries i detecto composicions barroques que acumulen ingredients a tort i a dret. Burgers hipertrofiades que es desmunten cada vegada que intentes encaixar-les a la mandíbula. Peces de 180 grams amb trossos de foie que enfonsarien el ‘Titanic’, rul·los de formatge de cabra que semblen pneumàtics de Fórmula 1, descàrregues de provolone que negarien diversos pobles, ¡tones de pastrami!
Llaminadura dolçassa
I entre tots aquests invents, hi ha una aberració que cada vegada detecto a més restaurants: la melmelada de béicon. Si vols destrossar una bona ‘burger’, no ho dubtis, unta-la amb aquest ungüent diabòlic. El teu entrepà es convertirà en una espècie de llaminadura dolçassa, et costarà assaborir la carn i t’hauràs de treure la potinga enganxosa dels dits amb una radial. La melmelada de béicon és una línia vermella que no penso tornar a traspassar. A mi, el béicon que me’l posin en talls, fumat i salat. Si l’objectiu és obturar artèries, res com recórrer al format original. Que jo sàpiga, una hamburguesa no és una torrada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Segona vida (25) / LUIS MILLA "Hisenda em va fer una inspecció quan me’n vaig anar del Barça al Madrid"
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Programa solidari Catalunya es bolca contra el càncer en ‘La Marató 2025’
- Canvi climàtic Joan Roig dimiteix com a alcalde d’Alcanar a ‘Salvados’: «Ens ve una cosa molt greu, molt greu»
- Platja El pacífic poble a només 15 minuts de Santa Coloma de Gramenet: espectacular
- Quan i com s’aplicarien Els canvis que planteja Treball per al permís per defunció d’un familiar i per cures pal·liatives
- 'El segon cafè' de La 2Cat L'Editorial de Cristina Villanueva: Forçats a somriure
- Canvi històric Tendència global, seguretat, immigració…: Cinc claus per entendre la victòria de l’ultra Kast en les eleccions de Xile
- Registres meteorològics Catalunya registra acumulacions de fins a 150 litres per metre quadrat en un sol matí després del pas de la borrasca Emilia
- Òbit Mor Gerard Suñé als 23 anys, promesa del rem nacional
