Brussel·les vol acabar amb les importacions de gas rus el 2027

La Comissió Europea planteja que la UE prescindeixi al més aviat possible dels combustibles que encara compra a Moscou

Brussel·les vol acabar amb les importacions de gas rus el 2027

John MACDOUGALL / AFP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea va plantejar ahir que la UE es desprengui al més aviat possible dels combustibles russos que encara importa, especialment de l’urani i del gas, amb mesures com prohibir gradualment els nous contractes gasístics amb Moscou i trencar els existents per acabar amb les adquisicions el 2027. "El missatge a Rússia és clar: ‘No tornaràs a fer xantatge als nostres estats membres. Els euros no tornaran a omplir el teu cofre de guerra. El teu gas serà prohibit. La teva flota a l’ombra serà aturada’", va dir en roda de premsa el comissari europeu d’Energia, Dan Jørgensen. El full de ruta presentat per l’Executiu comunitari no té caràcter legislatiu, sinó que pretén establir les bases generals de les propostes normatives que Brussel·les presentarà formalment d’aquí un mes.

Al no tractar-se de sancions, no és necessari el suport de tots els estats membres, sinó només d’una majoria qualificada, cosa que evitaria un hipotètic veto d’Hongria. La prohibició energètica russa evitaria la paradoxa que la UE recolzi activament Ucraïna en la seva defensa davant Rússia mentre que el 2024 va pagar 23.000 milions d’euros a Moscou en importacions energètiques.

Des de maig del 2022, just després de la invasió de Rússia sobre Ucraïna, la UE ha reduït la dependència del gas rus en 60.000 milions de metres cúbics (60 bcm). El bloc comunitari va sancionar les compres de carbó i va vetar el 97% de les de petroli. Però no va sancionar el gas, sinó que va ser Rússia la que va anar reduint els volums bombats, ni tampoc es va prohibir l’urani, que utilitzen en particular països de l’est amb centrals construïdes en època soviètica. Continuen arribant a la UE 52 bcm de gas rus a l’any (32 per gasoducte i 20 per vaixell), cosa que representa al voltant del 13% de les importacions totals de gas del bloc comunitari, si bé el 2024 es va registrar un lleuger repunt.

Notícies relacionades

Al tancament del 2024, empreses de 10 països de la UE continuaven important gas de Rússia, entre els quals Espanya, mentre que Txèquia, Eslovàquia i Hongria van comprar 13 milions de tones, que representen el 3% del total adquirit, i set estats membres més van adquirir 2.800 tones d’urani rus.

L’Executiu vol que aquest mateix any s’acabi amb tots els contractes nous i amb els de curta durada i a termini (spot), que representen un terç del total, i cancel·lar la resta per al 2027. D’entrada, Brussel·les proposarà mesures que entrin en vigor el 2026 per millorar la transparència, supervisió i traçabilitat de les compres de gas.