Sumari judicial

El cas Montoro, en xifres: 51 milions de perjudici i 23 més repartits entre quatre socis

El cas Montoro, en xifres: 51 milions de perjudici i 23 més repartits entre quatre socis

EUROPA PRESS - Archivo

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Cristina Gallardo
Cristina Gallardo

Redactora de Tribunals

Especialista en Tribunals / Nacional

Ubicada/t a Espanya

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El procés judicial en què està embolicat l’exministre d’Hisenda del PP Cristóbal Montoro ha sacsejat la vida política espanyola. El jutge de Tarragona Rubén Rus, que instrueix la causa, haurà de decidir ara quan cita a declarar els implicats en aquest cas de presumpte tràfic d’influències que tenia com a objectiu reformes legislatives que beneficiessin empreses gasítiques, que van ser les que van contractar el despatx Equipo Económico, fundat per l’exdirigent popular. Aquestes són les xifres d’aquest cas.

35
imputats

El jutge d’instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus Vela, ha imputat a Cristóbal Montoro i 28 persones més, entre les quals hi ha alguns exresponsables del seu equip en el Ministeri d’Hisenda, la seva imputació en una causa que investigava en secret des del 2018 les activitats dels directius del despatx Equipo Económico, que Montoro va fundar el 2006 i del qual diu haver-se desvinculat. En la interlocutòria per la qual s’aixecava un secret de sumari que ha estat vigent durant set anys, el magistrat també afegia sis empreses, una és Equipo Económico i la resta estan vinculades al sector del gas.

Les persones que dirigeixen Equipo Económico presumptament formaven part d’una organització dirigida a «intervenir i influir decisivament en reformes legislatives favorables», cosa que van aconseguir en dues ocasions, en primer terme per a unes empreses gasistes englobades en l’Associació de Fabricants de Gasos Industrials i Medicinals (AFGIM) que van aconseguir fins i tot modificar determinades disposicions dels Pressupostos del 2018. Se’ls atribueixen indiciàriament set delictes: suborn, frau contra l’Administració pública, prevaricació, tràfic d’influències, negociacions prohibides, corrupció en els negocis i falsedat documental.

779.705
euros en minutes

En el període comprès entre el 2011 i el 2019, segons la declaració presentada per Equipo Económico, els pagaments rebuts per les gasístiques implicades arriben als 779.705 euros, tenint en compte a més que els informes tècnics encarregats amb la finalitat d’argumentar les seves pretensions davant el poder públic són elaborats per terceres instàncies (com la consultora EY) i en el millor dels casos retocats pel despatx. «Malgrat això, les minutes del despatx investigat poden multiplicar per deu el que cobren les consultores que confeccionen els informes», detalla el jutge.

51
milions de perjudici

El perjudici acumulat i estimat, ressenya un informe de la Unitat de Suport de l’Agència Tributària de la Fiscalia Anticorrupció, tant d’aquesta modificació de l’impost elèctric (IE) com de la de l’impost d’activitats econòmiques (IAE), superaria els 51 milions d’euros, segons l’Agència Tributària. Aquesta xifra està calculada extrapolant els 10 anys transcorreguts des de la reforma de l’IE (41 milions d’euros) i la de fa cinc anys de l’IAE (10,5 milions d’euros). És a dir, la «nova mesura suposa una renúncia que minora els ingressos de les arques municipals al derivar-se a una tarifa menor que «redueix la quota tributària». En aquest sentit, l’Agència Tributària recalca que l’impacte recaptatori només de la modificació d’IAE seria de 438.276 euros anuals en un exercici per a una sola empresa gasística.

15
empreses pantalla

La investigació feta pel jutge Rubén Rus també ha permès identificar una quinzena d’empreses que serien les propietàries actuals de Global Afteli –abans Equipo Económico– i que l’instructor considera «instrumentals», ja que la seva raó de ser seria ser utilitzades «per desviar fons de la presumpta activitat delictiva investigada». Un dels informes que obren en el sumari, fet per Hisenda, eleva el nombre d’aquestes empreses pantalla a una vintena

Aquestes empreses sota la lupa del jutge instructor del cas Montoro són, a més d’Equipo Económico i Global Afteli, Econodos, Plataforma de Soluciones Jurídicas, Consultoría y Diagnóstico, Tutman Fiscalía, Falumar Inversiones, White Light Solutions, Piro Yield, Tutpim Inversiones, Narixa Homes, Absolutio Prevención Penal, VAU Consultoría y Análisis, La Rioja Corporate, Tuergano Corporate, Breda Real Estate, Centro para la Reforma Económica y el Desarrollo Social i Tax Dynamics.

321
comptes bancaris

L’últim volum del sumari que ha transcendit, el número 18, acaba amb una reiteració per part de la Fiscalia Anticorrupció i el mateix Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona a la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil perquè entregui l’anàlisi que se li ha encomanat sobre 321 comptes i 339 productes bancaris a nom dels implicats que podria ser clau per conèixer el destí dels diners presumptament desviats.

Els requeriments per obtenir aquesta informació van ser lliurats pel jutge Rus el desembre del 2023 respecte del BBVA, Banc Sabadell, CaixaBank, Caja Rural de Jaén, Barcelona i Madrid, ING Bank, Caja Rural del Sur, Ibercaja Banco, Deutsche Bank, City Spain i Wizink Bank per conèixer els efectius i moviments registrats en els comptes dels 28 imputats. El juny d’aquell mateix any, la Guàrdia Civil encara no comptava amb tota la informació dels 339 productes bancaris sol·licitats: encara els faltava rebre les dades relatives a 18.

22,8
milions entre quatre socis

Els quatre socis del despatx fundat per Montoro, Equipo Económico, es van repartir 22,8 milions d’euros en 10 anys, entre el 2008 i el 2017, segons xifren els Mossos d’Esquadra en un dels informes aportats al sumari. Es tracta dels beneficis oferts per les empreses per poder intervenir en modificacions fiscals, que en el cas de les empreses de gasos industrials els hauria suposat una rebaixa fiscal del 85%.

Notícies relacionades

El soci principal, Ricardo Martínez Rico, va adquirir aquesta condició després d’assumir el paquet de participacions que abans tenia el mateix Montoro al despatx. Només ell va percebre per la seva activitat a Equipo Económico un total de 8,4 milions d’euros entre el 2008 i el 2017, i precisament els anys en què la seva retribució va ser més elevada són aquells en què el PP va tornar a la Moncloa.

130
empreses i entitats

Equipo Económico ha tingut en la seva cartera de clients fins a 130 empreses i entitats que entre el 2008 i el 2019 van pagar a aquest despatx imports totals superiors als 6.000 euros. En la llista elaborada per l’Agència Tributària i inclosa en el procediment judicial figura Solaria Energía y Medio Ambiente (dos milions), Madrid Network (1,8), el BBVA (1,8), Telefónica Internacional (1,8, als quals s’han d’afegir 839.000 euros més de Telefónica SA) i Philip Morris (1,3). Destaca també que Abengoa SA va desemborsar 1,3 milions; Abengoa Bioenergía, 1,1 milions; Abengoa Solar, 780.000 euros, i Abengoa Concessions, 190.000. Entre els clients importants, hi apareix Caja Rural de Jaén, Red Eléctrica Española, la Confederació Empresarial de Madrid, el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, la Comunitat de Madrid (314.360 euros), la Xunta de Galícia (178.839), la Comunitat de les Canàries (97.500) i l’Organisme Autònom de l’Agència Tributària de Madrid (61.364), que depèn de l’Ajuntament de Madrid.