Roberto Villafáfila: "L’apagada no va ser per un sol error, sinó per fallades en cascada"

Roberto Villafáfila: "L’apagada no va ser per un sol error, sinó per fallades en cascada"
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’única certesa que tenim és que dilluns a les 12.33 hores va desaparèixer el 60% de l’energia que s’estava produint a Espanya. ¿Què significa exactament que "desaparegui» l’energia?

L’energia no desapareix. Les centrals que estaven generant en aquell moment ni es van volatilitzar ni van deixar tampoc de generar de manera immediata. El que va passar és que van deixar d’estar connectades a la xarxa, com quan a casa es talla la llum perquè o li dones un interruptor o s’activa algun mecanisme de protecció.

Es parla d’oscil·lacions i fluctuacions de potència. ¿Què és això?

El sistema elèctric funciona sota una premissa fonamental: la generació ha de ser igual a la demanda en tot moment. Totes les centrals han de generar exactament el que els consumidors demanen i aquesta energia es transporta a través de les xarxes. Quan aquest equilibri es trenca, es produeixen oscil·lacions i fluctuacions de potència. Tot i que el sistema està preparat per assumir petites variacions, si el salt és molt gran, no es pot compensar a temps i es produeix una apagada.

Les primeres anàlisis indiquen que "van desaparèixer» 15 gigawatts en cinc segons.

El sistema no va ser capaç de trobar substituts tan ràpidament. Es van començar a desconnectar instal·lacions. Això respon a un mecanisme de defensa per evitar l’apagada total. Però els protocols van fallar i hi va haver una reacció en cadena que va provocar la caiguda d’instal·lació rere instal·lació.

¿La fallada va desconnectar només les plantes renovables?

Es van desconnectar totes, des de les solars fins a les nuclears. La caiguda de la fotovoltaica i eòlica va ser la més significativa, però perquè eren les tecnologies que més eren presents en aquell moment.

¿I si en comptes d’estar produint amb solars i eòliques haguéssim tingut més presència de tecnologies amb més inèrcia, la reacció hauria sigut diferent?

Si haguéssim tingut un altre mix de generació, amb més hidràulica, nuclear, gas o carbó, potser l’impacte es podria haver esmorteït una mica més, però no ho crec.

Hi ha qui diu que el cas podria estar relacionat amb un "excés de renovables».

No ho crec. De fet, fa poc fins i tot vam tenir dies en què tot el sistema espanyol funcionava amb un 100% renovable. El problema, en tot cas, ve de les característiques tècniques d’algunes renovables, especialment la fotovoltaica. La majoria de les plantes solars necessiten que la xarxa elèctrica ja estigui funcionant per poder aportar energia. Per això, si la xarxa pateix una interrupció o es desestabilitza, aquests sistemes s’apaguen automàticament.

¿I això té solució?

Per descomptat. Se soluciona amb uns inversors que s’anomenen grid forming.

Notícies relacionades

¿Creu que acabarem identificant una sola causa darrere de l’apagada o que l’explicació final serà més complexa?

El més probable és que acabem esbrinant que l’apagada no es va originar per un sol error, sinó per una sèrie de fallades en cascada. Caldrà entendre què hi ha darrere de la desconnexió massiva que va trencar l’equilibri i va portar el sistema a zero. I això podria requerir diversos mesos de feina.

Temes:

Espanyol