Rubio, Trump & Cruz

Trio de dames

Jeanette, Melania i Heidi podrien arribar a la Casa Blanca. De moment, comparteixen una cosa: són punts forts per als seus marits.

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Fa uns mesos, a Texas es va celebrar un esmorzar per convèncer donants republicans que recolzessin la candidatura del senador Ted Cruz a la nominació presidencial. Cruz va quedar atrapat a Washington i a la reunió hi va assistir Heidi, la seva dona. I el favorit del Tea Party va sortir guanyant.

Mica Mosbacher, que organitzava l'acte, ha explicat que molts dels que van decidir recolzar la campanya de Cruz li van dir que s'havien decidit més per la dona que pel senador, un dels polítics que menys agraden a Washington i a qui bona part dels conservadors (i dels analistes) veuen massa ultra per guanyar unes presidencials als Estats Units. La frase que feien servir, segons va dir Mosbacher a The Washington Post, era: «Si està casat amb ella...»

L'anècdota és reveladora de la força de Heidi Cruz, una dona nascuda fa 43 anys a Califòrnia, profundament cristiana i conservadora, mare de les dues filles del matrimoni i també exitosa executiva de Goldman Sachs (ara en excedència) i assessora política (va conèixer el seu marit treballant per a la campanya de George Bush el 2000 i va ser ella i no ell qui després es va quedar a l'Administració).

Una possible candidata

Heidi no només suavitza les nombroses arestes que fan desagradable Cruz, sinó que és també una arrasadora màquina de recaptació i organització. Hi ha qui la veu més en la línia de Hillary Clinton o Michelle Obama que de la tradicional esposa del candidat (o el president) republicà, i fins i tot alguns creuen que un dia ella mateixa podria ser una candidata «formidable».

És, sens dubte, un dels punts forts de Ted Cruz. I això l'uneix a Melania Trump i Jeanette Rubio, les altres dues favorites (via altar) a convertir-se en primera dama si guanya les eleccions un republicà, encara que totes tres, això sí, són molt diferents entre si.

Filla de llatinoamericans

Ni la model nascuda el 1970 a Eslovènia (que seria la segona primera dama no nascuda als EUA després de la britànica Louisa Adams) ni l'antiga cheerleader dels Dolphins de Miami (que seria la primera ocupant de la Casa Blanca filla d'immigrants llatinoamericans) són tan actives com Heidi Cruz pel que fa a campanya i han optat, de moment, per un segon pla.

Notícies relacionades

En el cas de Rubio, que va conèixer el seu marit a l'institut, té 41 anys i quatre fills i a qui els amics de la família descriuen com una figura central en l'evolució del polític i «una influència disciplinada i a vegades fins i tot correctiva», possiblement hi ha tingut a veure la mala experiència quan va gestionar un comitè perquè ell fos speaker al Congrés de Florida, esforç que va acabar amb problemes de comptabilitat i que el mateix Rubio ha reconegut que va ser «un desastre».

En el cas de Trump, és una decisió conscient d'una dona que, segons els cronistes, emana intel·ligència a més de bellesa i ha après dels suposats errors de les dues primeres dones del magnat i showman (Ivana i Marla Maples) per aconseguir un matrimoni que funcioni. «Ser política en públic és la feina del meu marit», deia recentment a Harper's Bazaar«I sóc molt política en privat (...), però vaig elegir no estar en la campanya. Tinc el meu propi pensament. Sóc jo mateixa, i crec que al meu marit això li agrada».