On Catalunya

‘Fast food’ per a sibarites

Les millors hamburgueses d’autor de Barcelona

Demanar una doble amb formatge s’ha convertit en un caprici gurmet. Descobreix aquí els temples hamburguesers de la ciutat. I a viure que són dos ‘burgers’. Ja et demanaràs sacarina amb el tallat

Les millors hamburgueses d’autor de Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Si el metge t’ha dit que, per continuar respirant, has de convertir la verdura bullida en la teva millor amiga, fuig de Barcelona al més aviat possible. La ciutat mai havia tingut una oferta d’hamburgueses d’autor tan abundant i atractiva. Carns madurades de vaca vella, vedella quilòmetre zero, salses i adobats casolans, panets fabricats a mida per a cada casa... La bogeria és real: som en plena bonança hamburguesera i ni tu ni ningú, ningú podrà canviar-ho. Els següents restaurants han deixat el llistó pels núvols i han aconseguit que el menjar ràpid sigui també menjar de luxe. N’hi ha que s’han acostumat a viure amb cues quilomètriques. Així que oblida’t del Burger King; aquests són els autèntics ‘kings’ del burger. I digues-li a l’endocrí que cancel·les la cita d’avui.

1. La reina vermella 

Simply the best

Sobre el paper, no és una hamburgueseria, és un bar d’entrepans gurmet. Al meu cap tampoc és una hamburgueseria, és el cel. El Torpedo és una idea de Rafa Peña (Gresca) que ha triomfat d’una manera bàrbara: entrants, bocates i vins d’una qualitat suprema, en un bar per menjar ràpid i bé. Són moltes les variables que influeixen en el seu èxit, però hi ha un element que brilla amb la intensitat d’una supernova càrnia: la ‘burger’ de la casa. Seré breu: és la millor hamburguesa que he menjat en la meva miserable vida. I quatre anys després del seu naixement, em continua semblant un miracle. Els discos de vaca madurada es desfan al punt menys, en vermell, com ha de ser; els formatges fosos i les salses t’empastifen els dits de felicitat; els cogombrets no són uns mers espectadors; i el pa de brioix és un núvol de dolçor mesurada que cedeix tot el protagonisme a l’intens sabor de la carn. Hi ha ultres que les endrapen de dos en dos; la droga és dolenta. / Aribau, 143. bartorpedo.com


2. Barceloneta al punt 

Santa ‘burger’

Les hamburgueses còsmiques de La Sagrada sobrevolen la Barceloneta com si fossin ovnis arribats d’una galàxia molt, molt llunyana. Mereixen ser al top 5 de Barcelona. Ingredients de qualitat, presentacions pornogràfiques, regalims de salsa que semblen cascades i a viure que són dos ‘burgers’. Obro foc amb uns ‘tequeños’ de blat de moro deliciosos i la Bacon Cheese Love, una artefacte perfecte, untuós, amb gust de brasa, punt clavat, brioix addictiu, béicon fi i vidrat: nyam. Remato amb la ‘smash’ de la casa, amb tres discos de vedella, maionesa de tomàquets deshidratats, cheddar, melmelada de béicon, pa de brioix i, ¡oh!, una injecció vessant de formatge per si vols inocular al bitxo una dosi extra de felicitat. La millor vacuna que existeix, viu Déu. / Sant Carles, 11. Instagram @lasagrada_bcn


3. Fumat i enfonsat 

A la teva brasa o a la meva

Ets al camí de l’excés, com deien els Héroes del Silencio. A l’Asado no estan per tonteries, no els va la contenció, ho volen tot i ho volen ara, com Freddie Mercury. Les seves hamburgueses són imperials, instagramejables fins al moll, saborosíssimes, i la seva aura fumada (magnífic treball a les brases) les converteix en poc menys que aparicions marianes sorgides del carbó. Utilitzen carn de vaca vella ecològica i madurada d’una qualitat excepcional, i els ingredients extres no es queden al darrere. La New York arriba amb uns trossos de pastrami fumadíssim només per a més grans de 18 anys. La Don es deixa estimar també per una capa de carn adobada fumada. I a l’Asado plou el chimichurri com si estiguessis en època de monsons. Paraigua i pitet imprescindibles. / Passatge de Lluís Pellicer, 12. www.asadobarcelona.com


4. De carrer 

‘Fast’ però ‘good’

Arribo a l’Acero Street Flavors i veig grupets de gent devorant hamburgueses al mateix carrer. El local és minúscul i molts clients prefereixen emportar-se el botí a la intempèrie. És el més semblant a un foodtruck sense ser-ho, és a dir, això és fast food en el sentit més literal, però la qualitat del producte és inversament proporcional a la confortabilitat de l’espai. Amb uns discos imperials de vedella quilòmetre zero, un pa de brioix llamineríssim i tota mena d’ingredients casolans, les peces que surten del pont de comandament són tan addictives que es devoren amb ànsia canina. La ‘burger’ de kimchi acontentarà els més aventurers. La ‘smash burger’ Oklahoma, per als més clàssics. La colossal trufada, per als sibarites. I l’Acero Deluxe –amb dues hamburgueses de 150 grams– està dedicada als golafres. Mai fallen.  / Espaseria, 10. Instagram @acero_street_flavors


5. Bogeria al Born 

‘Simple minds’

Fa honor al seu nom: en una exhalació et posen una de les burgers més simples i glorioses de Ciutat Vella. Les cues de pelegrins no deixen lloc al dubte. A Fast Eddie’s han trobat una fórmula perfecta que atrau, principalment, a un públic jove, necessitat de calories de qualitat. La carta és més breu que el currículum de Froilà, però és tan intensa com la vida nocturna del netíssim. Pa de brioix de qualitat, ‘smash burgers’ de carn madurada d’intensitat mitjana, cogombrets casolans, un pelet de ceba i salses. I prou. No necessiten més reclams per desfermar la bogeria entre els seus fidels, que accepten les incomoditats del local –petit, estret, mogut, amb gots de cartró– sense badar boca, amb la boca sempre plena i les arpes regalimant. La seva hamburguesa de pollastre fregit també és divina i les patates sempre compleixen amb escreix com actrius secundàries. Et menjaries fins i tot el paper que embolica la història.  / Carders, 6. Instagram @fasteddiesfood


6. Sempre ‘smash’  

Dues queixalades

En matèria de ‘smash burgers’, pocs poden tossir-li a Hideout, una escuderia exitosa i fiable que ha perfeccionat l’art de picar boles càrnies fins a arribar al nirvana. Presumeixen de ser el primer restaurant que va apostar seriosament per aquest tipus de ‘burgers’ i asseguren que tot el que entra per aquesta boqueta és casolà. La meva favorita és la ‘burger’ de la casa, amb dos imponents talls de béicon, dos discos de carn sucosa al punt, uns cogombrets que són glòria beneïda i un combo de salses i formatge groguenc que remata la feina com cal. Quan vull una nit d’excessos i autodestrucció de qualitat, la meva opció és la Say Cheese, amb una cascada incontenible de salsa de formatge fos i una pluja de meteorits de béicon supercruixent. / Consell de Cent, 242/ Diagonal, 121. hideout-burger.com


7. Porc a l’esquerra 

Paraules importants

Experiència, ofici i respecte. A La Porca es prenen molt seriosament l’art de fer hamburgueses. Tanta dedicació i feinada dona els seus fruits, no en va és un dels restaurants més reconeguts i estimats pels sibarites d’aquest entrepà universal. A La Porca no deixen res a l’atzar, cuiden el producte en tots els seus flancs, saps que aquesta doble ‘cheeseburger’ amb béicon creuarà el teu organisme com una benedicció. Menció a part mereixen els entrants, perquè les seves braves amb regalet porcí són una bogeria i les croquetes de galta al vi negre mereixen un Oscar. Per cert, tenen una ‘smash burger’ de porc Ral de Avinyó, ¿potser pensaves que el nom del local era gratuït? La millor hamburgueseria del Poble-sec. / Mata, 16. www.laporca.com


8. ‘Burgers’ japoneses 

Wagyu per a tothom

Una hamburgueseria japonesa és possible. Els creadors del magnífic restaurant Mako han apostat per una fórmula que combina l’estètica d’una barra nipona i l’esperit fast food d’una hamburgueseria. El resultat és una carta innovadora, plena d’experiments com l’unagi burger, amb anguila, o la ‘wasabi beef burger’, amb doble ‘smash’ de vedella, enciam i salsa de wasabi i kizame. Evidentment, el seu producte més icònic són les ‘burgers’ amb carn de wagyu, a preus bastant raonables, sigui dit de passada. En els acompanyaments, no només de patates viu el japonès, i compten amb edamame al vapor, amanida d’adobats i pollastre fregit a la japonesa. ¿De postres? Repeteix amb mi: mo-chi. / Riera de Cassoles, 34. kemakobcn.com


9. Amor esclafat  

Notícies relacionades

Bo i barat

La meva parella ho té clar: quan vol menjar una ‘burger’ a domicili, només té un nom al cap: Smash House. Vet aquí un santuari de les ‘burgers’ esclafades a la planxa, una casa que aposta per la senzillesa i demostra que preus ajustats i qualitat no són conceptes antagònics. La ‘smash house’ és potser la seva obra més representativa i una declaració d’intencions: de vegades, menys és més. La combinació de salsa de la casa (deliciosa) i reducció de béicon i ceba és música celestial a preu terrenal. I la ‘smash truffle’ és una sobrada amb formatge gruyère, bolets, escalunya cruixent i salsa holandesa trufada, i et costarà menys que un cubata. El concepte ‘sortir del pas’ portat a un altre nivell. / Taquígraf Garriga, 5. Instagram @smashhouseburgers