Una calçotada a Pequín amb un xef del Disfrutar

El president de la Generalitat, Salvador Illa, y el chef de Disfrutar Eduard Xatruch, en China.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, y el chef de Disfrutar Eduard Xatruch, en China. / Mariona Puig / ACN

1
Es llegeix en minuts

"És com una ceba, però és deliciós [...] És un menjar eclèctic". El xef del restaurant Disfrutar, Eduard Xatruch, va desplegar ahir a Pequín una proposta gastronòmica que va delectar el paladar xinès amb plats que interpreten Catalunya com "un diàleg entre el Mediterrani i el Pirineu". Continuant amb la seva filosofia basada en la "creativitat tranquil·la", el cuiner català va sorprendre uns 150 representants empresarials i culturals, així com operadors turístics, reunits a l’hotel Four Seasons per celebrar l’Any Mundial de la Gastronomia Catalana, que promou l’Agència Catalana de Turisme, aprofitant el viatge del president Salvador Illa a la Xina.

El viatge culinari va arrencar amb pa amb tomàquet amb fuet i llonganissa, croqueta de pollastre amb prunes i pinyons, i coca de recapte amb escalivada i anxoves de l’Escala, per sorprendre després amb una calçotada. Executats amb la mestria d’un dels cuiners del millor restaurant del món el 2024 i tres estrelles Michelin, els plats van continuar amb una xatonada; un suquet de rap amb cloïsses; un calamar farcit de botifarra, trinxat i salsa mar i muntanya; peus de porc amb múrgoles i gambes de Palamós, i un caneló de vedella amb salsa trufada i cruixent de formatge. De postres, crema catalana amb carquinyoli i pa amb xocolata i oli d’oliva. "És molt bonic ser a Pequín i ensenyar la cuina creativa que fem en un menú de cuina tradicional. Quan veiem els xinesos menjant aquests plats, se’ls il·luminen els ulls i els arrenques un somriure", va dir Xatruch.