Caos energètic

El Govern avisa les elèctriques que no abaixarà les taxes a les nuclears

Les propietàries dels reactors acusen el Govern de fer-les "no competitives"

Les taxes que es paguen pels reactors es destinen a tractar els residus i els futurs desmantellaments

El Govern avisa les elèctriques que no abaixarà les taxes a les nuclears
2
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

L’apagada que va paralitzar Espanya durant hores la setmana passada ha avivat encara més el debat sobre la continuïtat de les centrals nuclears i l’ajornament de les dates previstes de tancament de tots els reactors. Les pressions al Govern s’han multiplicat en els últims dies argumentant que les nuclears donen robustesa al sistema elèctric i que poden servir per evitar nous incidents greus en el subministrament. En el moment del col·lapse del sistema elèctric, no obstant, la meitat dels reactors estaven aturats perquè, segons les companyies propietàries, no els resultava rendible operar pel baix preu de l’electricitat. I encara continuen aturats i els que operen ho fan al ralentí.

"Els que estan vinculant aquest incident a la falta de nuclears francament o menteixen o demostren la seva ignorància", va replicar amb contundència el president Pedro Sánchez tot just 24 hores després de l’apagada. "Els ciutadans han de saber que durant aquesta crisi, les centrals nuclears, lluny de ser una solució, han sigut un problema perquè estaven apagades i ha sigut necessari desviar-hi grans quantitats d’energia per mantenir els seus nuclis estables", va concloure. De fet, des del Govern es remarca que l’apagada es va produir quan el calendari de clausures dels reactors encara està lluny d’activar-se, ja que el primer tancament (el d’un dels reactors de la central d’Almaraz) està previst el 2027.

Debat pels tancaments

El debat i les pressions sobre l’ajornament dels tancaments de les centrals nuclears ja estaven molt vius les setmanes prèvies a l’apagada històrica. Govern i grans elèctriques han obert vies de comunicació per abordar un possible allargament de la vida dels reactors. Les companyies propietàries de les plantes (Iberdrola i Endesa com a grans operadors i Naturgy i EDP amb participacions minoritàries en alguns reactors) pretenen reordenar el calendari de clausures de les centrals. La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Sara Aagesen, insisteix que si les elèctriques demanen prorrogar les operacions de les seves centrals, s’estudiarà "amb rigor".

Notícies relacionades

Iberdrola, Endesa i Naturgy han defensat públicament la necessitat de mantenir més temps en funcionament tot el parc nuclear per garantir la seguretat de subministrament elèctric al país, davant el calendari de tancaments esglaonats programats entre 2027 i 2035. Les companyies elèctriques, no obstant, consideren com a condició imprescindible per no tancar les nuclears i pactar una revisió del calendari de clausures una rebaixa dels impostos i les taxes que paguen les centrals per assegurar-ne la rendibilitat. No obstant, el Govern refreda la possibilitat d’atendre l’exigència de les elèctriques i en especial rebutja una rebaixa de la taxa que les centrals nuclears paguen per finançar el cost de la gestió dels residus radioactius i del seu propi desmantellament.

Les elèctriques propietàries de les centrals nuclears, a través de la patronal Foro Nuclear que agrupa Iberdrola, Endesa, Naturgy i EDP, han passat a l’atac després de l’apagada i surten al pas de les crítiques del Govern pel fet que abans del col·lapse del sistema elèctric la meitat dels reactors estiguessin aturats. "Les centrals nuclears suporten una tributació gegant que els impedeix en ocasions entrar al mercat", va denunciar el president de Foro Nuclear, Ignacio Araluce, que va al·legar que l’enfonsament de preus de l’electricitat, amb moltes hores a zero euros o fins i tot preus negatius, obligaria les plantes a "produir amb pèrdues" pels "altíssims impostos".