García-Page reclama una qüestió de confiança o convocar eleccions

El baró socialista exigeix buscar el suport del Congrés sense "xantatges" de Junts i ERC

García-Page reclama una qüestió de confiança o convocar eleccions
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va advertir ahir al president del Govern i líder dels socialistes, Pedro Sánchez, que el seu pla per superar la crisi en el PSOE és insuficient. "La gravetat de la crisi que tenim a sobre no se soluciona amb un comitè federal", va començar la seva dura intervenció a porta tancada, en línia amb el que havia manifestat a l’entrada del conclave, segons fonts del seu entorn. Per això, va situar el cap de l’Executiu en la dicotomia de sotmetre’s a una qüestió de confiança o avançar les eleccions. "O es recupera la confiança parlamentària que hem perdut", va dir, sense que sigui "a canvi de més xantatges obscens dels independentistes", o s’ha de convocar eleccions.

El líder dels socialistes castellanomanxecs va tornar a criticar els pactes "amb l’extrema dreta de Junts" al considerar que desdibuixa el projecte socialista. D’allà la seva defensa que per buscar una sortida després de l’esclat de la trama de corrupció en el cor del PSOE s’ha de pensar "en el PSOE dels municipis, el PSOE d’avui i el de demà". La qüestió de confiança la va defensar com un missatge que s’ha de transmetre a la societat sobre si es manté o no la confiança del Parlament o, si no, no descartar més endavant la possibilitat d’eleccions.

Sense suports

Però la proposta del president de Castella-la Manxa va tenir poc èxit dins del comitè federal, segons fonts presents en la trobada. Com era previsible, Page es va quedar bastant sol. Diversos membres del Consell de Ministres defensaven també una qüestió de confiança pocs dies després de la dimissió de Santos Cerdán, però van recular al comprovar que la intenció de Sánchez és continuar fins al 2027 sense sotmetre-s’hi.

Notícies relacionades

Sánchez va respondre, segons fonts presencials, que "quan deixi de ser president i secretari general seré un afiliat al costat del meu secretari general". Una petició de lleialtat que, a més de García-Page, transmet un missatge a l’expresident del Govern, Felipe González, que després que el Tribunal Constitucional avalés l’amnistia va anunciar la seva intenció de deixar de votar al PSOE. De fet, Sánchez va defensar els efectes de l’amnistia, així com la seva política de pactes, en una resposta més política i institucional davant les posicions coincidents de González i Page. Fins i tot va donar dades de percentatges de suport de com electoralment es premien els pactes amb l’esquerra, mentre que va rebutjar els cants de sirena de l’anomenada "gran coalició".

El titular de Política Territorial i líder del PSOE canari, Ángel Víctor Torres, va acusar Page d’utilitzar "el mateix discurs" que la dreta. El de Transports, Óscar Puente, va anar més enllà. Va anomenar "hipòcrita" el president de Castella-la Manxa per unes paraules del dia anterior en les quals va assegurar que "alguns" dels seus companys socialistes "ni tan sols saben si seran lliures de poder caminar pel carrer o si hauran d’entrar a la presó".