On Catalunya

ciutat on

Gimnasos paleolítics

En diuen 'paleotraining'. L'última moda del barceloní modern -paradoxes de l'evolució- és entrenar-se amb troncs i pedres com fa milers d'anys

fcasals36771818 barcelona 05 01 2017 on barcelona paleogimn170111192116 / JORDI COTRINA

fcasals36771818 barcelona     05 01 2017       on barcelona        paleogimn170111192116
fcasals36771790 paleogimnasio170111191946

/

2
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Primera impressió: juraries que és un gimnàs per a gent de Bilbao. Hi ha tipus saltant troncs i aixecant pedres gairebé sense despentinar-se, com si estiguessin en un acudit de bascos. Però no. La realitat supera aquí qualsevol impressió fictícia. Aquesta és una "sala paleo". Paleo de paleolític, sí, com la troupe prehistòrica d''Ice age' i la infància de Jordi Hurtado. Paradoxes de l'evolució: l'última moda del barceloní modern és entrenar-se com fa desenes de milers d'anys.

'Paleotraining', en diuen. És un "entrenament basat en els moviments de l'home del paleolític", resumeix la seva web. "El nostre material genètic ha canviat amb prou feines un 1% des que som 'Homo sapiens", afegeix. El seu objectiu: "Recuperar les capacitats físiques originàries de l'ésser humà a través d'exercicis coherents amb la nostra biologia".

Seria com la versió fitnes de la famosa paleodieta. És una franquícia que ja té 15 sales repartides per Espanya. La de Barcelona -paleobarcelona.com, instal·lada a Bac de Roda- és la segona que va obrir, fa dos anys, recorda Chose, un dels directors. "La gent se sorprèn molt -diu-. Es pensen que les pedres són de decoració".

Les pedres s'utilitzen per fer pesos o córrer entre elles en pla gimcana. Hi ha troncs per aixecar, reptar, caminar o fer el ball de 'Dirty dancing' quan no et veuen. Aquí desentonarien unes manuelles tant com Mario Vaquerizo. Fins i tot el terra sembla d'herba. De fet, el primer costum paleolític a seguir és anar descalç. El segon: entrenar-se en dejú. Segueixen la filosofia de l'home de les cavernes: "No hi ha aliment sense moviment". Així s'estimula "el sistema de recompensa", apunta en Pol, un habitual del gimnàs. El cos recompensa amb endorfines -resumeix- aquelles conductes que asseguren la teva supervivència.

"NUTRICIÓ EVOLUTIVA"

Aquí ningú parla de paleodieta, sinó de "nutrició evolutiva". "Una dieta en la qual rebutges els aliments que ens perjudiquen -detalla Chose-: cereals, lactosa, sucres". El gimnàs inclou una aula on s'ofereixen xerrades de "nutrició i estil de vida".

EL+

Són entrenaments "d'alta intensitat". És a dir: que estàs llest en 30 minuts. A més, tens tres dies de prova gratis.

Avui toca fer exercicis de mobilitat, diu en Dani després de consultar el mirall on hi ha escrit l'escalfament del mes. En Dani, el 'paleotrainer', té 26 anys i una simpatia directament proporcional als cruiximents que deixa. Ningú el compararia amb el sergent Foley, el d''Oficial i cavaller', fins que no s'entrena més de 10 minuts amb ell. "És molt circuit militar", reconeix rient. "El meu pare diu que sembla que faci la mili". Li hem de donar la raó al pare.

Notícies relacionades

Comences amb uns esquats, ara descansa, et diu rient, i et posa a descansar fent un 'plank', un exercici abdominal que t'envermelleix la cara. Repeteix la sèrie, i una altra, va, va, després un saltiró, i una altra vegada a terra, ¿has fet el pont?, viiiinga, i ara agafa una pedra, ¡però quant pesa això! Passen 12 minuts i li deixes anar sense voler: "T'odio". I en Dani et respon: "Vas agafant el rotllo".

"Són entrenaments d'alta intensitat", es justifica en Dani. Això significa que "en mitja hora ho tens fet". I tots són exercicis "funcionals", afegeix l'entrenador. "Imiten funcions que tenen un sentit en la naturalesa". "Imagina't que has de sortir corrent", compara saltant de terra com si acabés d'aparèixer un dents de sabre. Sí, acabes el teu primer entrenament amb la certesa que al paleolític hauries durat viu 20 segons. 

Temes:

Ciutat on