Govern de coalició

Yolanda Díaz demana retirar l'ambaixador d'Espanya a Israel com a mesura de "pressió diplomàtica"

El soci minoritari del Govern eleva les exigències a Sánchez mentre aplaudeix la decisió de la Generalitat de tancar la seva oficina a Tel Aviv

Yolanda Díaz demana retirar l'ambaixador d'Espanya a Israel com a mesura de "pressió diplomàtica"

A. Pérez Meca

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas
Ana Cabanillas

Periodista

ver +

Sumar augmenta la llista de peticions a Pedro Sánchez i reclama retirar l'ambaixador espanyol a Israel. Una manera d’"augmentar la pressió" al país governat per Benjamin Netanyahu, que ha endurit la seva ofensiva contra la franja de Gaza i ha bloquejat l’entrada d’ajuda humanitària.

"Cal cridar a consultes l'ambaixador d'Israel", va defensar aquest dijous la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, reclamant així la retirada temporal del representant diplomàtic d’Espanya a Tel Aviv, segons confirmen des del seu equip. "Estem assistint a una retransmissió en directe d’un genocidi, hi ha 14.000 infants palestins en risc de mort per fam. La fam és un instrument de guerra. És inacceptable", va advertir també la ministra de Treball en declaracions a periodistes.

El Govern reconeix que l’embargament d’armes a Israel és més "simbòlic" que real

El ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, també es va pronunciar en aquest sentit: "En el terreny diplomàtic, som partidaris que, com a Espanya, retirem l’ambaixador que tenim a Tel Aviv", va assenyalar en una entrevista a TV3, on va apuntar a aquesta decisió com "una mesura de pressió diplomàtica".

El dirigent, dels comuns, també va valorar positivament la decisió pactada entre el seu partit i Salvador Illa per tancar l’oficina d’acció exterior de la Generalitat a Tel Aviv, considerant que és una "bona decisió": "És un gest modest, però és una manera d’augmentar la pressió", va insistir, abans de reclamar al Govern d’Espanya seguir els mateixos passos.

Sumar augmenta la pressió

El soci minoritari del Govern ha augmentat la pressió els darrers dies sobre l’ala socialista, que tot i les reticències inicials va acabar donant suport dimarts a tramitar la llei per a l’embargament total d’armes a aquest país. Un "gest simbòlic" per als ministres del PSOE, que tanmateix admeten una encaixada legal difícil.

Sumar va celebrar aquest primer pas parlamentari com un èxit, i des de llavors han augmentat la llista d’exigències al Govern. Aquest mateix dimecres, va sol·licitar que la norma es tramités per via d’urgència —reduint a la meitat els seus terminis—, a més de reclamar l’expulsió d’Israel del festival d’Eurovisió. Fa mesos que la plataforma d’esquerres també reclama la ruptura de relacions comercials i diplomàtiques amb Israel.

En aquest mateix sentit, Díaz admetia que "no estem fent prou" davant la guerra a Gaza, que ja s’ha cobrat més de 50.000 víctimes. "Cal fer més", assenyalava, alhora que reclamava sancions per a Israel.

Exteriors convoca l’ambaixador israelià

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha convocat a una reunió l’ambaixador d’Israel a Espanya, després de l’incident ocorregut aquest dimecres, quan soldats israelians van obrir foc durant una visita a Cisjordània de diplomàtics, entre els quals hi havia un espanyol.

"Condemnem fermament l’actuació de les Forces Armades d’Israel que han obert foc avui durant la visita al camp de refugiats de Jenín d’una delegació de representants diplomàtics de diversos països, incloent-hi Espanya", va anunciar Exteriors en un comunicat públic.

Notícies relacionades

Des del departament d’Albares també "exigeixen" una investigació "immediata i transparent d’aquest gravíssim incident", així com el "respecte per part d’Israel, com a potència ocupant, del dret internacional, així com de la seva obligació de protegir els agents diplomàtics".

També França, Itàlia i Portugal han anunciat que convocaran els ambaixadors d’Israel acreditats als seus països, mentre que la UE ha demanat al Govern israelià que investigui el que ha passat.