On Catalunya
música
¡Al·leluia! 'El Messies' ja és aquí
Barcelona acull cinc propostes del popular oratori de Händel

Centenars de cantaires omplen el concert participatiu del Palau.
No hi ha Nadal sense que el festiu esclat d''El Messies' de Händel ressoni als auditoris i les esglésies. La tradició anglosaxona d'interpretar-lo en aquestes dates, malgrat que l'autor el va compondre pensant en la Pasqua de Resurrecció i que només la primera part es refereix a la Nativitat, ha arrelat amb força. Una prova d'això és que només a Barcelona s'oferiran, durant la setmana del 12 al 18 d'aquest mes, cinc propostes del cèlebre oratori barroc dirigides a diferents sectors de públic, amb un total de vuit concerts.
El Palau de la Música és l'espai que acull les de més calat, amb 'El Messies' participatiu que programa l'Obra Social La Caixa (dies 12 i 13 de desembre) i la versió de l'obra a càrrec d'un mestre del gènere com William Christie (dia 15), al capdavant de Les Arts Florissants i cinc grans solistes, que recrearan la peça seguint rigorosos criteris històrics. A més, la Simfònica del Vallès, el Cor Jove de l'Orfeó Català i els cors del projecte social Clavé XXI interpretaran fragments de la peça el diumenge 18.

William Christie, mestre del gènere, amb l'orquestra i cor de Les Arts Florissants, que actuaran al Palau el dia 15.
L'Auditori també comptarà amb una proposta d'altura (dia 14), amb la London & Vienna Kammerorchester, dirigida per l'especialista Ilia Korol, i la basílica de Santa Maria del Mar tornarà a ser el marc idoni per a l'atmosfera d'aquest concert (dies 15, 16 i 17) amb l'Orquestra Barroca de Barcelona i el Cor Anton Bruckner, sota la batuta d'Albert Santiago.
La reflexiva i contemplativa peça s'edifica a partir de passatges de la vida de Jesús que van des del Naixement, viatjant per la Passió i amb una conclusió centrada en la Resurrecció i l'Ascensió. En realitat, es tracta de tres cantates amb textos poètics i narratius sense una estructura dramàtica però amb un gran crescendo emocional exposat per mitjà de bellíssimes àries, recitatius i cors. Un dels moments culminants és el de l'imponent '¡Al·leluia!', que fa referència a la resurrecció de Crist.
RÈCORD DE CANTAIRES AFICIONATS
La proposta de La Caixa, sorgida el 1995, supera aquest any tots els rècords d'adhesió de cantaires aficionats. Els més de 500 seleccionats d'entre els 680 aspirants que s'hi van inscriure uniran les seves veus a les dels cors i l'orquestra Gulbenkian de Lisboa i solistes, dirigits tots per la reconeguda batuta de Víctor Pablo Pérez. L'allau de peticions ha fet que s'hagin hagut de preparar dos cors diferents, d'uns 380 integrants cadascun d'ells, comptant els cantants que actuen els dos dies.
Núria Oller, responsable musical de l'Obra Social La Caixa, ressalta aquesta iniciativa que «permet a cantaires de petites corals de barri i aficionats jugar a la primera divisió del cant». Des de l'inici a Barcelona han participat en aquest esdeveniment més de 3.500 persones i, en la mateixa cita que organitza La Caixa en 11 ciutats espanyoles, n'hi han actuat 47.000.
Oller qualifica d'«experiència única pel seu format» aquesta cita que exigeix un gran esforç de producció. No ha sigut fàcil traslladar al nostre país una tradició anglesa, on el públic va a les sales amb les seves partitures per sumar-se a l’oratori. Aquí, cantants amateurs distribuïts per grups vocals en diferents localitats del recinte es fusionen amb els professionals i envolten el públic, que se sent com ficat dins d’una immensa coral «fins a acabar immers en la mateixa vibració emocional».
MITJANA PER SOBRE DELS 40 ANYS
Notícies relacionadesEsteve Nabona, director del Cor Jove de l’Orfeó Català i preparador d’aquesta gran coral, destaca que des que s’inicia el procés de selecció abans de l’estiu es necessiten uns quants caps de setmana per aconseguir quadrar «les línies melòdiques i tensions del text i la música, que són més fàcils d’aconseguir amb una coral petita». Acostar-se a aquesta agilitat, però buscant un bon resultat global, és l’objectiu. «Els intèrprets -diu- viuen una catarsi i recuperen una mica l’esperit d’aquest cant coral popular que s’ha perdut».
La mitjana d’edat dels participants se situa per sobre dels 40 anys, però hi ha cantants molt més joves, com un il·lusionat Arnau Tintoré, de 26 anys, i veterans com Marta Corró, de 79, que hi ha participat cada any, excepte els dos anteriors a l’actual. Té estudis de solfeig, piano, guitarra i violí, i amb aquests coneixements i la seva veu de contralt se sent plenament integrada en una cita «molt especial». Corró ressalta passatges molt impactants com el citat ¡Al·leluia!, però diu que el que més l’omple és l’Amén. «És una obra amb una gran varietat d’harmonies i que si està ben cantada t’arriba molt endins».
Els 5 'Messies' de Barcelona
‘El Messies’ participatiuDirector: Víctor Pablo Pérez.Orquestra i cor Gulbenkian i cantants aficionats.Palau de la Música, 12 i 13. 19.30 h.De 10 a 45 €
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Cita al fòrum Collboni elogia el Cruïlla com "el festival més amable" en el 15è aniversari
- EL DESIG DE L’ESTRELLA Renovació sense foto: faltava l’àvia Fátima
- fórmula 1 L’alonsomania desborda Barcelona
- Mobilitat sostenible Una quinzena de grans ciutats encara no multen els vehicles vetats
- Un registre ‘online’ permetrà a les ciutats multar a les ZBE
- CONTEXT Ja no hi ha excuses
- Prèvia de la cita a Barcelona Govern i autonomies topen abans de la Conferència de Presidents