Peinado pressiona Bolaños

El jutge reforça la petició d’imputar el ministre amb una interlocutòria que apunta a un "entramat" a la Moncloa.

Peinado pressiona Bolaños
3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

El jutge Juan Carlos Peinado ha completat la seva exposició raonada contra el ministre de Justícia i antic secretari general de la Presidència de Govern, Félix Bolaños, amb una ampliació en què fa arribar als magistrats de la Sala Segona del Tribunal Suprem la interlocutòria del passat 12 de juny de la secció 23 de l’Audiència de Madrid. No només recolza la seva actuació en la imputació de Cristina Álvarez, l’assistent de Begoña Gómez, dona del president de Govern Pedro Sánchez, sinó que apunta a una "clara i palmària desviació de poder de les tasques de funcionari públic respecte d’allò que havien de ser les seves funcions d’ajuda".

La secció 23 es pronunciava sobre els recursos d’apel·lació presentats contra la imputació de Cristina Álvarez.

Segons la interlocutòria dels magistrats María del Rosario Esteban Meilán, José Sierra Fernández i Enrique Jesús Bergés de Ramón (ponent), si Álvarez va consentir aquesta decisió en complir activitats que excedien les seves funcions de col·laboració amb Begoña Gómez per també actuar en assumptes privats, "la seva connivència o anuència amb aquesta conducta ve a redundar en l’element clau de la influenciabilitat subjectiva de la conducta constitutiva de possible tràfic d’influències".

Afirmen que "al tolerar aquest il·lícit comportament, potser no està cometent un delicte de malversació, que només es podria plantejar en cas que cobrés un sou sense deixar cap de les funcions per a les quals estava contractada, però sí que és un element fàctic de la màxima transcendència a l’hora de poder acreditar la seva solidaritat amb el pla de l’autor, en tant la seva posició institucional reforça la possibilitat d’influència de la conducta de la principal investigada [Begoña Gómez], que es mou en aquests llimbs de poder no institucionalitzats".

La secció 23 va molt més enllà del que ha anat fins ara el jutge Peinado quan contextualitza la investigació; això explica per quina raó l’instructor ha decidit afegir l’esmentada resolució a la seva exposició raonada ja elevada a la Sala Segona del Suprem.

"Clara desviació"

"Una clara i palmària desviació de les tasques d’un funcionari públic respecte de les que haurien de ser les seves funcions d’ajuda, de mera col·laboració i acompanyament institucional, de seguretat i protocol, a la persona lligada per vincles maritals amb el president del Govern, pot haver sigut voluntàriament utilitzada com un indegut suport o desviació de recursos públics en favor exclusivament d’interessos privats".

Els magistrats afirmen que des de l’esmentada estructura de poder "podria permetre inferir la solidaritat amb l’actuació de la principal investigada [Begoña Gómez], mentre reforça davant tercers el caràcter prevalent de la conducta de la principal investigada, apuntalant l’aura d’indubtable influència que com a dona del president del Govern i exercint les seves funcions des d’aquest entramat del Palau de la Moncloa podia tenir tota la seva activitat privada".

El fiscal del Suprem, Fernando Prieto, havia demanat rebutjar l’exposició raonada del 24 de juny passat. Però, ara, amb l’ampliació, la Sala li ha remès la nova petició perquè es pronunciï.

Notícies relacionades

La Sala d’Admissió està presidida pel magistrat Andrés Martínez Arrieta, president en funcions de la Sala Segona del Suprem, i la formen els magistrats Julián Sánchez Melgar, Pablo Llarena, Ángel Hurtado i Leopoldo Puente.

Fonts judicials van dir a EL PERIÓDICO després de llegir la interlocutòria que potser s’ha subestimat l’actuació del jutge Peinado fins al moment i que la seva investigació té fort suport entre magistrats amb més capacitat a la seva a l’Audiència de Madrid, convençuts que l’exposició raonada, ara, amb aquest recolzament, podria aconseguir suports.