Repàs a la legislatura
Sumar garanteix estabilitat al PSOE després dels afronts de Podem i Junts
L’ala de Yolanda Díaz manté exigències al PSOE però evita l’amenaça de trencament
El partit d’Irene Montero vol créixer a costa de desgastar el Govern i admet que està a l’«oposició»

Sumar lliga el seu destí al Govern de coalició i es presenta davant Pedro Sánchez com a principal garant de la seva continuïtat a la Moncloa. El trencament del bloc d’investidura amb Podem, en una estratègia de dura oposició, i les amenaces constants de Junts encara han exposat més la debilitat parlamentària del Govern central, que aquesta mateixa setmana perdia el decret antiapagada al Congrés. Les dificultats amb els socis converteixen Yolanda Díaz en una pedra de toc per a la legislatura. La vicepresidenta manté el compromís amb Sánchez i, malgrat les insolències de la Moncloa, descarta desfer llaços amb el PSOE, cosa que sí que podria fer descarrilar els plans de Sánchez d’aguantar el Govern.
Fuga de socis
Al sotrac per la crisi de Santos Cerdán s’hi afegeix la fuga d’alguns dels seus socis d’investidura. Els duríssims atacs de Podem, les advertències del PNB i els càstigs de Junts han exhibit l’extrema fragilitat de l’Executiu, amb serioses dificultats per aprovar normes sortides del Consell de Ministres i que aquesta mateixa setmana va haver de posposar dues propostes molt importants: la llei per a l’eficiència de la justícia, coneguda com a llei Bolaños, i la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores, la mesura estrella de Yolanda Díaz.
En els últims mesos el partit d’Irene Montero ha pretès créixer a costa de desgastar el Govern, i admeten obertament que estan a l’"oposició". El debat sobre l’augment de la despesa militar va portar Podem a encapçalar el discurs antibel·licista i a oposar-se frontalment a l’Executiu, però també a forces que podien ser potencialment aliades en les pròximes eleccions, com IU, amb un afrontament que continua obert ara mateix. Després de la crisi causada pel cas Cerdán, Podem es va situar com a única alternativa al bipartidisme, equiparant el PP, el PSOE i els partits de Govern, incloent-hi Sumar. En aquest moment, no tenen cap intenció de salvar el Govern, i adverteixen que no dubtaran a deixar caure les seves iniciatives.
La relació amb Junts tampoc és senzilla, i les negociacions per obtenir els seus vots es mouen en altres coordenades. Després de negociar el decret antiapagada aquesta setmana i d’incloure una subvenció per al sector porcí de Catalunya, hi van acabar votant en contra. Un rebuig que alguns vinculen al revés amb l’oficialitat del català a la Unió Europea i a l’ajornament del TC per estudiar el recurs de Carles Puigdemont sobre l’amnistia.
La crisi per Santos Cerdán també ha tensionat la relació amb el PNB, un dels socis més fiables del Govern, que ha donat avisos a Sánchez reclamant una qüestió de confiança, un canvi de lideratge o la convocatòria d’eleccions. Una advertència amb la qual els jeltzales van mirar de marcar distàncies amb el cas de corrupció. En aquest context adquireix una especial rellevància el compromís de Díaz de mantenir-se en el Govern, malgrat les fortes tensions viscudes per la crisi de corrupció. "No hi ha un pla B", afirmen a Sumar, on exhibeixen la convicció que tenen de mantenir-se en el Govern.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança