mesures de l'executiu
La Generalitat mobilitzarà més de 1.000 milions per impulsar els microxips
El Govern accelerarà la fabricació de semiconductors, necessaris per a mercats com l’automobilístic, la salut, la IA o les telecomunicacions

Catalunya aspira a liderar la investigació i fabricació de microxips al sud d’Europa. En les últimes setmanes, el Govern de la Generalitat ha anunciat una ambiciosa estratègia que mobilitzarà més de 1.000 milions d’euros a fi d’impulsar una indústria cada vegada més crucial per al desenvolupament científic i tecnològic. La consellera de Recerca i Univesitats, Núria Montserrat, va formalitzar el pla en el Consell Executiu que es va celebrar ahir.
La indústria dels xips o semiconductors és una de les grans apostes del president, Salvador Illa. El projecte, que es va desencallar recentment durant la seva trobada amb el president del Govern, Pedro Sánchez, es recolza en tres potes. Batejat com el Trident Innovador, vol impulsar i donar suport als grans centres catalans d’investigació per desenvolupar circuits electrònics d’avantguarda, indispensables per a mercats tan variats com l’automobilístic, la salut, la intel·ligència artificial, les telecomunicacions o la tecnologia militar, entre d’altres.
L’objectiu de la Generalitat és aprofitar l’estratègia tecnològica de la Unió Europea, que passa per prioritzar l’R+D+I en microxips europeus per reduir d’aquesta manera la dependència que el bloc té de proveïdors exteriors, per convertir-se en un "agent clau per reforçar la sobirania tecnològica europea", segons es remarca en els acords de Govern publicats ahir.
La demanda industrial de semiconductors es podria duplicar de cara al 2030, cosa que generarà dificultats per satisfer-la. Per això, ja el 2021, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va fixar en 43.000 milions d’euros la inversió publicoprivada per desenvolupar un robust ecosistema europeu de xips i arribar al 20% del mercat mundial a l’inici de la pròxima dècada. Està previst que el pla català rebi 161 milions d’euros dels fons europeus Next Generation.
Estratègia de tres potes
Catalunya es recolza en tres pilars per situar-se en l’elit tecnològica del continent. El primer és Innofab, una nova planta de fabricació i testatge de nous prototips de microxips. La missió d’aquest centre –que serà únic a l’Estat– és exportar aquests components als Estats Units o la Xina, que fins ara, i per darrere de Taiwan, són els principals productors. La infraestructura serà a Cerdanyola del Vallès, on ja es troba el sincrotró Alba, un complex d’acceleradors d’electrons de referència europea. La seva instal·lació, de 2.000 m², mobilitzarà 392 milions d’euros i rebrà fons del Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (Perte) Xip. A més, es preveu que generi 200 llocs de treball.
Notícies relacionadesEl segon pilar de l’estratègia catalana és el projecte DARE, que desenvoluparà xips d’alt rendiment (HPC) i IA basats en l’arquitectura oberta RISC-V. El seu finançament, de 240 milions d’euros, el converteix en una aposta sense precedents, la més gran finançada des de Brussel·les. La seva coordinació estarà en mans del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNC). El projecte crearà 400 llocs de treball "altament qualificats" a Europa, més de 100 a Catalunya.
El tercer pilar és PIXEurope, un projecte europeu liderat per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que destinarà 380 milions al desenvolupament de xips fotònics, circuits integrats que, en lloc de components electrònics, se serveixen de fotons (partícules de llum), cosa que els permet ser més compactes i eficients, així com tenir altres aplicacions pràctiques molt atractives per a una gran varietat de mercats.
- Enquesta eleccions generals Espanya: Sumar i Junts perdrien la meitat dels seus escons després de dos anys de suport a Sánchez
- Successos Mor un turista francès durant el seu comiat de solter a Sils
- La intrahistòria d’un canvi d’actitud Lamine sedueix Nico Williams
- Agressió sexual El Conservatori del Liceu aparta el professor acusat de tocaments
- En la presumpta trama de corrupció Benet Salellas, exdiputat de la CUP i advocat de Cuixart en el judici del 'procés', defensarà Santos Cerdán
- Criança Carlos González, pediatre: "Moltes vegades quan el teu fill plora no vol ni joguines ni dolços, demana la teva presència i el teu afecte"
- Tens nafres a la boca que no desapareixen? Podrien ser el primer símptoma del càncer oral, que no para d’augmentar
- Guerra a l'Orient Pròxim Trump: "Pot ser que ataqui l'Iran, pot ser que no. Ningú sap el que faré"
- SALUT MENTAL La psiquiatra Marián Rojas revela què s’amaga darrere del perfeccionisme: “És por disfressada de control”
- Crisi en el PSOE La Moncloa assumeix que es destaparan més àudios i es disposa a «conviure» amb això: «Val la pena aguantar»