Espanya frena l’ús de les renovables mentre investiga la gran apagada

Red Eléctrica restringeix les energies solar i eòlica i fomenta les centrals de gas per donar més estabilitat a les xarxes de subministrament

Espanya frena l’ús de les renovables mentre investiga la gran apagada
3
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Red Eléctrica, l’operador del sistema elèctric, està aplicant en els últims dies un model d’operació reforçada en el mercat d’electricitat per assegurar estabilitat extra en el seu funcionament després de l’apagada massiva que va deixar fora de combat Espanya i Portugal dilluns passat i fins dimarts al matí. La fórmula busca blindar de manera addicional la robustesa de la xarxa i del sistema frenant una mica l’ús de les renovables i primant energies tradicionals, singularment les centrals de gas.

El sistema elèctric està funcionant en aquesta modalitat reforçada des de dimarts passat, amb una barreja de producció més estable i buscant enfortir les redundàncies per intentar evitar problemes després del col·lapse històric, segons van confirmar fonts del Govern. Red Eléctrica declina fer cap tipus de comentari sobre l’operació que està desenvolupant des del zero energètic de dilluns i des que es va restablir el subministrament dimarts al matí.

Des de l’endemà

Però les companyies generadores d’electricitat van confirmar que el mateix dimarts Red Eléctrica va activar el denominat mecanisme de "restriccions tècniques" i està donant instruccions al mercat per aparcar part de la producció que poden injectar, sobretot des de plantes solars i en menys mesura des dels parcs eòlics, mentre es prioritza la utilització de plantes de producció tradicionals (molt especialment les centrals de gas i en alguns moments també les hidroelèctriques) per ser les que poden donar més estabilitat a la xarxa, ja que aquestes últimes permeten l’amortiment de les fluctuacions energètiques com les que es van produir dilluns i van acabar desencadenant el caos.

"Des de dimarts s’han imposat restriccions a l’ús sobretot de la l’energia solar i una mica de l’eòlica, i s’està primant la generació amb més capacitat d’amortiment, sobretot les centrals de gas, per assegurar-se que no es torna a produir cap incident", van explicar fonts del sector elèctric a aquest diari. "No és qüestió de tenir prou producció per cobrir la demanda, que les renovables també la podrien aportar; l’objectiu és garantir l’estabilitat de la xarxa, i això ara ho donen els cicles combinats, la hidroelèctrica, altres tèrmiques i la nuclear".

Les grans companyies elèctriques com Iberdrola, Endesa o Naturgy asseguren que tenen disponible tota la seva flota de centrals i plantes de producció per seguir les instruccions que rebin de Red Eléctrica, però van refusar fer valoracions i comentaris sobre quines ordres estan rebent de part del gestor del sistema elèctric espanyol.

Més gas, menys sol

Uns minuts abans que es desencadenés l’apagada massiva, a les 12.30 hores del dilluns 28, les plantes d’energia solar fotovoltaica estaven aportant al sistema gairebé un 59% de tota l’electricitat que es consumia (uns 18.000 megawatts o MW); l’eòlica, gairebé un 12% (amb més de 3.600 MW); la nuclear, amb la meitat del parc de reactors aturat, concentrava un 11% (amb menys de 3.400 MW); mentre que les centrals de gas només aportaven un 5% (poc més de 1.600 MW) i la hidràulica estava pràcticament aturada per complet, amb només un 0,42% de la generació, segons els registres de Red Eléctrica d’Espanya (REE).

Aportació reduïda a la meitat

En els dies posteriors, a aquella mateixa hora, amb condicions meteorològiques similars i amb una demanda semblant (amb l’excepció d’ahir dijous per ser festiu), la producció de les plantes fotovoltaiques que s’està injectat a la xarxa és substancialment inferior tant en termes absoluts (amb generacions entorn de la meitat de la que hi havia dilluns passat) com quant al pes en el conjunt del mix de producció (entre el 34% de dimarts, el 39% de dimecres i el 45% d’ahir dijous amb menys demanda, enfront del gairebé 60% del dilluns fatídic).

Mentre que els denominats cicles combinats, les centrals que cremen gas per produir electricitat, han disparat la seva producció triplicant-la i han catapultat el seu pes en la generació total des del 5% del fatídic dilluns a percentatges entre el 15% i més del 25%.

Notícies relacionades

Fonts del sector elèctric van apuntar que les centrals de gas estan funcionant aquests dies per sobre del previst, però només quan ho demana Red Eléctrica. L’operador del sistema ha de vetllar per un equilibri entre garantir l’estabilitat de la xarxa primant la producció dels cicles combinats i controlar els preus de l’electricitat en el mercat, ja que la llum produïda amb gas és molt més cara que la generada per les renovables.

L’objectiu és evitar una apagada tan generalitzada i àmplia, tant en la seva extensió geogràfica com en la seva durada, com la que es va produir el dilluns 28 d’abril a les 12 hores, 33 minuts, 16 segons i 442 mil·lisegons.