UN ÈXIT EDITORIAL

Jo vaig anar a EGB

Els bloguers Javier Ikaz i Jorge Díaz publiquen el quart volum d'un llibre que s'ha convertit en tot un fenomen de masses gràcies al renéixer dels 80.

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El 28 de setembre de 2010, els bloguers professionals Javier Ikaz (Barakaldo, 1978) i Jorge Díaz (Bilbao, 1971) van pujar al seu perfil de Facebook una foto de les ceres Manley amb un comentari: «Com tacaven les cabrones». La frase, rebuda amb milers de likes en qüestió de minuts, va ser l'inici del que avui és un gegant fenomen editorial. L'artesanal llibre Yo fui a EGB -que rescata el costumisme, les joguines, els dibuixos animats i la manera de ser i viure dels nens dels anys 70 i 80- ja compleix el seu quart volum de la mà de l'editorial Plaza & Janés. 

L'última entrega acaba de sortir del forn. La comunitat egebera -d'una fidelitat descomunal- ja està demanant un cinquè volum. Però els autors del best-seller han decidit quedar-se aquí. De moment. Ha arribat l'hora de poder aparcar els llibres (en cada un s'ha invertit gairebé un any de feina) i centrar-se en altres projectes: estrenar un concurs de televisió (a TNT el 21 de desembre); fabricar articles de promoció comercial; organitzar festes dels 80… Tot això està en els plans d'Ikaz i Díaz, que viatjaven des de Bilbao fins a Madrid per promocionar el quart volum de Yo fui a EGB amb la mateixa il·lusió amb què ho van fer, el 2013, amb el primer.

«No som conscients del nombre de gent a què arribem. De veritat. Creiem que és millor així per mantenir l'esperit lliure que ens caracteritza», afirmen els dos autors. La seva web (www.yofuiaegb.com) té més d'un milió i mig de visites al mes i els seus perfils de Facebook i Twitter són seguits per centenars de milers de fans. Contesten -personalment- cada un dels missatges que reben a les xarxes socials. El dia que sigui i l'hora que sigui. «No tenim community manager. Bé, sí. Jorge és el comunity i jo el mànager», es riu Javier.

PURA EMOCIÓ

Yo fui a EGB no és una manera de dir mira quina generació tan estupenda vam ser, molt millor que la d'ara, tot el dia enganxats a les tauletes i els ordinadors. En absolut. «No vam ser millors que els xavals d'ara. Simplement ens va tocar viure aquella època. Els nostres llibres no només rescaten joguines i fotografies, sinó també el costumisme de llavors», afirmen.                                         

època"

Notícies relacionades

Les pàgines de Yo fui a EGB, efectivament, són pura emoció per als que avui ronden els 40, que es veuen reflectits en cada foto. El volum 4 destil·la una nostàlgia especial per la família. Sobretot, pels pares absents (per feina) i per les entregades mares (heroïnes sense saber-ho). «Quan t'aixecaves, el pare ja se n'havia anat. I quan arribava de treballar a la nit, a la tele ja havien anunciat el Vamos a la cama que hay que descansar. No tenia temps per jugar amb nosaltres, ni per ajudar-nos a fer els deures, ni tan sols per dir-nos t'estimo. La seva única obsessió era treballar per tirar la seva família endavant i que no li faltés de res».

Ikaz i Díaz han volgut retre homenatge a la gastronomia dels 70 i els 80. Per això han inclòs un (deliciós) capítol amb diverses receptes dels anys 80. L'imprescindible còctel de gambes de Nadal i el plat estrella quan (cosa estranya) la família sortia a dinar a un restaurant: entremesos variats. El llibre també rendeix tribut a les postres de les àvies. Només veient les fotos de natilles, rosquilles i torrijas un viatja directament a la seva infància. Fins i tot les pàgines fan olor de canyella i sucre.