Direcció de Govern interior
Tres ex càrrecs d'Aragonès i Torra opten a dirigir la plantilla del Parlament després que la Mesa canviï els criteris d'accés a la plaça
Fonts del personal de la Cambra consultades per EL PERIÓDICO veuen amb preocupació que pugui diluir-se el caràcter "tècnic i neutral" del càrrec

Patrícia Gomà, Joan Jaume Oms i Agustí Paris, tots ex alts càrrecs de la Generalitat durant els governs d'ERC i Junts, aspiren a ocupar una de les places més cotitzades del Parlament: la de director de Govern Interior, que és el màxim responsable de la plantilla de la institució i que porta tres anys vacant. Aquest lloc sempre ha estat reservat a personal intern de la Cambra catalana, és a dir, al cos exclusiu del Parlament. No obstant això, el passat mes d'abril, la Mesa -amb membres del PSC (3), Junts (2) i ERC (2)- va acordar modificar el sistema de provisió d'aquesta plaça per obrir-lo a tot el funcionariat de carrera de l'administració pública catalana, tal com ha pogut saber EL PERIÓDICO.
Gomà, a més d'haver estat diputada d'ERC i presidenta de la federació de Barcelona de la formació, va ser secretària general d'Educació durant la passada legislatura de Pere Aragonès i ja havia ocupat aquest mateix càrrec al departament de Justícia sota el mandat de Quim Torra, quan la conselleria estava en mans de l'actual portaveu republicana al Parlament, Ester Capella. També Oms ha treballat com a secretari general de Territori a l'època Aragonès. Paris, en canvi, va ser director de Serveis -que depenia de Territori-, amb els executius de Carles Puigdemont i Torra, fins a l'arribada d'Aragonès a la Generalitat. Durant la primera etapa, el departament estava liderat per l'actual president del Parlament, Josep Rull.
El pols dins la institució
La direcció de Govern Interior porta vacant des de 2022, quan el seu anterior titular, el lletrat Ferran Domínguez, va renunciar-hi per ser nomenat secretari general de la Sindicatura de Comptes. En aquell moment havia esclatat el conflicte entre la plantilla i la Mesa arran de la suspensió, per part de l'òrgan rector, de les primes de jubilació anticipada sense prèvia negociació amb el Consell de Personal. Aquestes retribucions, que l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ja havia qüestionat entre altres irregularitats detectades, eren una mena de prejubilació a la qual es podien acollir els empleats que tinguessin més de 60 anys i portessin més de 15 anys a la institució. La congelació de les primes després de l'escàndol va desencadenar un pols entre els treballadors i la direcció que es va prolongar durant gairebé tres anys i va culminar a finals de 2024, ja amb l'actual Mesa, que va acordar amb la plantilla la seva supressió progressiva a canvi d'altres incentius econòmics.
Durant aquest període d'inestabilitat, va ser l'actual cap de recursos humans, Anna Maria Torné, qui va assumir de facto les funcions del càrrec vacant, segons expliquen diverses fonts del Parlament a EL PERIÓDICO. Ella també s'ha presentat al concurs, juntament amb el lletrat Domínguez, que aspira ara a recuperar el lloc.
En total, són sis els candidats que persisteixen en el procés de selecció. A més, hi ha uns altres sis aspirants que poden optar a la plaça si esmenen les seves candidatures, que contenen errors de forma, segons la llista provisional que ha pogut consultar aquest diari. Entre els que ja han passat el primer filtre, a més dels tres excàrrecs del Govern, el lletrat Domínguez i Torné, es troba el nom de Montserrat Justribó, tècnica de la Generalitat que ha estat vocal de l'Oficina Antifrau. La majoria dels aspirants són funcionaris externs al cos del Parlament.
El malestar a la plantilla
El retoc de la Mesa d'obrir aquesta plaça a tots els funcionaris de carrera ha generat malestar entre sectors de la plantilla de la Cambra. Les fonts consultades per EL PERIÓDICO veuen en "perill" que pugui diluir-se el caràcter "tècnic i neutral" del càrrec, ja que és una de les places més importants dins de l'organigrama de l'hemicicle. Diversos interins destaquen la rellevància del lloc, que implica dirigir i coordinar la política de personal i aplicar les directrius marcades per la Mesa i la Secretaria General. "Volem que es garanteixi la independència i l'autonomia de la nostra institució", al·leguen funcionaris del cos específic de la Cambra.
La justificació de la Mesa
Notícies relacionadesAl document oficial de la convocatòria, publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i avalat per l'Oïdora de Comptes, es recull que la decisió de l'òrgan rector d'obrir la plaça a tots els funcionaris de carrera respon a la necessitat de cobrir la vacant "de forma urgent". I aquesta urgència es justifica, al·leguen al text, per la necessitat d'"afrontar l'increment dels últims anys de les feines relacionades amb les funcions [de la direcció de Govern Interior] per encarar el procés estratègic de transformació organitzativa que s'ha de dur a terme al Parlament". En els últims dies, la Cambra ja ha començat aquest procés de reestructuració, com es desprèn dels canvis publicats al BOPC, la majoria centrats en la direcció de Govern Interior, per unificar places i reordenar el personal.
D'acord amb l'Estatut del Règim i Govern Interior (ERGI) -el reglament del personal- serà competència de la Mesa, a proposta del Secretari General, designar el futur director del Govern, ja que la plaça respon al sistema de "lliure elecció". L'ERGI, en el seu article 63, estableix que el sistema de lliure designació pot aplicar-se a llocs de responsabilitat especial i direcció, com el de Govern Interior. Així mateix, l'article 65 permet que funcionaris de carrera d'altres administracions públiques catalanes accedeixin a aquests llocs, sempre que així ho contempli la relació de llocs de treball, com succeeix en aquest cas, després de l'acord de la Mesa per modificar-lo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Reunió entre governs a Palau El nou finançament de Catalunya es convertirà en un acord «bilateral» entre governs dilluns que ve
- Control exhaustiu Barcelona proposa a Airbnb un nou conveni més exigent: «Hi ha anuncis en què l’amfitrió es diu James Bond»
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE