On Catalunya
Agafa pa i suca
Melmelada de béicon, per Òscar Broc

barcelona/PVC02294.jpeg
Ho confesso: les hamburgueses em fan parar boig. No seré jo qui posi en dubte la moda de les ‘smash burgers’; si saps triar el restaurant i t’assegures que les cuinen (i aixafen) bé, aquest format tan en voga em sembla imbatible. Perquè la ‘smash’ tendeix a la simplicitat. A Fast Eddie’s, per exemple, només trobaràs pa de brioix, una deliciosa hamburguesa aixafada en planxa, formatge, cogombrets i salses. A Two Patties van més enllà i només tenen una burger a la carta, una ‘smash’ que voreja el radical: aixafen el disc de carn fins a convertir-lo en un llençol finíssim, hi afegeixen formatge, una mica de ceba, salses i avall. Et duren tres minuts.
Si alguna cosa m’ha quedat clara en aquest terreny és que la simplicitat és una aliada. Es produeix un incòmode bombolleig al meu interior quan repasso les cartes de moltes hamburgueseries i detecto composicions barroques que acumulen ingredients a tort i a dret. Burgers hipertrofiades que es desmunten cada vegada que intentes encaixar-les a la mandíbula. Peces de 180 grams amb trossos de foie que enfonsarien el ‘Titanic’, rul·los de formatge de cabra que semblen pneumàtics de Fórmula 1, descàrregues de provolone que negarien diversos pobles, ¡tones de pastrami!
Llaminadura dolçassa
I entre tots aquests invents, hi ha una aberració que cada vegada detecto a més restaurants: la melmelada de béicon. Si vols destrossar una bona ‘burger’, no ho dubtis, unta-la amb aquest ungüent diabòlic. El teu entrepà es convertirà en una espècie de llaminadura dolçassa, et costarà assaborir la carn i t’hauràs de treure la potinga enganxosa dels dits amb una radial. La melmelada de béicon és una línia vermella que no penso tornar a traspassar. A mi, el béicon que me’l posin en talls, fumat i salat. Si l’objectiu és obturar artèries, res com recórrer al format original. Que jo sàpiga, una hamburguesa no és una torrada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Singularitat arquitectònica La desgràcia que explica per què hi ha un escut del Barça a una finestra de Santa María del Mar
- Final de l’onada de calor Catalunya posa en prealerta el pla Inuncat davant la previsió de pluges intenses
- Al Besòs i el Maresme Calor, por i avaries constants en un bloc de pisos públics de Barcelona: «Tenim una desprotecció total»
- Catalunya acapara el nombre més gran de màquines escurabutxaques a Espanya: aquests els municipis més destacats
- Previsió meteorològica El fum dels incendis condiciona el temps a Catalunya i accelera la baixada de les temperatures
- 130.000 euros per 23 metres quadrats: així són els preus desorbitats dels 'minipisos'
- Barça Les seccions del Barça, damnificades pel fair play: «La intenció és continuar sent competitius»
- Catalunya acapara el nombre més gran de màquines escurabutxaques a Espanya: aquests els municipis més destacats
- Obituari Mor Eduard Carbonell, exdirector del MNAC i ideòleg de la identitat del museu
- Spam tecnològic El pla contra les estafes telefòniques permet bloquejar 48 milions de trucades i dos milions d’SMS fraudulents