Els drets de la dona

El Govern congela el veto a la prostitució per la falta de suports

Igualtat exclou per ara de la llei de tràfic l’abolició de la indústria sexual

La llei contra el tràfic se centrarà principalment en la protecció de les víctimes

El Govern  congela el veto a la prostitució per la falta de suports
3
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

Fa dues legislatures que el PSOE batalla per tirar endavant una llei abolicionista de la prostitució. Sense èxit. Tant el PP com els seus socis habituals, inclòs Sumar, van tombar la iniciativa que es va debatre fa ara un any al Congrés, i en van impedir l’admissió a tràmit. El Govern central n’ha pres nota i, tot i que no renuncia a aquesta mesura, inclosa en el seu ideari al congrés federal que es va celebrar a València el 2021, reconeix la "complexitat" de les majories parlamentàries i de moment la mantindrà al calaix. Tant és així que no s’inclourà aprofitant la llei contra el tràfic, sobre el qual encara es treballa, i pendent d’aprovar en segona volta al Consell de Ministres.

Fonts del Ministeri d’Igualtat d’Ana Redondo neguen qualsevol renúncia en aquesta línia, però sí que avancen que no s’intentarà rescatar sense abans lligar els suports. Tampoc mirant de colar-la dins d’altres normes o impulsar-la de qualsevol forma donada la seva importància.

Les mateixes fonts remarquen que s’intentarà aprofitar "tota finestra d’oportunitat que s’obri", sense deixar de posar el focus en l’actual composició del Congrés. Més enllà del rebuig transversal de l’arc progressista i conservador, la norma divideix la mateixa coalició, com ho fa dins del moviment feminista.

El programa de govern de la coalició no va incloure aquesta mesura, pel rebuig exprés de Sumar. Es va limitar així a promoure de manera separada, sense castigar el proxenetisme, una llei integral contra el tràfic de persones "que cobreixi totes i cada una de les diferents formes de tràfic, amb especial atenció a les que afecten principalment les dones". El pla anual normatiu per a 2025 així ho reflecteix.

En l’àmbit de garantia de drets fonamentals se sumen altres lleis orgàniques per reforçar la protecció davant la violència de gènere o contra el racisme i la intolerància. El PSOE va rebutjar igualment el guant llançat pels populars per abordar la penalització del proxenetisme i els clients en el marc del pacte d’Estat contra la violència de gènere. Dins de l’espai de Sumar, els Comuns defensen una posició més pròxima al regulacionisme.

Via parlamentària

Els socialistes van abraçar en el seu ideari la posició abolicionista al seu 40è congrés federal i la van ratificar al seu últim conclave celebrat a Sevilla. "Aprovarem una llei abolicionista per erradicar la prostitució", es recull al document marc, dins de l’apartat sobre les mesures destinades a combatre la violència de gènere.

En el programa electoral per a les últimes eleccions s’advocava per impulsar una norma "per prohibir el proxenetisme en totes les seves formes, que inclogui el càstig de la terceria locativa i la sanció als proxenetes". Això és, "dotar el nostre país de mecanismes jurídics i socials que regulin l’abolicionisme, que acabin amb la prostitució i articulin una resposta integral per a les dones que han sigut víctimes d’aquesta esclavitud".

Notícies relacionades

El sector del partit que advoca pel denominat feminisme clàssic va aconseguir incloure, a més, als estatuts que es consideri motiu d’expulsió "aquells que hagin sigut condemnats per delicte relacionat amb la corrupció, la violència contra les dones o contra la llibertat sexual". Al seu anterior congrés, els documents recollien que "el PSOE es declara com un partit abolicionista de la prostitució. Anhelem una societat on les dones i les nenes no siguin prostituïdes. El nostre model de societat és un on homes i dones són iguals i lliures i aquesta idea és incompatible amb la prostitució i el tràfic d’éssers humans".

Des del PSOE són conscients del necessari acord previ amb altres forces polítiques per avançar en l’abolició de la prostitució. Una cosa per la qual rebutgen la via executiva i s’enfoquen en el fet que sigui en l’àmbit del Congrés on puguin acostar-se postures per la via parlamentària. La llei contra el tràfic, per tant, se centrarà principalment en la protecció de les víctimes, sense apuntar reformes al Codi Penal per multar els clients.