On Catalunya

UN MÓN ENCARA PER DESCOBRIR

...i com a celler

L'envelliment dels vins al fons submarí fa anys que es practica a la costa catalana

Vins del fons marí de cala Jòncols emergeixen a la superfície.

Vins del fons marí de cala Jòncols emergeixen a la superfície. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
MÒNICA TUDELA
ROSES

a la llista de productes naturals que atresora el Mediterrani, se n'hi ha d'afegir un que no és marí: el vi. Cala Jóncols, última cala de Roses, al costat de Cadaqués, amaga a 27 metres de profunditat un celler submarí en què el vi envelleix en gàbies marines. El responsable de la iniciativa, que passa inadvertida als banyistes, és l'Hotel Cala Jóncols, un establiment que va començar a submergir la beguda l'octubre del 2009 en una experiència pionera a Espanya que va portar a terme juntament amb el celler Espelt de Vilajuïga.

L'hotel ofereix el vi als seus clients i també el comercialitza on line (www.calajoncols.com). Són blancs i negres de diferents criances del celler Oliveda que costen entre 22 i 110 euros. L'hotel també ha començat a submergir cava. L'últim rescat del fons del mar es va portar a terme a finals del mes de juliol, quan els submarinistes van treure a la superfície una gàbia que contenia 400 ampolles i pesava 500 quilos.

A 27 METRES DE PROFUNDITAT / La criança a Cala Jóncols es fa a 27 metres de profunditat «per les seves condicions estables de llum, poc oxigen, una pressió pròxima als 3 bars i una temperatura mitjana de 16,3 graus», segons els seus responsables, que assenyalen que el mar confereix als vins unes característiques que no es troben en els vins de secà. «En boca és ample i fresc, amb un final lleugerament iodat», expliquen.

Envellir vins sota el mar s'ha posat de moda. «El concepte de vi subaquàtic atrau molt», explica Michael Gómez, un dels propietaris de l'Hotel Cala Jóncols. «Desperta gran curiositat entre els clients, no solament per l'aspecte de les ampolles, que se serveixen tal com surten de l'aigua, amb les restes orgàniques del mar adherides al vidre, sinó per l'originalitat del sabor, que és diferent en cada ampolla», afegeix Gómez. L'hotel en ven 900 a l'any, 3.600 des que va començar.

Notícies relacionades

Les aigües del Pacífic que banyen Xile van veure néixer aquesta pràctica que avui dia es porta a terme a les costes de Croàcia i en diversos llacs d'Itàlia. A Catalunya, cala Jóncols és l'únic lloc de l'Empordà que disposa d'autorització de la Generalitat. A Catalunya també hi ha hagut experiències de criança submarina de vi en diverses poblacions, entre elles, Sant Carles de la Ràpita (Montsià) i Tossa de Mar (Selva).

A Espanya, la iniciativa més coneguda i amb més projecció comercial és la del laboratori submarí i l'escull artificial instal·lat a la badia basca de Plentzia. També s'investiga en municipis com Conil (Cadis), Mazarrón (Múrcia), Ronda (Màlaga) i Calpe (Alacant), encara que solament algunes ampolles que es cultiven sota el mar en aquestes poblacions es posen a la venda. Algunes localitats també projecten unir al cultiu de vi submarí paquets turístics que permetin als clients bussejar perquè recullin la seva pròpia ampolla. La intenció de l'Hotel Cala Jóncols és repetir les experiències de vi i cava submarins amb altres cellers de l'Empordà.

Temes:

Gastronomia