On Catalunya

Agafa pa i suca

invasió de fleques ‘low cost’

¿Cafeteries-restaurant camuflades? ¿‘Outlets’ de croissants? ¿Què caram són aquests llocs i per què són a totes les cantonades de Barcelona?

invasió de fleques ‘low cost’
1
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

M’obsessiona aquesta nova generació de fleques ‘low cost’ que, en qüestió de pocs anys, ha colonitzat Barcelona com un èczema irreversible que creix i creix... ¿Fleques? ¿Cafeteries-restaurant camuflades? ¿‘Outlets’ de croissants? ¿Què caram són aquests llocs i per què són a totes les cantonades de Barcelona?

Durant el confinament més dur del 2020, quan no obria ni Déu, alguns d’aquests negocis franquiciats eren dels pocs, per no dir els únics, que continuaven operant com si res. No puc evitar la sensació que aquestes fàbriques no tanquen mai, que les màquines rugeixen cada dia de l’any fins a altes hores del vespre. I no és estrany: quan jugues amb pa i pastes congelades a preus mínims, has de vendre molt. Abaixar la persiana no és una opció, encara que hi hagi una pandèmia allà fora fent de les seves.

Notícies relacionades

En paral·lel a l’aparició de fleques de la màxima qualitat com Pa de Kilo, al Raval, les fleques 'low cost continuen multiplicant-se a un ritme alarmant. S’aprofiten de la conjuntura econòmica i et fan creure que un xavo per un cafè i un croissant és un preu just. Són espais grisos, amb planters escassos de treballadors que suen la cansalada per atendre clients, netejar, fer entrepans i treure croissants congelats del forn.

Evidentment, el pa de massa mare i farina de qualitat tan de moda és car, però a Barcelona hi ha una infinitat de fleques de tota la vida que facturen barres de molta qualitat a preus justíssims. Fleques que són fleques, no cafeteries encobertes. Cases veteranes, com Sant Josep o Bertran, que fa molt temps que posen pa de qualitat a la taula de veïns i pencaires. No ens n’oblidem.