On Catalunya

RECEPTES AMB LEGUME CHEF

Panellets amb mongetes vermelles i coco, una recepta dolça i nutritiva

Inspirada en la salsa japonesa Anko, la xef Iolanda Bustos proposa omplir la massa d’aquestes postres catalanes amb llegums

Panellets amb mongetes vermelles i coco, una recepta dolça i nutritiva
2
Es llegeix en minuts

Tot i que els panellets se solen menjar el dia de Tots Sants, l’1 de novembre, en realitat aquestes postres tradicionals en la gastronomia catalana es poden disfrutar en totes les temporades de l’any. Amb pinyons, ametlles, coco i xocolata, els trobem de tots els sabors i formes. A dins seu, sempre ens espera el clàssic massapà, fet amb ametlles, sucre i ou. Però aquesta vegada, la xef Iolanda Bustos, coneguda com la xef de les flors, ens sorprèn amb un farcit diferent, fet amb mongetes vermelles.

Les mongetes vermelles, conegudes en altres països com a ‘frijoles’, formen part del grup dels llegums, que es caracteritzen per tenir un alt contingut en proteïnes vegetals i en fibra. Concretament, per cada 100 grams de mongetes vermelles consumim un total de 25 grams de proteïnes, i, d’aquesta manera, són un dels llegums amb més valor proteic.

D’altra banda, el seu color fosc els aporta un gran poder antioxidant i també són una font d’àcids grassos, que ajuden a regular el colesterol. A més, contenen àcid fòlic, vitamina B1 i minerals com el potassi, el magnesi i el calci.

Mongetes en la rebosteria

Notícies relacionades

Malgrat que solem consumir les mongetes en plats salats, com bullits o amanides, en realitat són un ingredient perfecte per realitzar qualsevol tipus de rebosteria. Gràcies a la seva textura tova i el seu sabor suau podem fer masses d’escàndol per a les nostres postres. És per això que la xef catalana Iolanda Bustos proposa fer uns panellets amb mongetes vermelles, que a més de ser nutritius són aptes per a celíacs i per a vegans.

Inspirada en la tradicional pasta dolça anomenada Anko, molt popular en països com el Japó, Corea i la Xina, Bustos proposa fer una massa similar per al farcit dels panellets. Finalment, al contrari que als panellets clàssics, per a la cobertura de la recepta hi afegirem llavors de sèsam, que, segons Bustos, «ens ajudaran a tenir una funció nutricional perfecta».

Ingredients (per a 20 panellets)

  • 200 g de mongetes vermelles cuites

  • 100 g de farina de coco (coco ratllat)

  • 75 g de sucre morè

  • 1 culleradeta de cafè de gingebre ratllat

  • La closca ratllada de mitja llimona

  • El suc de la llimona

  • 80 g de sèsam daurat

Elaboració

  1. Posem en una cassola les mongetes vermelles bullides i escorregudes amb el sucre i el suc de llimona.

  2. Ho cuinem tot com si fos una confitura.

  3. Hi afegim també el gingebre i, finalment, el coco ratllat.

  4. Ho traiem del foc i deixem refredar la massa per poder modelar-la.

  5. Hi afegim la pell de llimona ratllada fina.

  6. Ho triturem i en fem boletes.

  7. Cobrim les boletes amb llavors de sèsam.

  8. Podem pintar els panellets amb ou i sucre o amb un almívar si els volem vegans.

  9. Finalment, els posem al forn cinc minuts a 180º perquè el sèsam hi quedi enganxat i torrat.